– Vi ble veldig skremt. Inntrykkene begynner å komme nå.

Ole Kristian Tangenes og kjæresten satt på en restaurant ved julemarkedet da det smalt i Berlin. – Vi ble veldig skremt. Inntrykkene begynner å komme nå, sier 30-åringen.

Publisert:

SPISTE VED MARKEDET: Ole Kristian fikk Berlin-turen i bursdagsgave fra kjæresten. Første dagen av oppholdet ble alt annet enn forventet. Foto: Privat/ntb scanpix

Ni personer skal være døde og flere titall skadd etter at en lastebil har kjørt inn på en gangvei ved et julemarked i Berlin mandag kveld.

Tangenes og kjæresten satt på en restaurant like ved julemarkedet da de plutselig begynte å høre sirener ved julemarkedet ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

Les også

Ni døde og 50 skadd på tysk julemarked

– Vi så at folk begynte å stenge bodene og skjønte at det hadde skjedd noe. Politiet begynte å strømme til. Vi så mange blålys og hørte sirener. Vi ble veldig skremt. Inntrykkene begynner å komme nå, sier Tangenes.

Det var VG som først snakket med 30-åringen.

Gikk tom for batteri

Når BT snakker med ham er de trygt tilbake på hotellrommet. Det ligger femti meter fra markedet.

– Vi var i området en liten stund, men min samboer hadde ikke mer batteri på telefonen og måtte få varslet de hjemme. Vi så så vidt over sperringene. Det er mange som har ringt. Det beste er nok hvis vi skriver en Facebook-status, sier Tangenes.

Flere nordmenn i Berlin har allerede markert seg som «trygge» i Berlin, en funksjon på Facebook.

Sjømannsprest i Berlin, Hilde Barsnes, er i jevnlig dialog med den norske ambassaden for å kartlegge om nordmenn er involvert i angrepet. De følger også med på Facebook og ser hvem som melder seg som trygge.

– Vi vet ennå ingenting om noen norske som er rammet direkte, og vi håper selvsagt at færrest mulig er involvert, sier Barsnes.

– Følte meg trygg

På Facebook har Sjømannskirken i Berlin lagt ut følgende melding mandag kveld:

«Kjære dere alle! Den triste meldingen har nådd oss om et angrep mot byen vår, og det rapporteres i media om at flere er omkommet og mange er skadde. Dersom du er en av de som er rammet, trenger noen å snakke med eller trenger å komme i kontakt med oss, kan du nå Sjømannsprest Hilde Barsnes på telefon +491792134103. Våre tanker og bønner går til alle som er rammet!»

STEDET: Sjømannsprest Hilde Barsnes foran det rammede julemarkedet for ti dager siden. – Vi arrangerer selv et lite julemarked hvert år, med flere og flere besøkende. Mange har gitt uttrykk for at de heller vil gå på et lite marked enn et stort i frykt for terrorangrep, sier Barsnes. Foto: Privat

Sjømannspresten var selv på julemarkedet senest i går, søndag. Markedet ligger i hjertet av den vestlige delen av Berlin sentrum, rett ved Zoologische Garten og handlegaten Kurfürstendamm.

Barsnes forteller at det de siste to årene har vært snakk om at julemarkeder kunne været et mål for angrep.

– Nå vet vi ikke ennå om det faktisk er et terrorangrep, men at det kunne skje har vært i bevisstheten til vi som bor her. Personlig har jeg alltid tenkt at jeg ikke vil la meg styre av frykt. Jeg følte meg trygg da jeg var der i går, sier sjømannspresten.

Blir i byen

Tangenes og kjæresten har allerede bestemt seg for å bli i Berlin til torsdag.

– Vi kan ikke la slike ting styre livet vårt. Vi vet de neste dagene vil bli preget av dette, men har bestemt oss for å bli i byen, sier han.

Han legger ikke skjul på at opplevelsen har gjort inntrykk på dem likevel.

– Jeg følte ikke så mye på det i starten, men nå kjenner jeg mer på det. Det begynner å synke inn, sier han.

Var like ved

En annen som havner tett på hendelsen, var amerikanske Shandana Durrani. Like etter hendelsen la hun ut en melding på bildedelingstjenesten Instagram. «Lastebil kom bare gjennom julemarkedet. Hvis jeg ikke hadde stoppet for å sjekke telefonen min, ville jeg blitt truffet».

Til CNN forteller hun at hun var like ved bodene hvor lastebilen kom kjørende.

– Jeg tror alle trodde det var et terrorangrep som skjedde. Folk droppet alt de hadde i hendene og løp for å gjemme seg».

Publisert: