Dømt for drap på ektemannen

Rubyrosa Verano Irgens er dømt til 18 års fengsel for å ha drept ektemannen Helge Ove Irgens med en engangsgrill. Motivet var økonomisk, ifølge dommen.

DØMT: Rubyrosa Verona Irgens har erkjent at hun drepte ektemannen Helge Irgens ved hjelp av kullos.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Dommen er en oppreisning for farens ettermæle. Mine klienter er svært fornøyd med at dommen er så klar og at retten ser bort fra det tiltalte sa om Irgens, sier Bjarte Aarlie, som representerer de to døtrene til Helge Irgens.

Forsvarer Jannicke Keller-Fløystad opplyser at dommen blir anket.

Innrømmet drap

25. juni 2014 ble Helge Irgens (61) funnet død i sitt hjem i Telavåg. Etter dødsfallet dro enken tilbake til hjemlandet Filippinene.

I februar 2015 kom hun tilbake til Norge og ble pågrepet på Gardermoen og siktet for overlagt drap. Kvinnen innrømmet å ha tatt livet av ektemannen ved å sette en grill inn på rommet der han lå og sov. Han døde av kullosforgiftning.

Nyheter hele døgnet:

Les også

Lik BT på Facebook 

Gråt ved graven

De to døtrene til Helge Irgens og en annen kvinne viste stor omsorg for enken etter at Helge Irgens var død. De pleide å møte henne på graven hver fredag, og da gråt hun mye. Døtrene syntes veldig synd på henne, ifølge dommen.

Dette har utvilsomt vært en stor belastning for de tre når det senere kom frem at Rubyrosa hadde drept Irgens, og retten mener dette er straffeskjerpende.

— De har følt seg sveket, sier Aarlie.

Kunne gått fra ham

Aktor Benedicte Hordnes fikk fullt medhold i retten. Nå er kvinnen funnet dømt til 18 år i fengsel etter at Nordhordland tingrett fant henne skyldig i overlagt drap. Retten mener drapet var planlagt, noe Rubyrosa benektet. Hvis drapet ikke hadde vært planlagt, ville straffen trolig vært seks år kortere.

I retten forklarte kvinnen om et vanskelig liv. Hun beskrev ekteskapet med Irgens som ulykkelig og sa at han mishandlet henne. Retten er klar på at dette ikke kan tillegges vekt.

«Domfelte hadde et åpenbart alternativ, som var samlivsbrudd. Hun hadde gode forutsetninger for å gjøre dette», mener retten.

Kvinnen var tiltalt for å ha dopet ned ektemannen før hun satte grillen på soverommet. Det er mye som tyder på at hun gjorde dette, men retten ser bort fra påstanden om at hun dopet mannen ned. Ifølge dommen er det ikke avgjørende for å vurdere om drapet var planlagt eller ei.

62 søk på kullos

Og Nordhordland tingrett mener Rubyrosa Verano Irgens planla drapet på sin mann. Mot slutten av 2013 møtte hun en ny filippinsk mann. De ble kjærester. Omtrent samtidig, i november 2013, begynte hun å søke på internett etter ulike måter å ta liv på.

Fra november 2013 til drapsdagen i juni 2014 gjorde kvinnen totalt 249 unike giftsøk.

Tema for søk var nikotin, alkohol og salmiakk, øyedråper, frostvæske, rottegift, saltsyre, Vallergan og kullos. Totalt er det gjort 62 søk på kullos. Kvinnen søkte på «beste måte å drepe på uten å bli tatt (ikke seriedrap). Hun kjøpte inn ulike stoffer for å ta livet av mannen, men hun ombestemte seg, ifølge egen forklaring.

Hun kjøpte dessuten fire engangsgriller, den siste dagen før drapet.

Kvinnen forklarte at hun sovnet etter å ha plassert grillen på soverommet, der Helge Irgens sov. Retten mener hun lyger. Telefonlogger viser at telefonen var så hyppig i bruk at hun ikke kunne ha sovet lenge nok til at Irgens døde 24. juni 2014. ## - Bærer ikke preg av impuls

Retten mener den filippinske kvinnen «forvisset seg om at Helge Irgens sov tungt. Hun satt så i verk handlingen som skulle føre til hans død.

