17. september 2012: Øystein Bønes ligger på magen utenfor Gamle Rådhus. Bevæpnede politimenn peker på ham med våpnene sine, og kommanderer varamedlemmet fra Miljøpartiet De Grønne til å ligge helt stille.

Bønes prøver å forklare at han ikke har noen bombe i den store sekken han har på ryggen.

— Det er selvsagt ikke gøy å ha vært utløsende årsak til en full evakuering. Jeg så jo ansiktene til dem som sto utenfor. Det var en grov forsnakkelse, med en setning, som jeg tar fullt ansvar for. Men jeg var veldig overrasket over at det gikk så langt som det gikk, forteller Bønes i dag.

Rekordgrønn måling

Til høsten kan Bønes gå inn dørene i Gamle Rådhus, som et fast innvalgt medlem av bystyret. I hvert fall hvis det ferske partibarometeret som Respons Analyse har utarbeidet for BT, blir valgresultatet.

Miljøpartiet De Grønne gjør nemlig sin beste bergensmåling noensinne, og får 6,1 prosents oppslutning. Det ville gitt partiet fire bystyrerepresentanter, mot én i dag. Og partiets fjerdekandidat i Bergen er nettopp Øystein Bønes.

Føler han har tillit

Han håper episoden fra 2012 ikke vil hefte ved ham i valgkampen.

INNE: Øystein Bønes er en av fire kandidater fra Miljøpartiet De Grønne som er inne i bystyret i BTs måling.

— Det er snart tre år siden det skjedde, og politiet henla saken etter tre dager. Vi har hatt en prosess, og partiet så seg tjent med å ha meg på fjerdeplass. I tillegg er jeg gjenvalgt som fylkessekretær to ganger, så jeg føler at jeg har tillit i partiet, sier han.

Dårlig spøk

Bønes ønsker i utgangspunktet ikke å rippe for mye opp det som skjedde den dramatiske dagen i bystyret. Han understreker at han ikke skylder på andre, og tar ansvar for den dårlige spøken som utløste det.

Det var første gang han var til stede under et bystyremøte. Som 2. vara for MDG ville han gjerne få med seg budsjettfremleggelsen til byrådet. På ryggen hadde syklisten en tung sekk. I en pause traff han Peter Christian Frølich (H) på toalettet.

— Han spurte om hva jeg gjorde der, og hva jeg hadde i sekken. Jeg forklarte at jeg var vararepresentant. Han fortsatte å spørre, og på et tidspunkt svarte jeg at «for øvrig er resten av sekken full av bomber». Det burde jeg ikke gjort, sier Bønes.

Han trodde likevel at saken var ute av verden da Frølich fikk undersøke sekken selv. I stedet varslet Frølich ordføreren, som beordret evakuering av bystyret. Politiet rykket ut med væpnede tjenestemenn, og situasjonen var plutselig helt fastlåst.

MDG er «kongemaker»

Bønes forteller at han holdt seg unna alle møter i bystyret i halvannet år etter episoden. Men det siste året har han møtt som tilhører på møtene i komité for miljø og byutvikling, der han er vara, for å holde seg orientert på saksområdet.

— Så de 15 bystyrepolitikerne som sitter der, er i hvert fall vant med å se meg. Hvordan andre vil reagere, må du nesten spørre dem om, sier han.

Sikkert er det i hvert fall at partiene må forholde seg til Miljøpartiet De Grønne fremover. På denne målingen er MDG fortsatt på vippen, og dermed kan det bli de som avgjør hvem som blir byrådsleder.

— Det er en behagelig posisjon å være i, som vi vil bruke til å få mest mulig gjennomslag for grønn politikk. De andre partiene snakker ofte om miljø, men gjør fint lite, sier Bønes.

Støtter ikke Frp

- Dere tviholder på at dere er blokknøytrale, men i bystyret stemmer dere nesten alltid sammen med opposisjonen?

— Ja, men hvis en borgerlig koalisjon vil imøtekomme oss, har vi ikke noe prinsipielt imot å støtte dem. Det handler om hva man kan få igjennom. Det eneste unntaket er Frp, som vi har vedtak på at vi ikke vil støtte i byråd. Det er så stor uenighet mellom oss og Frp, at det ville vært meningsløst å støtte dem, sier Bønes.

Det betyr at det eneste alternativet på borgerlig side som inkluderer MDG, er en koalisjon av Høyre, KrF, Venstre og MDG. Et slikt alternativ ville fått 32 mandater, som er to fra flertall.

Ap ønsker grønt samarbeid

Mens Høyre fortsatt har tro på borgerlig flertall etter valget, åpner Ap døren for Miljøpartiet De Grønne.

Begge de to partiene som kiver om byrådsmakten i Bergen, Ap og H, går tilbake på siste måling. Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Harald Schjelderup, kan godt tenke seg å samarbeide med Miljøpartiet De Grønne.

— Jeg har veldig respekt for den jobben De Grønne gjør. Vi er enig i veldig mye, som at vi vil ha en grønnere by og at hele trafikkveksten skal tas kollektivt. Vi vil være en garantist for et grønt skifte i Bergen etter valget og da er De Grønne en naturlig samarbeidspartner, sier Schjelderup.

Fornøyd, tross nedgang

— Du sier at dere er enig i mye, men nå er det De Grønne som går frem, mens dere går noe tilbake. Hvordan forklarer du det?

— For det første har vi hatt stor fremgang i Bergen. DeGrønne har en rendyrket og spisset profil, og den jobben de gjør når det gjelder miljø synes jeg tross alt er positiv. Vi gjør jo også en god måling, så dette lever vi godt med, sier Schjelderup.

FRIR TIL DE GRØNNE: Harald Schjelderup, Aps byrådslederkandidat i Bergen, samarbeider gjerne med De Grønne etter valget. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt

Han åpner for å samarbeide med De Grønne både i byråd og utenfor byråd, og viser til at de allerede samarbeider godt i bystyret.— Vi vil gjerne samarbeide, men formen må vi komme tilbake til. For det første må vi gjøre unna valget, og det er ikke sikkert alle partier ønsker å sitte i et byråd. Rødt ønsker ikke det, SV holder litt tilbake, og vi vet ikke helt hva De Grønne selv tenker. Derfor har vi vært mest tydelig på sentrumssamarbeid, sier Schjelderup.

Tror på flertall

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) har ingen planer om samarbeid med De Grønne.

— Jeg satser i utgangspunktet på at vi får et borgerlig flertall, sier Smith-Sivertsen.

I BTs måling får de fire borgerlige partiene 33 mandater, noe som er ett mandat unna flertall.

— Hvis det skulle slå til, må man jo forholde seg til det. Hvis det blir et mindretallsbyråd i en eller annen form er det flertallet i bystyret som bestemmer fra sak til sak, sier Smith-Sivertsen.

Han legger ikke skjul på at han synes det vil være en dårlig løsning for byen, og er fortsatt optimist til tross for at Høyre nok en gang går tilbake på en meningsmåling.

— Det er fordi jeg vet at det er valget som betyr noe og politikken som er viktig. I begynnelsen av året er det mange som har fått sin første regning for eiendomsskatten som vi dessverre har måttet innføre, men det fører jo til en betydelig oppussing og fornyelse av skoler, sier Smith-Sivertsen.

Partibarometer bergen april 2015.pdf