- De har hatt en røff jobb i dag, alle der ute. Spesielt frivillige.

Varabrannsjef Leif Linde i Bergen gir spesiell honnør til de frivillige som var med på redning og søk etter helikopterstyrten.

Publisert Publisert

HÅPET UTE: Et omfattende søk ble satt i gang med en gang etter helikopterstyrten fredag. 15 dykkere fra Bergen brannvesen var i sjøen. Rundt klokken 17.30 sa politiet at det ikke lenger er håp om å finne noen i live. 13 personer var om bord i helikopteret. Foto: RUNE NIELSEN

Varabrannsjef Lindeog 15 redningsdykkere har hatt en tung og vanskelig jobb fredag. Deres oppdrag: Lete etter savnede — og hente opp omkomne fra sjøen.

BTs hovedsak fra dødsstyrten:

Les også

11 funnet døde, ikke håp om å finne overlevende

Seks av dykkerne har vært nede på skrogvraket, fem-syv meter under vann, der det også ble funnet døde.

«Traumatiske opplevelser»

Mannskaper fra Øygarden, Sotra og Bergen brannvesen var blant de mange som rykket ut da storalarmen gikk hos alle nødetatene fredag.

ROSER FRIVILLIGE: - Utrolig mange har vært involvert, også frivillige og personer fra private firma. Alle honnør til alle som har bidratt, spesielt de frivillige, sier Leif Linde, Bergens varabrannsjef.

Øygarden har ledet operasjonen fra brannvesenets side. Alle redningsdykkerne, 15 i tallet, ble imidlertid sendt fra Bergen. Ytterligere åtte mannskaper fra Bergen brannvesen deltok, i form av redningsledere og støttemannskaper.Les vår livedekning:

Les også

Alt det siste om helikopterstyrten ved Turøy

Dykkerne fra Bergen har også vært med på letingen etter den svarte boksen fra helikopteret som styrtet.

— Hvordan er det å rykke ut på et slikt oppdrag?

— Dette er de veldig trent på. Det er selvfølgelig ekstra dramatisk med en så stor hendelse som dette, men de er så godt forberedt som de kan bli. De har de beste forutsetninger for å takle dette, sier Linde, og fortsetter:

— Men selvfølgelig, helt klart, dette er noe som utsetter dem for traumatiske opplevelser. Enda verre er det for private som har bidratt og vært oppi dette, og som ikke har den samme treningen og forberedelsen som våre mannskaper har. Brannfolkene har kompetansen og er jo utdannet for dette.

- Røff jobb

Den nye brannbåten «Sjøbrand» var tidlig på stedet, cirka klokken 12.40, og ble utpekt som såkalt on-scene-commander-båt for redningsoperasjonen på sjøen. «Sjøbrand» fikk sin ilddåp i dag, som Linde sier det.

FLAMMEHAV: Helikopteret styrtet i et hav og flammer og røyk. Vrakdeler ble funnet flere forskjellige steder.

— De har hatt en røff jobb i dag, alle der ute. Det har vært en dramatisk og svært travel dag for alle innsatsmannskapene. Utrolig mange har vært involvert, også frivillige og personer fra private firma. Alle honnør til alle som har bidratt, spesielt de frivillige, sier den erfarne brannmannen.

I sin tid, for 25 år siden, startet Linde opp redningsdykkertjenesten i Bergen.

I 2004 ledet han redningsaksjonen om bord på «Rocknes» – og de videre søkene etter omkomne. Søkene etter "Rocknes"-omkomne pågikk i flere uker etter grunnstøtingen i Vatlestraumen, der 18 personer omkom.

— Dette er den verste og største hendelsen vi har vært med på siden "Rocknes", sier Linde.

Da BT snakket med Linde i 18-tiden fredag, pågikk det fortsatt søk etter de to siste, antatt omkomne personene fra helikopterstyrten. Samtidig hadde dykkerne akkurat stroppet helikopteret og gjort det klar til heving.

Selv holdt Linde fredag ettermiddag blant annet på med å gå gjennom videobildene fra undervannsoperasjonen.

- Viktig å få «luftet ut»

Fredag kveld vil varabrannsjefen samle dykkermannskapene til debrifing på hovedbrannstasjonen – slik det alltid gjøres i forbindelse med store katastrofer.

Les også:

Les også

Ni minutter fra sikkerheten

— Der vil vi gå gjennom aksjonen teknisk, og selvfølgelig også med tanke på det emosjonelle som mannskapene bærer på. Noen har vært med på mer enn andre, og det er viktig å få «luftet ut» mannskapene med en gang, at de forteller hva de har gjort og opplevd, sier Linde.

Linde sier alle mannskapene er veldig ærekjære og «ikke vil dra inn igjen før jobben er fullendt».

I 19-tiden fredag begynte redningsledelsen likevel å permittere de første brannfolkene som dro ut.

Publisert