Nå orker de ikke mer

Det lesbiske ekteparet som ble utsatt for skadeverk og hatkrim i helgen, har bestemt seg: De våger ikke å bli boende i huset.

  • Kjell Arne Knutsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Ekteparet Wanya Valkyrie Drage og Gunhild Olaugsdatter Drage kikker rundt i det sterkt ramponerte huset.

Familiebilder er revet i stykker, tv-skjermen knust, sofaen er skåret opp. En setedalsbunad med sølv er borte. Pc og mac er knust. Alle krystallglassene etter en far er knust. Et akvarie er knust. Noen guppyer og maller ligger døde igjen.

Det lukter intenst i stua.

Familiebolig i Sandnes ramponert og tagget med skjellsord

– En ting er alt arvegodset som ødelagt, men det verste er tingene som ungene har laget. En tregjenstand fra sløyden var bøyd, noen tegninger var revet i stykker, sier Gunhild Olaugsdatter Drage til Aftenbladet.

– Dette er mitt verste mareritt, sier Wanya Valkyrie Drage.

Alle klærne i garderobeskapene er sprayet med gul maling. På veggen bak sofaen står det «Fitter». Den ene kjøkkenveggen er sprayet «Kåm dere til helvette vekk».

TAGGET: Slik ser en av veggene i huset ut.

Orker ikke mer

Nå flytter familien etter å ha bodd i huset på Vatne i Sandnes i to og et halvt år.

– Det er et fantastisk hus og flotte naboer. Vi orker ikke å bo her mer. Vi har hatt familieråd, og ingen av oss føler seg trygge lenger. Ja, vi kan få oss alarmer og kamera rundt huset og føle oss trygge inni huset. Men vi har veranda og hage, går tur med hunden, nei, vi føler oss ikke trygge lenger.

Uvissheten er verst. Stopper det her, eller kan det skje igjen, sier Gunhild Olaugsdatter Drage.

– Gjerningsmennene vinner litt når vi nå flytter herfra. Men ikke så veldig mye når vi ser hvordan samfunnet har reagert. Dette er ikke stemmen til det tause flertallet.

De er overveldet over den enorme responsen de har fått fra hele landet.

- Vi har fått vanvittig mye støtte. Jeg har ikke fått lest alle meldinger jeg har fått. Det er fra folk som vi ikke kjenner, som vil gi sin støtte til oss, sier Wanya Valkyrie Drage.

Les også

Pengene renner inn til familie som fikk huset ramponert

To venninner dro i gang en innsamlingsaksjon for familien.

– Hun spurte om det var greit at de gjorde det. Jeg svarte at vi har jo innboforsikring, men så tenkte jeg at vi har mange merutgifter etterpå med flytting og masse annet. Jeg er helt målløs når jeg ser hvor mye som har kommet inn.

Tirsdag ettermiddag er det kommet inn snaut 300.000 kroner.

– Hva betyr støtterklæringene fra hele landet?

– Jeg har gått fra å føle meg utstøtt og uønsket til å føle meg omfavnet og elsket. Helt utrolig, sier Gunhild Olaugsdatter Drage.

ROT: Slik ser stuen ut.

Startet 17. mai

I 12 år har de vært gift og aldri opplevd ubehag som lesbisk ektepar før 17. mai. Det vil si, den første hendelsen skjedde da de fikk et brev i postkassen noen dager etter nasjonaldagen. En anonym avsender reagerte på at de hadde flagget med regnbueflagget på 17. mai.

– Vi flagger med regnbueflagget fordi 17. mai også er den internasjonale dagen mot homonegativisme. De har vi gjort i mange år, forskjellen denne gang var at vi kjøpte inn større flagg, sier Wanya Valkyrie Drage.

I brevet står det blant annet at «dere besudler våre nasjonale arv». Ekteparet opplevde brevet som ubehagelig og gikk til politiet med det.

– Vi anmeldte saken fordi vi ikke synes det er greit. Politiet sa til oss at avstanden fra å sende et slikt brev og gjøre noe mer alvorlig er veldig stor. Derfor kom hendelsen forrige helg som et sjokk. Ikke i min villeste fantasi hadde jeg tenkt at dette kunne skje.

ØDELAGT: Et bilde av ekteparet er revet i stykker.

De håper at gjerningsmennene blir tatt.

– Vi er ikke de eneste homofile i Norge, det kan ramme andre også. For vår egen del ønsker vi ro, men vi ønsker at andre skal få slippe å oppleve det samme. Og det som er gjort, er ulovlig, påpeker Wanya Valkyrie Drage.

De tror at livet etter hvert vil bli normalt for familien. Men det vil føre til forsinkelser i arbeidet med en kommende musikal. Ekteparet er frilans komponister og har sammen skrevet kriminalmusikalen «Derrick» som er planlagt oppsatt på Sola kulturhus.

Ingen tips

Snaut tre døgn etter innbruddet og skadeverket har politiet ingen mistenkte.

– Vi jobber for fullt og har ikke låst oss til noen spesiell teori, sier etterforskningsleder Elisabeth Vorland.

Politiet har gjennomført kriminaltekniske undersøkelser i huset og snakket med en rekke naboer. Det pågår også en del taktisk etterforskning.

– Vi har så langt ikke fått noe tips i saken. Derfor ber vi alle som kan ha sett eller hørt noe av interesse i dette området lørdag etter klokka 22.30 og fram til klokka 00.30, om å melde seg, sier Vorland.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. De truet Utøya-overlevende. Nå opprettes saker mot ni personer.

  2. Utenlandske spillere står frem som homofile, men «ingen» i Norge: – Homofobien sitter i veggene

  3. Nærmere 300 møtte opp til Bygdepride på Osterøy

  4. Homoen på jobben