Se video øverst i saken

De var heldige med været i år, disse trollungene. I anledning deres eget mesterskap — de trollympiske leker, kom gråværet som bestilt. Regn, vind og null sol. Tenk om det hadde vært sol under olympiaden? Nei, fysj. Det ville vært for kjipt å måtte avlyse lekene på grunn av den hersens solen. Bergenske troll kan slappe helt av, hoppe frem fra skogholtet og gi alt i mesterskapet. Måtte det beste trollet vinne.

- Heia trollet!

Som en ekstra beskyttelse, i tilfelle de skulle være så uheldige å få solstråler på kroppen, er trollsminken et must, forteller trollympia-toppen Linda Notøy.

KJEMPETROLL: Anders Riple og Maria Fjose Myhre (6) slåss med halmsekker. Barna står i kø for vippe stortrollet av stammen.
Leif Gullstein

Foran henne står deltakerne på rekke og rad. Litt rød leppestift og noen dotter med svart kajal i kinnene. Sånn, nå kan ingenting stoppe trollungene fra å gjøre sitt aller beste.

Falske troll

Lekene avholdes på Fløyen. SFO-er, barnehager og familier har ankommet den trollympiske stadion — et åpent skogholt med trestammer som byggeklosser i en stor hinderløype. Men, det er noe som ikke riktig stemmer. Mon tro om ikke alle er det de gir seg ut for å være. Kanskje ikke alle er ekte troll?

— Min drømmevinterferie inneholder en hengekøye, sol og varme, sier Oda Brandal Eidsheim (9).

— Da er jeg er ute i skogen og plukker blåbær, eller er i robåten med mamma. Jeg har nemlig egen robåt, sier Cathrine Gullaksen (6 1/2).

— Å være på SFO i Sedalen i vinterferien er helt greit, sier jentene.

Det verste de kan se for seg, er en vinterferie med snøstorm, der de begge er syke.

Liker å skremme

Det er Fløibanen som arrangerer de trollympiske leker. Hver dag i vinterferien frem til 2. mars kan trollunger delta. Medalje får de alle sammen. Fekting, bandy og hinderløype er de gjeveste grenene å delta i.

Trollympia-toppene Linda Notøy og Mona Karstensen har arrangert lekene i mange år.

— Det er veldig kjekt å holde på med dette. Barna er i alderen hvor de ikke tror på nisser og troll, men samtidig ikke er helt overbevist. Vi liker å skremme dem litt, sier Notøy.

Så mye liker de å skremme trollbarna, at en gang ble en liten gutt så lei seg at han fikk mareritt om natten. Gråtende måtte foreldrene ta ham med tilbake neste dag, for å bli venner med trollet igjen. Frykten sto ut av øynene.

— Jeg hadde kastet en kongle på ham, men da han kom tilbake fikk han en magisk kongle av meg i stedet. Det ble et veldig fint øyeblikk, sier Notøy.

Da er det bare for de spreke trollene å håpe på fortsatt fint gråvær.

PÅ TUR: Trollsminken må på for å få optimal beskyttelse mot solen. Fra venstre Oskar Wisnes (6), Brede Gundersen (6), Marius Pettersen (10) og Eric Lied (10). De er alle elever ved Sedalen skole.
LEIF GULLSTEIN
SVERDKAMP: Lars Sjursen, Iver Haddal og Saia Oline Målen er elever på Christi Krybbe skoler. Her er de i aksjon på Fløyen.
LEIF GULLSTEIN