Promoterte bergensboliger med bilder fra Google

Heyerdahl Eiendom brukte stjålne bilder av boliger i sin portefølje over eiendommer i Bergen.

ULOVLIG: Bildet til venstre er hentet fra en boligannonse meglet av Privatmegleren og er satt til å illustrere en bolig i Løbergsveien i Bergen. Alle bildene er tatt fra Google.

HENTET HER: Fra denne boligannonsen fra 2012 til nesten 16 millioner, hentet Singh Dhammi Simerjit et bilde av en stue med peis til sin portefølje av boliger i Bergen. Nå sier han nettsidene aldri skulle vært publisert. Åkernes, Hanne Louise

Heyerdahl Eiendom driver med boligforvaltning. De leier blant annet ut studenthybler i Fosswinckels gate 11.

PROFESJONELT: Slik ser hovedsidene til Heyerdahl Eiendom og Singh Eiendom ut.

På nettsiden har de en portefølje over hvilke eiendommer de leier ut og et skjema hvor du kan søke om bolig. Her er det blant annet bilder av boliger i Løbergsveien, Løvåsveien, Sigurds gate 6 og i Haukelandsveien i Bergen.Når BT gjør et bildesøk av eiendommene, viser bildene seg å være hentet fra Google:

Bildet av eiendommen i Løbergsveien stammer egentlig fra en bolig til nesten 16 millioner i Munkedalsveien i Oslo som ble solgt av Privatmegleren i 2012.

Et annet bilde er hentet fra en amerikansk side med ulike romdesign i minimalistisk stil.

Merkevaren Heyerdahl Eiendom er promotert blant annet gjennom Finn-annonser med ulike utleieenheter. Nettadressen og logo er delt i e-poster mellom eiendomsnettstedet og leietakerne. Nettsiden har ligget ute siden midten av juli.

Også på nettsidene til Brønnøysund-registrerte Singh Eiendom var de samme bildene av boligene og adressene lagt ut.

Les også:

— Useriøst

Privatmegleren reagerer sterkt på bruken.

USERIØST: Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren AS, forteller at de aldri har opplevd noe lignende. - Dette er useriøst, sier hun.

— Vi har aldri opplevd noe lignende. Det de presenterer på sine nettsider er rett og slett juks. For meg virker dette både useriøst og uheldig. Vi har opplevd at bilder blir brukt igjen neste gang noen skal selge, men aldri at noen har brukt bilder til å promotere andre boliger, sier Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren AS.Lyd, bilder og tekst kan ikke brukes uten tillatelse fra opphavsmannen. Dersom du finner noe av dette på internett, betyr det at du må innhente samtykke for å bruke det videre, ifølge jusstorget.

Kristine Eia Kirkholm, informasjonssjef hos Finn, sier det er svært uvanlig at bilder fra annonser er tatt fra Finn og brukt andre steder.

— Det vi av og til ser er at folk bruker andres bilder til annonser for feriehus og hytter på Finn. Vi har kontrollører som jobber med dette, men vi er også avhengige av at folk melder inn til oss når det skjer, sier hun.

Les også:

— Beklager

TO NETTSTEDER: Både Singh eiendom og Heyerdahl Eiendom la ut bildene og adressene i sin portefølje. Det øverste bildet er hentet fra et amerikansk interiørmagasin, mens bildet under tilhører en luksusbolig som var til salgs i Oslo i 2012. Åkernes, Hanne Louise

Eiendomsforvalter Singh Dhammi Simerjit fra Bergen står bak begge nettsidene. Han beklager på det sterkeste at sidene ble publisert med stjålne bilder.— Dette er ment som en demoside og skulle ikke ha vært publisert. Bildene som er brukt er heller ikke reelle bilder fra Heyerdahls Eiendoms eiendomsportefølje, sier han.

Nettsiden skulle ifølge Simerjit vært ferdig for to uker siden, men utviklingen stoppet opp. Planen var å gjøre nettstedet om til en promoside for interessenter.

— Det er feil markedsføring og kjempedumt at nettsidene er online. Det burde de naturligvis ikke vært.

Ikke reelle boliger

På hjemmesidene er bildene plassert over adresser i Bergen. Ingen av eiendommene er i den reelle porteføljen til Singh Dhammi Simerjit.

— Det er bare adresser jeg har noe kjennskap til. Planen er at det skal komme opp nye eiendommer og tilhørende bilder der. Alt skal være klart til midten av september, sier han.

Selv om Simerjit hevder at nettsiden ikke skulle vært publisert, brukes nettadressen i den elektroniske kommunikasjonen mellom Heyerdahl Eiendomog leietakerne i Fosswinckels gate 11 i Bergen. Inntrykket man sitter igjen med er profesjonelt og oppfattes som ekte.

Simerjit innrømmer at bildene ble funnet på Google. Utvikleren i India fikk bildene tilsendt fra Simerjit.

— Bildene er hentet fra Google. Det var aldri hensikten å villede fra vår side, sier han.

GJORDE BILDESØK: Da BT utførte bildesøk av bildene på eiendommene, viste de seg å være hentet fra Google. Åkernes, Hanne Louise

— De som klikker seg inn på siden kan oppfatte bildene og «selskapet» som ekte. Er ikke dette villedning fra deres side?- Jo, det er det. Våre leietakere har dog vært og sett på hva vi leier ut, og det har ikke vært meningen å villede noen. Vi er 110 prosent enige i at dette ikke burde ha forekommet. Jeg skal sørge for å fjerne bildene snarest. Siden skulle ikke ha blitt publisert og skulle bli tatt vekk med en gang. Det er en svært alvorlig feil fra vår side.

Etter fem minutter var både bilder og adresser fjernet fra nettsidene.

Har du tips eller innspill tips oss her.