Hedda er hektet på roboter

– Vi har det veldig gøy sammen, sier Hedda Blomvågnes. Hun er eneste jente på laget som i helgen gjorde det skarpt i robotkjøring.

Publisert Publisert

KONSENTRERT: Hedda Blomvågnes og fetteren Harald Skutlaberg følger med at roboten gjør som den er programmert til. Foto: Raymond Engmark

RoboMech heter laget, som lørdag tok annenplassen i robotkjøring under den skandinaviske finalen i First Lego League i Bodø.

RoboMech er et privatlag der deltakerne er familie og venner. Åttendeklassingen Hedda Blomvågnes (14) er nest eldst og eneste jente på laget.

Hun savner ikke andre jenter.

– Nei, egentlig ikke. Vi jobber så godt sammen og finner på så mye gøy. Det har ikke noe å si om vi er jenter eller gutter, sier hun.

– En fortjent seier

I Bodø konkurrerte RoboMech mot 46 andre lag fra hele Skandinavia. Hedda er kjempefornøyd med annenplassen i robotkjøring. Sammenlagtvinnerne ble et lag fra Danmark, som nå går videre til den internasjonale finalen.

– Vi kjørte mot dem flere ganger og de var kjempegode. En fortjent seier, slår hun fast.

RoboMech begynte som et skolelag på Lone skole i Arna for ni år siden og ble omgjort til et privatlag, da skolen ga seg. Hedda Blomvågnes kom med i fjor. Hun er skråsikker på å bli værende til hun fyller 16, som er aldersgrensen i ligaen.

– Det er helt sikkert. Det er ikke noe å tenke over en gang, kommer det kjapt.

ANDREPLASS: Her er hele RoboMech. Bak fra venstre: Bent Olve Skutlaberg, Harald Skutlaberg, Hedda Blomvågnes, Matias Garnes, Trygve Larssønn Søvik og Vegard Døskeland Eikhaug. Foto: Raymond Engmark

Møtes hele året

Hele eller deler av RoboMech møtes ukentlig, bygger lego og lærer seg programmering. De har to voksne lagledere og får hjelp av en ungdom som har tidligere har vunnet internasjonalt.

Tema for årets finale var forholdet mellom dyr og mennesker. De siste ukene har RoboMech jobbet med en robot som kunne mate og stelle dyr. De siste dagene før finalen har vært intense med testing og justering av roboten til langt på kveld.

Annenplassen ble feiret med taco lørdagskvelden.

– Men egentlig var vi ganske slitne etter innspurten, sier hun.

Veteraner

Lego-ligaen er et samarbeid mellom organisasjonen FIRST og Statoils talentprogram Morgendagens Helter. Over 900 lag fra hele Skandinavia deltok i den innledende runden. Etter de regionale finalene sto 47 lag igjen, klare for å innta Bodø.

Det er tredje gangen privatlaget i Bergen deltar i den skandinaviske finalen. Bergenslaget er nå inne i sin åttende sesong i ligaen og er dermed for veteraner å regne.

– Gjennom FIRST LEGO League og Statoils talentprogram Morgendagens Helter ønsker vi å vekke interessen for forskning, realfag og teknologi. Talentene fra Arna i Bergen har vist en stor læringsvilje og lagt ned mye innsats både på skolen og fritiden. Slik skapes talenter, og forhåpentlig vil mange av de bli våre morgendagens ingeniører og forskere, uttaler Cathrine Instebø, sponsorsjef i Statoil i en pressemelding.

Publisert