Krangel om Assange-bilde

Det brøt ut krangel da flere personer begynte å ta ned bildet av Julian Assange på Nygårdshøyden som kom opp i løpet av natten. Nå snur aktivistene etter kritikk.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener

Natt til påskeaften hang gatekunstneren AFK opp et bilde av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Bildet henger der gatekunstneren plasserte det omdiskuterte bildet av Sylvi Listhaug på samme tid i fjor.

Lørdag ettermiddag brøt det ut krangel, da noen begynte å fjerne bildet.

– Folk fryktet at de ville selge bildet for egen vinning, ikke donere det bort, sier en som var til stede.

Listhaug-maleriet ble til slutt solgt for 500.000 kroner.

Les også

Assange-bilde kom opp i Bergen i natt

TAS BORT: Det oppsto krangel da noen begynte å ta ned bildet lørdag ettermiddag. Foto: Tor Høvik

KRANGEL: – Folk fryktet at de ville selge bildet for egen vinning, ikke donere det bort, sier en som var til stede. Foto: Tor Høvik

Snur etter kritikk

Ved 16-tiden lørdag valgte aktivistene å snu etter at AFK og Gategalleriet la ut en kommentar om aktiviteten på Facebook.

«AFK og Gategalleriets holdning til dette er at det er uheldig og ikke ønskelig at gatekunst blir tatt ned og solgt på auksjon, uavhengig hvor god sak det måtte være», skriver Gategalleriet i kommentaren.

Ifølge NRK holder aktivistene nå på å lime på plass bildet igjen.

Rev bildet i stykker

Mens aktivistene holdt på å lime på plass bildet, skal en ukjent mann plutselig ha gått bort til bildet og revet det i to. Dette melder BA.

Ifølge BA kom flere frivillige til med pensler og lim for å hjelpe til med å reparere det allerede omstridte kunstverket.

REV AV FLIK: En forbipasserende gikk bort og rev i stykker deler av Assange-bildet da aktivistene holdt på å lime det på plass igjen. Foto: Pål Andreas Mæland

Heftig diskusjon

Like etter klokken 14 fikk BT en rekke tips fra folk som var på Nygårdshøyden og så at det nye bildet av Julian Assange ble forsøkt tatt ned.

Rundt 15 personer skal da ha stått foran bildet og kranglet om hvorvidt det var riktig å skjære det bort, forteller et vitne.

– Mange som var der mente det var feil og ville ikke at de skulle ta det ned, sier en av dem som var i området.

– Vil det skal bli stående

Talsmann for kunstneren AFK i Gategalleriet, Christer Holm, sier det er uheldig at noen vil fjerne kunstverket.

– Vi ønsker at det skal bli stående og skape debatt. Gjennom året leverer AFK mange gatekunstverk til auksjoner som går til veldedige formål. Men dette er noe vi ønsker å kontrollere selv, sier Holm.

– Hva tenker dere om at de tar seg til rette på denne måten?

– AFK betviler ikke at de som gjør det har edle hensikter, men det å ta ned et gatekunstverk for å selge skaper en uheldig presedens, sier Holm.

Ifølge talsmannen har Gategalleriet så langt ikke vært i kontakt med noen av aktivistene som forsøkte å ta ned kunstverket.

– Vil gi pengene til Resett

Kristian Eik fra Loddefjord var en av dem som prøvde å ta ned Assange-bildet.

Han dro til byen sammen med flere andre for å løsne det fra veggen i krysset Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate ved Nygårshøyden.

– Jeg fryktet det skulle bli tagget eller ødelagt på andre måter. Vi vil ta bildet ned å aksjonere det bort, enten til inntekt for Wikileaks eller nettsiden Resett.no. Det er de som er de beste forsvarerne for pressefriheten, sa Eik til BT lørdag ettermiddag.

– Hvorfor er Resett god forsvarer for pressefriheten?

– Jeg tenker da spesielt på folks adgang til kommentarfeltene på Resett. Her finnes en åpen debatt, mener Eik.

LISTHAUG-PLASSEN: Bildet ble hengt opp der samme gatekunstner plasserte det omdiskuterte bildet av Sylvi Listhaug på samme tid i fjor. Foto: Tor Høvik

– Støtte pressefriheten

– Hvordan kan du som privatperson ta deg til rette på denne måten – å ta et bilde som ikke tilhører deg?

– Jeg har jo hørt protestene og snakket med de som forsøker å forhindre det. Men min hensikt er å ta vare på bildet, og støtte pressefriheten, sier Eik.

KRANGEL: – Folk fryktet at de ville selge bildet for egen vinning, ikke donere det bort, sier en som var til stede. Foto: Tor Høvik

Starter ikke etterforskning

Operasjonsleder Dag Olav Sætre ved Vest politidistrikt sier politiet har fått henvendelse om saken.

– Så langt har vi ikke hatt mulighet til å prioritere denne hendelsen, sa Sætre til BT i 15-tiden.

Vest politidistrikt meldte noe senere i en pressemelding at det per nå ikke foreligger noen anmeldelse vedrørende fjerning av gatekunsten.

«Politiet ser heller ikke på det nåværende tidspunkt noen grunn til, på eget initiativ, å starte etterforskning av forholdet», skriver politiet.

Foto: Tor Høvik

Foto: Tor Høvik

Publisert

Les mer om dette temaet