Her er de mest populære reisemålene fra Flesland

Flesland setter nye passasjerrekorder etter åpningen av ny terminal. Sjekk hvor bergenserne reiser!

Publisert Publisert

ANDREPLASS: Amsterdam er på andreplass av reisemålene bergensere reiser til. Foto: Børre Eskedahl (arkiv)

 • Arne Edvardsen
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Flesland har en vekst i antall passasjerer på 360.000 etter åpningen av ny terminal 17. august 2017.

– På innland passerte vi en milepæl i 2018 med Bergen – Oslo og over to millioner reisende på ett år. Dette er en av Europas mest trafikkerte strekninger. I fjor lå ruten på sjetteplass i Europa, sier lufthavndirektør Aslak Sverdrup.

Størst vekst på utland

I 2018 passerte Bergen lufthavn 6,3 millioner passasjerer totalt. Dette er passasjerrekord på Flesland.

Etter åpning av ny terminal er veksten totalt på seks prosent. Veksten er størst på utland som ligger på 7,2 prosent.

Utenlandsrutene som har flest passasjerer er København, Amsterdam, London og Stockholm (se fakta).

NYE REKORDER: Flesland har satt nye rekorder etter åpningen av ny terminal i 2017. – Utenlandstrafikken øker mest, sier lufthavnsjef Aslak Sverdrup. Foto: Vegar Valde (arkiv)

USA mer tilgjengelig

– Generelt har vestlendingen en høy reisefrekvens på ferie- og fritidsreiser til storbyer i Europa – og byer som Paris, Reykjavik, Krakow, Berlin, Barcelona, Warszawa og Roma er populære. Den nye direkteruten til New York fra Bergen har også gjort USA mer tilgjengelig, sier Sverdrup.

I desember 2018 var det 10 prosent vekst i den internasjonale trafikken i forhold til fjoråret.

– Dette kan tyde på at mange har benyttet seg av de nye helårsrutene som er kommet med Air France by Joon til Paris, Finnair til Helsinki, Widerøe til Billund, Göteborg, München og Hamburg.

I 2019 er det foreløpig klart at Flesland får følgende nye ruter:

 • Alanya (SAS)
 • Edinburgh (Loganair)
 • London Luton (Wizz Air)
 • Milano (SAS)

Bruker større fly

Samtidig som antall passasjerer har økt med seks prosent etter at ny terminal åpnet, har antall flybevegelser gått ned med 0,9 prosent. Dette henger i stor grad sammen med større fly på høyt trafikkerte strekninger.

– Det store tilfanget av nye ruter henger sammen med bedre kapasitet på flyplassen, at Bergen står sterkt som reiselivsdestinasjon, at vestlendingen reiser mye ut i verden og er interessert i å fly direkte – samt at vi har et næringsliv med høy internasjonal profil som også reiser mye og ofte, sier Sverdrup.

Man kan i 2019 fly direkte til 49 internasjonale destinasjoner, 16 nasjonale destinasjoner – samt 15 charterdestinasjoner fra Bergen lufthavn.

Ifølge ferske tall fra Avinor er Norwegian nå det største flyselskapet på norske flyplasser over et helt kalenderår med totalt 20.519.345 passasjerer. Det er en vekst på 4,7 prosent. SAS hadde 20.280.810 passasjerer med en vekst på 1,4 prosent.

Gledelig for reiselivet

– God tilgjengelighet er avgjørende for at Bergen skal oppfattes som en attraktiv destinasjon. At passasjertrafikken på Flesland øker er selvsagt gledelig for reiselivet. Det betyr ikke bare at bergenserne reiser ut for å oppleve verden, det betyr også at verden kommer til Bergen, sier direktør i Bergen Reiselivslag, Anders Nyland.

Han peker på at økt trafikk betyr flere hotellgjester, flere restaurantbesøk og flere museumsgjester.

– Det er flott for de næringsdrivende i reiselivet. Men økt trafikk er også positivt for oss som bor i byen og regionen. Tilreisende gjester bidrar til at det er mulig å opprettholde tilbud av høy kvalitet som beboerne i Bergen og omegn også nyter godt av, sier Nyland.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Europas største flykonferanse legges til Bergen

 2. Slik finner du frem på nye Flesland

 3. Dette er den nye akvariesjefen

 4. Nå går Bybanen helt til Flesland

 1. Bergen
 2. Luftfart
 3. Avinor