Retten finner det ikke tvilsomt at denne beslutningen ble tatt etter overveielser for og imot. Det vises til at det ikke var røykelukt i soverommet da ambulansepersonellet kom til. Retten legger derfor til grunn at tiltalte ventet til flammer og røyk hadde gitt seg før hun tok grillen inn på soverommet.

Det er opplyst at dette tar ca 20 minutter. Tiltalte bar langpannen med grillen inn på soverommet og plasserte den på et bord som hun så flyttet. Hun gikk så ut og lukket døren til soverommet. Disse handlingene tok nødvendigvis noe tid og de bærer ikke preg av å være foretatt på impuls.»

Økonomisk motiv

I dommen slås det fast at kvinnen begynte å tenke på å drepe mannen tilbake i november 2013. Retten mener at motivet for drapet var økonomisk.

«Hun fikk stønad med kr 10.000 pr måned, og hun trodde at hun skulle få penger etter salg av huset», heter det i dommen.

Hun er også dømt til å betale erstatning og oppreisning til Irgens' døtre. Retten finner ingenting å fremheve i formildende retning.

— Det er en dypt tragisk sak, og fornærmede fortjente selvsagt ikke å bli drept. Min klient har innrømmet drapet, men det var ikke planlagt. Hun var i sterk psykisk ubalanse så sent som fire dager før drapet. Retten har ikke lagt vekt på dette. Retten ser også bort fra at hun ble psykisk mishandlet. Dette underbygges av forklaringene til min klient, hennes familie og den tidligere konen til avdøde som også var på krisesenter, sier forsvarer Jannicke Keller-Fløystad.

— At retten legger til grunn et økonomisk motiv, er uforståelig. Min klient visste at hun ikke ville tjene penger på at ektemannen ble drept. Huset var solgt og pantsatt for 3,7 millioner kroner. Vi reagerer også på at hennes tilståelse ikke tillegges vekt i formildende retning. Dommen blir anket, legger hun til.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra statsadvokat Benedicte Hordnes.

Publisert:

Les mer om dette temaet

 1. Kvinne tatt for overlagt drap åtte måneder etter at mannen døde

 2. Politiet: Helge Ove (61) ble forgiftet av konen

 3. Konen varslet selv om dødsfallet

 4. - Søkte på drapsoppskrift før ektemannens død

 5. Fire uker i varetekt for drapssiktet enke

 6. Mistenker at Irgens døde i påsatt brann

 7. VG: - Kan ha blitt forgiftet tidligere

 8. - Politiet forhåndsdømte drapssiktet kvinne

 9. Politiet jakter pengemotiv etter Helges død

 10. Rettsmedisiner: - Politiet var trege

 11. Politiet jakter pengemotiv etter Helges død

 12. Enke må fortsatt sitte i varetekt for drapsmistanke

 13. Politiet reiser til Filippinene for å etterforske drapssiktet enke

 14. Innrømmer drap på ektemannen

 15. Etterforsker videre hvorfor hun drepte ektemannen

 16. Krever avhør av vitner i utlandet

 17. Statsadvokaten: - Hun drepte med overlegg

 18. Tiltaler enken etter drap med engangsgrill

 19. - Det som skjedde den kvelden var en overveid handling

 20. Drapstiltalt forsøkte å slette alt på datamaskinen der hun søkte etter hvordan utføre drap

 21. - Jeg tenkte det ikke var rettferdig at jeg skulle dø. Jeg ønsket at han skulle dø, at han skulle bli påkjørt

 22. Søkeloggen: Nikotin. Saltsyre. Sovepiller. Frostvæske. Rottegift. Ammoniakk.

 23. Skulle utføre førstehjelp på mannen hun nettopp hadde drept

 24. Politiet fikk anonymt tips om at konen hadde drept Helge

 25. Døtrene til drapsoffer: - Det er sårende at hun ikke kan fortelle sannheten

 26. Kripos testet griller i drapsetterforskning

 27. - Han fortjente ikke å dø

 28. Ber om 18 års fengsel for drapet på Helge Ove Irgens