Politiet jakter pengemotiv etter Helges død

Politiet undersøker om kvinnen (30) hadde økonomiske motiver for å ta livet av sin ektemann, Helge Irgens. Men hun fremmet ikke krav i boet etter sin avdøde ektemann.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Hvorfor skal kvinnen (30) ha drept sin ektemann?

Det er politiets store spørsmål i etterkant av at de mandag i forrige uke siktet henne for med overlegg å ha drept Helge Ove Irgens (61).

Etter det BT forstår, er penger sentralt som motiv i politiets etterforskning. Hvorvidt hun var klar over at ektemannen var forgjeldet, er uklart.

Kvinnen selv har forklart i avhør og til Nordhordland tingrett at hun er uskyldig.

— Vi kan ikke kommentere motiv, det er opplysninger som går på etterforskningen. Vi etterforsker bredt ut fra flere teorier, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland.

- Fremmet aldri krav

Helge Ove Irgens ble funnet død 25. juni. De etterlatte hadde siden offentlig skifte. Men Irgens etterlot seg bare gjeld. Han eide halvparten av huset ekteparet bodde i, mens ekskonen eide den andre.

Huset ble solgt for rundt 2,8 millioner kroner. Irgens' halvpart var ikke nok til å dekke gjelden.

Enken fremmet ikke noe krav i boet, etter det BT er kjent med.

Advokat Jannicke Keller-Fløystad er forsvarer for enken.

— Det er vanskelig å se hva motivet skulle være. Hun kunne ha skilt seg og fått opphold i Norge, om hun ville. Hun har jobbet og stått på hele tiden, sier Keller-Fløystad.

— Var hun klar over ektemannens finansielle status?

— Er ikke det noe man merker når man lever i et ekteskap? Du vet jo om den du bor med har styring på økonomien eller ikke, sier forsvareren.

Døde av forgiftning

Nordhordland tingrett mente torsdag at det var skjellig grunn til å mistenke kvinnen for drapet, og varetektsfengslet henne i fire uker, de to første i fullstendig isolasjon.

Enken anket kjennelsen på stedet til Gulating lagmannsrett. En avgjørelse derfra er ventet tirsdag.

Irgens døde av forgiftning av kullos og medikamenter. Politiets hovedteori er at hans 30 år yngre kone først dopet ham ned, før han så ble kullosforgiftet på soverommet.

Politiet fant ingen naturlige kilder til karbonmonoksidet som ble funnet i rikt monn i mannens blod. De mistenker, etter det BT kjenner til, at en tildekket ovn kan ha blitt brukt til å produsere den dødelige røyken.

«How to poison«

I september 2014, to måneder etter Irgens' dødsfall, fikk politiet den endelige obduksjonsrapporten. Dette var første gang de skriftlig fikk vite at dødsårsaken ikke var naturlig. Etter det begynte politiet å etterforske saken som drap.

Kvinnen ble i fjor høst avhørt to ganger. Hun ble siktet for falsk forklaring i det andre avhøret. Rundt samme tid hentet politiet inn diverse datautstyr hjemme hos kvinnen.

Måneden etter ble Kripos koblet på saken.

I desember reiste kvinnen til Filippinene på ferie. Ifølge forsvareren ringte hun i forkant og sjekket om hun kunne reise ut av landet.

Siden viste analyser av datautstyr at kvinnen hadde gjennomført det politiet anser som flere mistenkelige søk på internett. Blant annet ble det rekonstruert søk som «how to kill», og «how to poison», får BT opplyst.

Publisert: