Helikoptervraket fraktet ut av området

Helikoptervraket var i flere deler og helt smadret.

Publisert:

VRAK: Helikopteret var totalvraket. Foto: Bjørn Erik Larsen

Rett før solen gikk ned klokken 17.20 mandag ble restene av helikopteret som styrtet i Røldal, fraktet ut fra ulykkesstedet.

Helikoptervraket var i flere deler og helt smadret.

Vraket ble hentet ut av et annet helikopter og firet ned på parkeringsplassen ved skianlegget i Røldal. En Vikingbil sto klar for å frakte vraket videre til Havarikommisjonens hovedkvarter i Lillestøm.

Der skal vrakdelene undersøkes nærmere for å finne årsaken til helikopterstyrten.

VRAKRESTER: Helikopteret som styrtet ble fraktet ut rett før solen gikk ned klokken 17.20 mandag ettermiddag. Foto: Bjørn Erik Larsen

Statens Havarikommisjon ankom Røldal skisenter i 15.30-tiden mandag, og det var en kamp mot klokken for å få helikopteret ut av området før solen gikk ned.

– Det viktigste nå er å få dokumentert mest mulig. Vi må se vraket, fotografere det og så har vi rekvirert helikopter for å få fraktet det til nærmeste vei. Vi satser alt på å få gjort alt dette før det blir mørkt i dag, sa Tor Nørstegård fra Statens havarikommisjon før de gikk inn i ulykkesområdet.

ETTERFORSKES: Havarikommisjonen skal studere vrakdelene for å finne årsaken til helikopterstyrten. Foto: Bjørn Erik Larsen

To personer fra krimteknisk ved Vest politidistrikt var også på havaristedet der det privateide helikopteret styrtet. To personer, en mann og en kvinne i 40-årene, omkom.

Vraket ble funnet i en bratt og ulendt fjellside, cirka 100 høydemeter opp fra dalbunnen. Dalen ligger på cirka 1000 meters høyde.

Helikopteret traff et stupbratt berg som går på tvers av dalen. Den gamle veien over Røldalsfjellet går gjennom denne dalen.

ULENDT: Helikoptervraket ligger cirka 100 høydemeter fra dalbunnen, midt i en stupbratt fjellside. Foto: Bjørn Erik Larsen

Meldt verre vær

Det var snøbyger og kraftige vindkast i området, og det var meldt forverring av været med mer nedbør og vind utover kvelden.

Sivilforsvaret hadde også mannskaper i området som bidro med varmetelt og logistikkstøtte. Teltene var base for åstedsgranskerne.

KREVENDE: To teknikere fra vest politidistrikt blei 15-tiden fraktet fra Røldal skisenter til havaristedet. – Dette blir en krevende jobb siden vraket ligger i en stupbratt fjelside, sa en av dem, Kjell Erik Bjørsvik. Foto: Bjørn Erik Larsen

HAVARIKOMMISJONEN: I 15.30 var to representanter fra Statens Havarikommisjon på plass ved Røldal skisenter, og ble derfra fraktet med scooter. Foto: Bjørn Erik Larsen

Har snakket med vitner

Politiet vil gjerne komme i kontakt med vitner som kan ha sett helikopterets avgang fra Røldal søndag ettermiddag, eller sett helikopteret i luften seinere. Ulykkeshelikopteret tok av fra skisenteret cirka 14.30 og skulle fly til Karmøy.

Ifølge lensmannen har det allerede meldt seg flere som så helikopteret da det tok av fra skisenteret i Røldal.

– På en slik dag var det mange i bakken og mange som så det ta av, sier lensmannen Terje Kvalvik ved Hardanger lensmannskontor.

ULENDT: Havaristedet ligger på cirka 1100 meters høyde. Foto: Bjørn Erik Larsen

Omkomne fraktet ut

Det var et Sea King redningshelikopter som lokaliserte vraket i 03-tiden natt til mandag, og de to omkomne ble hentet ut i morgentimene med bistand av mannskaper fra Røldal skisenter og Røde Kors.

– Det har vært store mannskaper i sving i løpet av natten. Vi har hatt stor hjelp av lokale ressurser under redningsarbeidet, sier lensmannen.

Publisert: