– Nazismen er på fremmarsj i Europa. I år er det ekstra viktig å markere Krystallnatten.

Over 150 personer møtte opp for å markere krystallnatten i Bergen.

Publisert Publisert

MARKERTE 80 ÅR: Siden 2011 har Solidaritetsungdommen i Norsk Folkehjelp markert Krystallnatten i Bergen. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fredag kveld var Torgallmenningen lyst opp av tente fakler. Mer enn 150 personer hadde møtt opp for å minnes at det er 80 år siden nazister brant ned synagoger og raserte tusenvis av jødiske butikker i Tyskland og Østerrike.

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom i Bergen har i flere år stått bak minnemarkeringen mot jødeforfølgelsene under andre verdenskrig.

Leder for planleggingsgruppen, Ivi-Emilie Panayiotou, sier hun er fornøyd med oppmøtet under årets markering.

– Flere tok turen i år enn på mange år, det var veldig fint.

LYSTOG: Statsminister Erna Solberg og Erling Borgen holdt tale og gikk i lystog under markeringen av 80 år siden Krystallnatten. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Stå sammen mot rasisme

På årets arrangement deltok både statsminister Erna Solberg, professor Erling Borgen og Elin Hege Lona. Sistnevnte er leder i Osterøy SV og er selv barnebarn av en Holocaust-overlevende.

De holdt alle appeller med et klart budskap: Stå sammen mot rasisme.

– Det var veldig gode appeller. Erna Solberg trakk frem ar det er viktig å skille jøder og den israelske stat.

Les også

Jøder deltar ikke i Krystallnatt-markeringen

Panayiotou i Norsk Folkehjelp mener det i år er ekstra viktig å stille opp på markeringen.

– Nazismen er på fremmarsj i Europa. I år er det ekstra viktig å markere Krystallnatten. Vi må vise at vi står sammen mot nazisme og rasisme.

HOLDT APPELL: Statsminister Erna Solberg var en av apellantene under 80-årsmarkeringen for Krystallnatten. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Protestgruppe mot markeringen

I forkant av arrangementet har en gruppe mobilisert mot Norsk Folkehjelp sin markering av Krystallnatten. 3000 personer er medlemmer av Facebook-siden «Norsk Folkehjelp – hold hendene vekk fra vår Krystallnattmarkering – Sammen mot antisemittisme».

En av personene bak protestsiden fortalte til BT tidligere denne uken at protesten ikke var myntet på selve markeringen, men en protest mot Norsk Folkehjelp.

Ifølge gruppen jobber organisasjonen blant annet med å splitte representasjonen av jøder i Bergen og oppfordrer til boikott av Israel.

Panayiotou i Norsk Folkehjelp forteller at de ikke merket noe til protestgruppen under markeringen fredag.

– Vi var litt bekymret for at de skulle dukke opp og ødelegge markeringen, det skjedde heldigvis ikke.

Publisert