Regjeringen vil tillate gårdssalg av sterk sider

FORNØYD: Siderprodusent Asbjørn Børsheim hadde besøk av landbruksminister Sylvi Listhaug og fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim, på sin idylliske gård i Ulvik i fjor høst. Når regjeringens forslag nå blir sendt ut på høring, ser Børsheim lyst på neste sommers siderproduksjon. FOTO: GEIR SALVESEN
  • Dette var hyggelige nyheter. Vi har opplevd å sende en del sinte turister bort, nå håper vi at det er historie, sier eplebonde Asbjørn Børsheim i Ulvik om regjeringens forslag.
  • Maria Valvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Denne uken sender regjeringen ut et høringsforslag for å tillate gårdssalg av sider. I dag er det ikke mulig å selge alkoholholdige drikkevarer andre steder enn på vinmonopolet.

Dette har blant andre eplebonde Asbjørn Børsheim i Ulvik jobbet i flere år for å få endret, og nå kan mye tyde på at han er et skritt nærmere å lykkes.

— Vi er veldig glade for at vi kan sende ut et høringsforslag for å tillate salg fra egen virksomhet. Dette vil gjelde all drikke mellom 4,7 og 22 volumprosent alkohol. Forutsetningen er at kommunene gir tillatelse til slikt salg ut fra et «helhetlig konsept», sier mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp)

I fjor høst fant EØS-eksperter en mulig løsning på problemet, og det er dette Listhaug nå benytter seg av.

Jobbet med i lang tid

Frem til nå har eplebønder som Børsheim kun hatt mulighet til å dele ut smaksprøver til turistene som kommer forbi.

— Vi har opplevd å sende en del sinte turister bort, sier Børsheim.

Ved at vi unntar øl, druebasert vin og brennevin, er vi sikre på at vi holder oss innenfor EØS-regelverket.

I tillegg til sider vil det også være mulig å selge mjød og andre drikker som ikke er definert som øl, druebasert vin eller brennevin. Både Mat- og landbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet står sammen om høringsforslaget.

Helsedepartementet opplyser at det ikke er grunn til å tro at et slikt salg vil føre til økte helseutfordringer i befolkningen.

Tidligere har avholdsbevegelsen vært sterkt imot dette, og argumentert med at gårdssalg øker den direkte alkoholtilgangen i Norge og at dette er uheldig.

Håper på neste år

Ett av hovedargumentene mot salg av alkohol over 4,7 volumprosent, som er dagens grense for når Vinmonopolet må inn i bildet, har nettopp vært hensynet til det norske alkoholmonopolet. Dette ble opprettet som et unntak fra EU og er dermed en del av EØS-regelverket. Dersom alkohol over 4,7 volumprosent skal selges utenom vinmonopolet, har man vært redd for å bryte EØS-avtalen.

— Ved at vi unntar øl, druebasert vin og brennevin, er vi sikre på at vi holder oss innenfor EØS-regelverket. Samtidig er dette bra for oss forbrukere. Det oppleves som frustrerende å være et sted hvor du har lyst til å kjøpe et produkt, men ikke får lov, sier Listhaug.

Ministeren sier til Aftenposten at hun har stor tro på at høringen vil bli godt mottatt, og at et lovforslag senere vil få bred støtte i Stortinget.

Siden det må en lovendring til og forslaget må ut på høring, gjør hun regning med at endringen ikke kommer på plass på denne siden av nyttår.

— Dette er noe vi prioriterer, så vi ønsker ikke å bruke lang tid på lovforslaget når det kommer tilbake fra høring, sier hun.

Forslaget går ut på at det kan selges opp til 20.000 liter pr. år pr. produksjonssted. Salget skal skje i samme tidsrom som dagligvarehandelen kan selge alkohol under 4,7 volumprosent.

Publisert
BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.

Mest lest akkurat nå

  1. – Heggebø igjen. Nå flyr vi her på Stadion.

  2. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

  3. – Ikke ulykke ved Nordhordlandsbrua

  4. – Førsteklassinger har bare ett behov

  5. Freya avlivet: – Uendelig trist

  6. De gjør som meteorologen anbefaler