Skulle til Afghanistan - endte i Bergen

Denne svartstrupetrosten har flyttet inn i en hage Lønborglien. Nå strømmer folk fra både Nord-Norge og England for å se på den ekstremt sjeldne fuglen.

Publisert Publisert
  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— En bombe i fuglekikkermiljøet, sier feltbiolog Eirik Grønningsæter.

Den spesielle trosten flyttet inn Lønborglien forrige mandag, nærmere bestemt i hagen til Ellen Sophie Thobro. Først trodde hun at trosten, som bare er observert 31 ganger tidligere i Norge og én gang før i Hordaland, var en vanlig måltrost, men så kom hun på at den drar til Syden om vinteren. Ifølge fugleboken hennes, kunne det være en gjest fra Russland, men hun var ikke skråsikker.

— Vi la ut bildet på nettet, for å høre med en ornitolog om hvilken fugl det var. Samme dag fikk vi svar om at det var en svartstrupetrost, og noen timer senere hadde vi første person på besøk. Siden har det gått i ett. Det er utrolig gøy, forteller Thobro.

To menn fra England og over tjue fugleentusiaster fra Hordaland og Sogn og Fjordane har vært på besøk. Da feltbiolog Grønningsæter hørte om fuglen, ble han over seg av begeistring.

PÅ VAKT: Under ett år gamle Gyldne Gulda prøver å passe på seg selv, og sier raskt i fra hvis de andre trostene ypper til bråk. - Da jager hun dem vekk, forteller matmor Thobro. Foto: EIRIK GRØNNINGSÆTER

— Jeg befant meg i Båtsfjord i Øst-Finnmark og så etter snøugle. Jeg bestilte sporenstreks flybiletter til Bergen. Dette kunne jeg helt enkelt ikke gå glipp av, forteller han. I tillegg til å være biolog, jobber han som naturfotograf.

— Det hele var en fantastisk opplevelse, sier han om sitt besøk i Thobro sin hage.

Skivebom

Den publikumsvennlige svartstrupetrosten, har ifølge ornitolog Frode Falkenberg bommet kraftig på veien sørover.

— Den skulle ned til Afghanistan, Irak og Iran, men har bommet litt. Trosten er ikke ett år engang, og litt mindre erfaren. Da er det lett for at de feilnavigerer litt. Denne har rett og slett dratt nordvest i stedet, sier han.

Fuglen kommer trolig fra Uralfjellene i Russland som er nærmeste hekkeområde.

En bombe i fuglekikkermiljøet

Selv har ornitologen med det passende etternavnet, bare sett svartstrupetrosten en gang. Det var i 1999 i Thailand.

— Det er selvfølelig en spesiell opplevelse, sier han og takker matmor Thobro for sin gjestfrihet.

— Siden fuglen har slått seg ned i en hage, hadde ingen av oss fått sett den hadde det ikke vært for henne, sier han.

En sinnatagg

Matmor Thobro har kalt fuglen for Gyldne Gulda, inspirert av ungdomskjæresten til Onkel Skrue i Donald.

— Hun er alltid så hissig, og det var denne fuglen også da den først kom hit. Hun jaget vekk de andre trostene, og ville ikke dele vannbøtten med noen. Det var ikke mulig for noen andre å slippe til, forteller hun.

DRØMMEGJESTEN: Fra dette vinduet kan matmor Thobro følge med på alt den spesielle fuglen foretar seg. Siden hun fikk drømmegjesten på besøk, har hun hatt nesten 30 besøkende innom, fra både fjern og nær.

Svartstrupetrosten er en morgenfugl og stikker innom før Thobro og mannen spiser frokost. Den henger stort sett i hagen hennes frem til det blir mørkt. Trosten har bygget nye vennskap, og går nå litt bedre overens med de andre fuglene, så lenge de ikke kommer for nærme. Hun gir den kokt havregryn, solsikkekjerner og brød.

— Når vi får besøk, tar det aldri mer en fem minutter før vi ser henne. Hun er alltid i nærheten, forteller hun.

- Hvordan er det å ha blitt en serverdighet?

— Jeg synes bare det er gøy, men er litt glad for at jeg ikke bor i England.

- Hvorfor det?

EKSTREMT SJELDEN: Det er bare observert én svartstrupetrost i Hordaland tidligere. Forrige uke flyttet denne skjønnheten inn i hagen til Ellen Sophie Thobro i Lønborglien. Foto: EIRIK GRØNNINGSÆTER

— De to engelskmennene som var på besøk, sa at den fuglen bare ble observert circa en gang i året i England, og at det da strømmet til tusenvis av fuglekikkere. Sånn er det heldigvis ikke her, selv om jeg får mye besøk, sier Thobro.

Innfører besøkstid

Hun synes bare det er hyggelig med besøk, men anbefaler skuelystne bergensere om å komme mellom klokken elleve og klokken fire i hverdagene.

— Jeg har alltid vært glad i fugler, og det er stort å få en slik sjelden gjest på besøk. At så mange vil se den er bare gøy, sier hun.

Falkenberg forteller at fugler som feilnavigerer og havner på feil sted ofte dør, men har stor tro på at Gyldne Gulda kan overleve vinteren.

— Hun er her såpass sent i sesongen og blir godt tatt vare på. Det er ikke noe i veien for at denne fuglen skal overleve, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Hundrevis samlet utenfor Ikea: – Folk står klynget inntil hverandre

  2. Fra mandag kjører Tide åtte busser, men de vet ikke hvilke ruter de vil dekke

  3. Åtte nye smittede i Bergen

  4. – Direkte arrogant, sier fylkespolitiker om Abid Rajas besøk i Bergen

  5. Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

  6. Flere koronasmittede har reist på tvers av landet med fly og tog