Uvisst hvor mange som er funnet

13 personer omkom i helikopterstyrten ved Turøy på Sotra fredag, men politiet vet ikke hvor mange som er funnet.

Publisert Publisert
  • Erlend Langeland Haugen
  • Einar Aarre
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Politiet orienterte lørdag klokken 09.00 om helikopterulykken ved Turøy fredag.

Stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt sier at det fortsatt er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, og viser til at Havarikommisjonen må undersøke de såkale svarte boksene som ble funnet og hentet opp fredag kveld.

Et stort område ved Turøy er fortsatt avsperret.

— Vi er ikke ferdige med å hente omkomne ut, sier Landro til BT.

  • Direkte : Få siste nytt om helikopterstyrten her

Kripos ID-gruppe på plass

Hovedredningssentralen meldte fredag at 11 av de 13 omkomne er funnet, men dette vil politiet ikke bekrefte lørdag.

— Vi har ikke sagt noe om antall som er funnet, sier Landro.

Per Angel fra Kripos' ID-gruppe deltok også på politiets orientering utenfor politihuset i Bergen lørdag morgen. Angel beskrev identifiseringsarbeidet som svært krevende, men er ikke bekymret for at mannskapet ikke skal klare oppgaven.

— Arbeidet skal kunne være ferdig innen fem dager, så sant vi har funnet alle som var om bord. Det vet vi ikke ennå, sa Angel.

Les også:

Les også

- Vi er ikke sikre på at vi har funnet alle

Søker på sjø og land

Natt til lørdag har det politiet først og fremst hatt vakthold på åstedet. Lørdag gjenopptar de søk etter antatt omkomne og arbeidet med å lokalisere og dokumentere vrakdeler.

— Når det nå har blitt lyst, startet vi søk på sjø og søk på land. Det er et stort åsted, med mange større og mindre vrakedeler som ligger forskjellige steder. Helikoptervraket ligger på den ene siden av veien, rotoren på den andre, relativt langt fra helikopteret, og det ligger deler mellom der, sier Landro.

Veien til Turøy er sperret og vil ikke bli åpnet før åstedsgranskerne anser seg som ferdige. Beboere eskorteres inn og ut av politiet.

— Vi vil ikke ha uvedkommende på et åsted som er så stort. Det ligger vrakdeler nær veien. Området blir iallfall stengt i dag, og vi snakker nok om dager.

MØTTE PRESSEN: Stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt orienterte om helikopterulykken utenfor politihuset i Bergen lørdag morgen. Foto: ADRIAN SØGNEN

Området sperret avTidlig lørdag morgen er det ingen synlig aktivitet på ulykkesstedet. Utenfor den avsvidde ulykkesholmen ligger et kystvaktskip og en politibåt i faste posisjoner. Politiet har sperret av sideveien fra hovedveien og ut til Turøy. Presse og andre holdes på avstand. Røde Kors hjelpemannskaper er også stasjonert ved innkjørselen til Turøy.

Ved 08-tiden var politiet på plass på ulykkesholmen. Politibåten har lagt til, og mannskaper fra politiet arbeider på holmen.

Spesialfartøyet fra FSV Group, som er utstyrt til å drive arbeidsoperasjoner over og under vann, ligger til kai ved Turøy bare noen hundre meter fra ulykkesstedet. Trolig er det dette skipet som skal brukes til å heve rester av helikoptervraket. Værforholdene på stedet er gode, med svak vind og flatt hav.

Det er lagt ned flyforbud og forbud mot bruk av droner i området.

Skal heve helikoptervraket

Pressetalsmann John Sjursø ved Hovedredningssentralensa fredag at det er startet forberedelser til heving av helikopteret. Vrakrestene ligger ca 20 meter fra land på fem til syv meters dyp, ifølge Hovedredningssentralen.

Landro opplyser at hoveddelen av helikoptervraket skal heves lørdag.

— I går ble deler av helikopteret tatt opp. I dag starter vi hevning med resten av flykroppen slik at Havarikommisjonen kan starte med sitt arbeid, sa Landro.

Vrakdeler som så langt er funnet er ligger fortsatt på ulykkesstedetlørdag formiddag.

— Vi skal flytte dette til marinebasen på Haakonsvern for å jobbe videre med det der, sier Landro.

Han forteller at politiet også har samlet inn «en del videoklipp» og hatt vitneavhør av folk som fotograferte og var i området da ulykken skjedde.

IMG_7834.jpg

Havarikommisjonen får hjelpUlykken er den mest alvorlige på norsk sokkel siden 1997. Alt av tilgjengelig mannskap i Vest politidistrikt er kalt inn for å bistå i situasjonen, inkludert etterforskere og krimteknikere.

Havarikommisjonen vil ha minst ti personer på ulykkesstedet lørdag. Både den franske og den engelske havarikommisjonen skal bistå i videre undersøkelser på ulykkesstedet, det samme vil Luftfartstilsynet og EASA, skrev Havarikommisjonen i en pressemelding fredag.

— I et tilfelle som dette er det mange eksterne rådgivere, som produsenter og tilsynsmyndigheter, sier Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen til BT fredag kveld.

Les også:

Les også

Var ni minutter fra sikkerheten

Identifiseringsarbeid

De omkomne som ble funnet, ble fredag kveld fraktet til Gades institutt i Bergen for identifisering. Inge Morild, professor og rettsmedisiner ved Gades institutt i Bergen, bekrefter overfor BT at det blir en identifikasjonsprosess etter styrten. Den skal styres av Kripos' ID-gruppe.

Tannleger, patologer, politi og andre vil delta for å hjelpe de pårørende, opplyste Morild fredag.

Presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos sier at hele ID-gruppen er aktivert og reiser over til Hordaland. Gruppen har som oppgave å fastslå identitet når mange omkommer samtidig. Denne gruppen består av 18 personer.

Vitner til styrten:

Les også

- Det var fryktelig å se

Kronprinsparet drar til Bergen

Lørdag ankommer kronprinsparet Bergen for å besøke pårørendesenteret som er opprettet etter helikopterulykken ved Turøy i Hordaland fredag.

Sammen med statsminister Erna Solberg (H) vil kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøke senteret som er opprettet på Scandic Bergen Airport Hotel, skriver NTB.

De vil bli tatt imot av Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

Både kong Harald, dronning Sonja og kronprinsparet avlyste fredag sitt besøk til Sverige i anledning kong Carl Gustavs 70-årsdag nettopp på grunn av helikopterulykken.

Publisert
BT anbefaler

– Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

Studentar fryktar dei ikkje får fullføre fadderveka.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fem personer i Bergen smittet etter fester i Oslo

  2. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  3. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

  4. Politiet fikk 48 festklager i natt

  5. – Vi er sterkt plaget av «ring på spring»

  6. Onsdag vart kveldsfyll erstatta med tåredrypande auge og sviande nasar i Nygårdsparken