For seks år siden var Ingrid rusav­hengig. Nå skal hun hjelpe andre på nytt senter i Eidsvåg.

– Jeg har kjent på kroppen hva som fungerer og ikke.

Publisert Publisert

BRUKERERFARING: Ingrid Olsen skal jobbe ved det nye senteret i Eidsvåg og har selv vært rusavhengig. Foto: Tuva Åserud

  • Anne E. Hovden

Før Nygårdsparken stengte i 2014, vedtok bystyret å bygge flere mottaks- og oppfølgingssentrene (MO-senter) for rusavhengige rundt om i bydelene. Disse skulle bidra til å motvirke at det etablerte seg nye åpne russcener, i tillegg til å gi rusmisbrukerne bedre støtte og oppfølging.

I 2014 åpnet sentrene på Nesttun og Wergeland som et supplement til Strax-huset som har vært på Gyldenpris siden 2011. Fem år etter kunne byens fjerde MO-senter endelig åpne dørene på Eidsvåg. Åpningen ble feiret med marsipankake, blomster, lapskaus, gjester og taler mandag. Grunnen til forsinkelsen er ifølge byråd Erlend Horn en del byggetekniske utfordringer, i tillegg til at Arbeidstilsynet stilt nye krav til sikkerhet og rutiner.

KRONGLETE VEI FREM: Det har vært en lang og kronglete vei, men mandag kunne Erlend Horn stå for åpningen av det 800 kvadratmeter store mottaks- og oppfølgingssenteret for rusavhengige på Eidsvåg. Foto: Tuva Åserud

Nyttig bakgrunn

Blant de ansatte er det flere som selv har vært rusavhengig tidligere. Ingrid Olsen er en av dem. Hun var rusavhengig inntil for seks år siden, og har nå tatt utdanning for å bli medarbeider med brukererfaring.

– Jeg var så lei av livet mitt, og heldigvis traff jeg en fagperson som så hele meg og mine ressurser, og ikke bare den delen som ruset meg. Det ga meg den motivasjonen jeg trengte til å bli rusfri. Jeg har selv brukt Strax-huset, og har kjent på kroppen hva som fungerer og ikke, sier hun.

Hun mener bakgrunnen hennes gjør det lettere for henne når hun nå skal knytte relasjoner til de som skal bruke senteret på Eidsvåg.

– Det handler blant annet om språket vi bruker, og å se og forstå dem, sier hun.

Brukerne skal utvikle huset

MANGE GJESTER: Det var mange gjester til stede ved åpningen onsdag, blant annet politikere, politi og representanter fra brukerorganisasjoner. Foto: Tuva Åserud

Alle de fire MO-sentrene i Bergen har litt ulike profiler og tilbud. Mens senteret på Wergeland mest er for de brukerne som har kommet et stykke på veien i rehabiliteringen, er MO Gyldenpris (Strax-huset) og MO Nesttun mest for dem i aktiv rus. MO Eidsvåg vil likne mest på MO Nesttun, både i størrelse og profil.

Kjernen i tilbudet vil være mat, helsefaglige tjenester og sosialfaglig veiledning. De 800 kvadratmeterne rommer flere aktivitetsrom, kjøkken, helserom, samtalerom, lokaler for utdeling av brukerutstyr, administrasjon og kontorer. Senteret skal være åpent på dagtid.

– Men vi skal utvikle tilbudet vårt i samarbeid med brukerne våre, sier Ingrid Olsen.

Avlaste Strax-huset

MO Eidsvåg regner med å ha cirka 120 unike brukere i måneden, men byråd Erlend Horn mener det vil ta mellom et halvt og ett år før tilbudet er kommet opp på dette nivået. Tidligere erfaringer viser at det alltid tar tid å innarbeide nye tilbud for denne gruppen.

Han regner med at de som kommer til senteret vil være brukere fra Ytre Sandviken og Åsane som til nå har manglet et slikt tilbud, i tillegg til brukere av eksisterende senter.

– Derfor skal åpningen av MO Eidsvåg bidra til å redusere presset på Strax-huset og den åpne russcenen i Vågsbunnen, sier byråden.

GODT SAMARBEID: Merethe Toppe, politistasjonssjef ved Bergen nord, sier de har en tett og god dialog med MO Eidsvåg og kommer til å patruljere ekstra hyppig nå i starten. Foto: Tuva Åserud

Politiet følger med

MO Eidsvåg har blant annet politiet med seg på laget når det skal jobbes aktivt for å hindre at det oppstår en ny åpen russcene i tilknytning til senteret.

– Vi har en tett dialog både med MO-senteret, naboer og brukerne. Nå i starten kommer vi til å være ekstra mye til stede her ute, slik at vi kan slå ned på åpenlys rusbruk og ikke gi noe slack nå i starten, sier politistasjonssjef i Bergen nord, Merethe Toppe.

Politiet vil blant annet være ekstra obs på at ikke fotgjengerundergangen i nærheten blir et samlingssted, at den ikke blir en ny Strax-tunnel.

– Vi er mange aktører her som alle må ta sin del av ansvaret. Og vi oppfordrer også naboer til å gi beskjed hvis det er noe de reagerer nå, sier Toppe.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nesttun og Eidsvåg kan få røykerom for heroin

  2. Slik kan heroinklinikken i Bergen bli

  3. – Det bør være et Strax-hus i alle bydeler

  4. Slik skal Bergen løse rusproblemene

BT anbefaler

– Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

Studentar fryktar dei ikkje får fullføre fadderveka.

LES SAKEN
  1. Rusomsorg
  2. Rusbehandling
  3. Rus
  4. Rehabilitering