- Vondt å se alt brenne ned

Fredag ble hotellet hennes godkjent som asylmottak. Natt til søndag så Jenfrid Stellberg store deler av hotellet brenne ned til grunnen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Natt til søndag ble Jenfrid Stellberg vekket av politiet, og fikk den dramatiske beskjeden om at hotellet hennes på Vågseidet i Lindås sto i full fyr.

EIER: Jenfrid Stellberg eier hotellet som brant i natt.

Hotellet Lune Huler ble fredag godkjent som asylmottak.— Dette er tragisk, men akkurat nå er jeg bare sjeleglad for at det skjedde nå og ikke når huset var fullt av 40 - 60 asylbarn, sier Stellberg.

— Hva tenker du om at det begynner å brenne mindre enn to døgn etter at hotellet ble godkjent som asylmottak?

— Jeg vil ikke tenke for mye om det før politiet har konkludert. Men hvis det er sånn at det er påtent, er det en ny æra i Norge, en utviklling jeg hadde håpet vi aldri ville få se, sier Stellberg.

Politiet mistenker at brannen er påtent, opplyser lensmann Kjell-Idar Vangberg i Nordhordland.

— Jeg har bare fått positive reaksjoner fra lokalmiljøet på at det skulle bli asylmottak på eiendommen. Folk har vært opptatt av å hjelpe, og finne ut hvordan de kan bidra til integrering, sier hotelleieren.

HEFTIG: 25 mannskaper møtte dette synet da de kom til brannstedet i 02-tiden natt til søndag.

Reddet av alarmenTo personer befant seg i bygningen med soverom da det begynte å brenne. Paret ble vekket av brannalarmen, og kom seg ut av huset. Da var nabobygningen, hotellets servicedel, i full fyr.

— Det er to personer som har leid rom hos meg i noen måneder. De skulle bo der ut desember. De kom heldigvis ikke til skade, sier Stellberg.

— Dette er en forferdelig trist hendelse. Restaurantdelen har brent ned til grunnen, mens sovedelen er delvis reddet. Den ble skumlagt i natt. Omfanget av skadene der har vi ikke oversikt over ennå, sier Stellberg. Hun har eid hotellet siden 2007.

Restaurantdriften ved hotellet ble avviklet i sommer, de siste månedene har det kun vært frokostservering ved hotellet. Det var dermed ingen aktivitet på kjøkkenet i restaurantdelen av hotellet natt til søndag.

STORE ØDELEGGELSER: Slik ser det ut på branntomten dagen etter brannen.

Skulle huse 40 ungdommer

Hotellet på Vågseidet skulle bli et permanent asylmottak for enslige mindreårige asylsøkere. 40 ungdommer mellom 15 og 18 år skulle flyttet inn 1. januar.

— Nå må vi først få oversikt over skadene, og vurdere om deler av sovebygningen kan brukes. Ellers må vi se på alternative lokaler, sier regionleder Ronja Trolie i Norsk Mottaksdrift.

Hun står sammen med Jenfrid Stellberg utenfor den rykende ruinen som skulle fungert som spisesal og fellesarealer for asylbarna.

— Det er et fryktelig trist syn. Alt lå til rette for at dette kunne bli flotte plasser for asylbarn. Lokalene var svært godt egnet, og Lindås kommune har vært positive og samarbeidsvillige, sier Trolie.

FORDUMS: Slik så hotellet ut.

Ingen negative reaksjoner— Med den asylkrisen Norge står oppe i nå, trenger UDI en hver plass som kan oppdrives. Da er det tragisk at det går slik med velegnede lokaler, sier Trolie.

— Hvordan har reaksjonene vært på at det skulle komme et asylmottak her?

— De har bare vært positive, både fra kommunen og lokalbefolkningen. Vi har fått langt mer negative reaksjoner andre steder, så det er overraskende at dette skjer i Lindås, sier Trolie.

— Hva skjer med de 40 ungdommene nå?

— Det vet vi ikke før vi får oversikt over skadene på bygget, sier Trolie.

— Det eneste som er sikkert er at det er svært viktig for enslige mindreårige å komme seg ut fra transittmottakene, og over i mer permanente mottak. Dette er sårbare ungdommer, som trenger stabilitet. Alt lå til rette for at de skulle få det her, med en positiv lokalbefolkning og aktive idrettslag tett på, sier Trolie.

Mottaket på Vågseide er i utgangspunktet godkjent for 40 ungdommer, i tillegg har UDI opsjon på ytterligere 20 plasser ved mottaket som kan utløses ved behov.

ØDELAGT: Én del av hotellet er helt nedbrent, mens delen med hybler/rom fortsatt står. Bildet er fra 11-tiden søndag formiddag.

Annonse på trykk i dag

Asylmottaket på Vågseidet skulle sysselsette 15 personer. Annonsen der Norsk Mottaksdrift søker etter folk til jobbene, står i BT i dag.

— Søknadsfristen er 9. desember, planen var å ha folk i jobb så snart som mulig. Nå vet vi ikke helt hvordan dette blir, sier Trolie.

I tillegg til personale på dagtid, skulle det være to nattevakter som passet på ungdommene.

Publisert