Dødsfallet i Loen: Hang fast i kablene. Så falt hun 60–70 meter ned.

Politiet etterforsker speedglider-ulykken i Loen der en 20-åring omkom.

Publisert Publisert

HENTET UT: Luftambulanse, redningshelikopter og en alpin redningsgruppe deltok i redningsoperasjonen i Loen søndag. Kvinnen ble erklært død på stedet. Foto: Thomas Thaule, Fjordingen

Klokken 14.56 søndag ble politiet varslet om en luftsportsulykke i Loen, nær området ved gondolbanen Loen Skylift.

Alle nødetatene rykket ut, og en alpin redningsgruppe deltok i redningsaksjonen. Også redningshelikopter og luftambulanse ble satt inn.

Søndag var omstendighetene rundt ulykken fremdeles uklare. Mandag kan lensmann Tormod Hvattum si litt mer.

– Hun falt ned etter å ha blitt hengende fast med speedglideren i kablene til gondolbanen. Så falt hun 60–70 meter ned, sier Nordfjord-lensmannen.

Les også

Kvinne omkom i luftsportsulykke i Loen

– Erklært død på stedet

Mandag formiddag friga politiet navnet på kvinnen som omkom. Det var 20 år gamle Astri Brandal Reynolds fra Nesodden i Akershus som døde.

Fallet ned fra kablene skjedde før redningsmannskapene var kommet frem, og kvinnen skal ha blitt liggende på en fjellhylle.

Lensmannen sier hun ble erklært død på stedet.

Ifølge politiet var avdøde i følge med fem-syv andre personer som drev med organisert hopping.

– Hun hoppet sammen med andre, organisert på en eller annen måte. Det er folk fra forskjellige steder som samles for å hoppe der. Kvinnen var den siste ut, sier Hvattum.

Undersøker speedglider

Redningsmannskapene skal ha kommet seg frem til kvinnen rundt klokken 16.30 søndag. De firte seg ned fra gondolen og fikk hentet henne ut, har politiet tidligere opplyst.

Lensmannen sier til BT at politiet har avhørt og vil avhøre flere øyenvitner til det som skjedde.

– Videre vil vi foreta tekniske undersøkelser av speedglideren for å forsøke å finne ut om det var noe galt med den, sier Hvattum.

SKYLIFT: Gondolbanen går opp til fjellet Hoven. Bildet er fra april 2017, samme år som banen åpnet. Foto: Tor Høvik (arkiv)

Et øyenvitne fortalte til NRK at kvinnens skjerm hektet seg fast i kabelen på gondolbanen kort tid etter utspranget fra den faste hopplassen, som ligger like ved stasjonen til gondolbanen på toppen av fjellet.

Vitner fraktet ned fra fjellet

Fjellet Hoven i Loen, som ligger 1000 meter over havet, er blitt populært blant luftsportsutøvere etter at gondolbanen Loen Skylift ble åpnet i 2017.

Det skal ha vært mellom 70 og 80 personer oppe på fjellet da ulykken skjedde. De ble fraktet ned.

– Hvor mange som var vitne til ulykken vet jeg ikke. Mange er jo på toppturer, men alle fikk en debrifing fra politiet og ble informert om hva som hadde skjedd da de kom ned, sa daglig leder i Loen Skylift, Richard Grov, til BT søndag.

– Forferdelig

Faglig leder i Fjordane Luftsportsklubb, Arne Kleiven, forteller at kvinnen som døde ikke var tilknyttet deres klubb.

– Det er forferdelig når sånt skjer, og uheldig for alle. Hun utøvde sporten sin fra et sted som er tilrettelagt for dette, sier Kleiven.

Mandag ble han spurt om han ville være med i ulykkeskommisjonen som skal granske dødsulykken i Loen.

– En speedglider er konstruert for å fly med større fart og nærmere terrenget enn en paraglider. Speedglideren er laget for en mer leken tilnærming til flygingen, og kan også gjøre akrobatiske øvelser, sier Kleiven.

– Tusen meter rett ned

Trond Nilsen er fagsjef for hang-, pará- og speedglidingseksjonen i Norges Luftsportforbund.

– Kvinnen som døde har fløyet mange ganger i Loen og var kvalifisert til det. Fra toppen der hun fløy, er det bortimot tusen meter rett ned, og man henger under en vinge av nylonduk som ikke er avstivet, sier Nilsen.

En speedgliderflyger hopper ikke, men springer i full fart ut fra fjellsiden med vingen over hodet.

Den bratte fjellsiden i Loen byr på utfordringer, fordi varmluften som stiger opp, kan gi urolig luft.

Sammen med venner

– Det er altfor tidlig å spekulere i hva som har skjedd, men jeg tror ikke det er turbulens som er årsak til ulykken. Jeg tenker på de pårørende og vennene hennes i en sånn situasjon som merkes sterkt. Flere venner var sammen med henne i Loen, sier Nilsen.

Tidligere har det vært to dødsulykker med speedglider i Norge, begge skjedde i 2015.

– Det var rundt 2005 at de første begynte med speedgliderflyging her i landet. Det er rundt 600 som driver med denne sporten i Norge, og det blir fløyet cirka 30.000 turer i året, sier Nilsen.

Publisert