«Ottoen» døde på julaften

Et kjært innslag i bybildet er for alltid borte etter at «Ottoen», Otto Fredrik Wollertsen, døde på morgenkvisten julaften. Han ble 89 år gammel.

Publisert:

DØDE JULAFTEN: «Ottoen» ble innlagt på Haraldsplass lille julaften. Der døde han på julaften. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

– Det er noe symbolsk over det. Han som var så glad i julen.

Det sier Siv Sæveraas, tidligere journalist i Bergens Tidende. Like siden hun i 1988 laget en sak om «Ottoen» har hun jevnlig pleiet kontakt med ham. Hver julaften, men også ellers i løpet av året møttes de.

«Alle» kjente «Ottoen», eller visste hvem han var. De færreste kjente ham som noe annet enn en byoriginal. For Siv Sæveraas ble han noe mer. En venn og en fortrolig. En som hun holdt av og brydde seg om. Et helt menneske, ikke bare en skikkelse.

Sykkelen og duene

Det var «Ottoen», sykkelen og duene. Krøkt av en lidelse han arvet etter sin far, trillet ekvipasjen gjennom byen, stoppet og hilste, spilte en melodi på munnspillet sitt, eller lot toner strømme fra kassettspilleren. «Ottoen» var takknemlig for livet, selv om livet hadde vært hard mot ham.

– Jeg tror han ville beskrevet seg som et lykkelig menneske. Han syntes han hadde levd et godt liv, sier Siv Sæveraas.

Men objektivt sett var det tøft. Han var ett av de barna som var på legd, som ble flyttet rundt omkring på forskjellige barnehjem. Gjennom livet sitt bodde han på forskjellige institusjoner. Best hadde han det kanskje i Bakkegaten i Sandviken, på Frelsesarmeens hospits, der han bodde i 25 år. Også på gaten har han bodd.

I BYBILDET: «Ottoen» slik bergenserne har vært vant til å se ham. Foto: Odd E Nerbø

Ganske frisk til det siste

– Han var et av de snilleste menneskene jeg har kjent. I løpet av nesten 30 år hørte jeg aldri at han sa noe negativt om noe eller noen, sier Sæveraas, som ble som Otto Wollertsens nærmeste pårørende å regne.

Ifølge henne, var «Ottoen» ganske frisk like til det siste. Den siste uken før han døde, ble han dårlig, og lille julaften ble han innlagt på Haraldsplass. Der døde han noen minutter før klokken syv på selveste julaften, ved inngangen til høytiden som han elsket.

Publisert: