Oppretter asylmottak på Landås

Gamle lærerhøgskolen blir asylmottak. - Vi må ta vår del av ansvaret, sier byrådsleder Harald Schjelderup (Ap).

Publisert Publisert
  • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Vi som by og bydel stiller opp og gjør vår del av ansvaret, sier byrådsleder Harald Schjelderup til de fremmøtte.

Klokken 14.30 startet pressekonferansen ved den gamle lærerhøyskolen. Bygningen i Landåssvingen ble fraflyttet i forbindelse med at høgskolen flyttet til Kronstad. Nå skal den brukes til akuttmottak for asylmottakere.

KrFs Dag Inge Ulstein viser til at Fylkesmannen for en tid tilbake ba kommunen spille inn mulige tomter og bygninger. Den gamle lærerhøgskolen sto ikke på den listen som kommunen sendte over i første omgang.

  • Sjekk hvor det kan komme asylmottak i Hordaland.

Var ikke eier

Det forklarer Ulstein med at Statsbygg fremdeles er formell eier av bygget, som ikke tas over av kommunen før 1. desember.

landaas.jpg

— Men vi så at her var det et bygg som dekker det som det midlertidige akuttmottaket trenger, sier Ulstein, og pekte på overnattingsplasser og kantinefunksjon som viktige ting i et slikt mottak.Ulstein påpeker også at bygget uansett ville stått tomt det kommende året.

— Hva er da mer naturlig nen at vi benytter oss av det. Her kan vi også trekke på nærområdet og naturen, sier Ulstein.

Frivillig samarbeid

Det er Norsk Folkehjelp som skal drive mottaket.

— De er spesielt flinke til å samarbeide med frivillige. Kommunen ønsker et godt samarbeid med nærmiljøet på Landås. Derfor har Bergen kommune satt av ressurser for å sikre en god samhandling mellom mottaket og det frivillige. Vi har allerede mottatt mange henvendelser fra bergensere som ønsker å hjelpe, sier byråd for sosial, bolig og inkludering, Erlend Horn.

PRESSEKONFERANSE: Byrådet inviterte til pressekonferanse utenfor rådhuset i Bergen fredag, der det ble klart at den gamle lærerhøyskolen på Landås blir asylmottak det neste året. Foto: Eirik Brekke

Informerer bredtI en pressemelding fra kommunen klokken 1300 i dag, bekreftet de at Utlendingsdirektoratet, Bergen kommune og Norsk Folkehjelp nå oppretter et akuttmottak for asylsøkere.

På sine nettsider forteller Bergen kommune nå at det skal avholdes et folkemøte om saken klokken 1800 på mandag. Også det finner sted på den gamle lærerhøgskolen.

Laila Melkevoll, tidligere FAU-leder på Landås, gir ros til kommunen for måten de nå informerer bredt.

— Siden det allerede har vært oppslag om at høyblokken på Landås skulle kunne være aktuell, har diskusjonene gått på sosiale medier, sier hun.

Tolv måneder

Melkevoll mener at dersom det er et nabolag som skal takle å ha et mottak, så er det Landås.

— Det blir nok mange utfordringer. Vi vet ikke hvem som kommer, og hvilke behov de har. Nå må vi vise dugnadsånd og velvilje, og ønske de hjertelig velkommen.

Når de første asylsøkerne kommer, er ikke avklart med UDI ennå. Heller ikke hvor mange som skal komme. Kommunen går i gang med å tilpasse bygget til de kravene som stilles.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. UDI har fått innfridd knappe halvparten av ønsket sitt

  2. Helsefirma vil drive asylmottak i Åsane

  3. Sotra-folk står i kø for å jobba på asylmottaket

landaas.jpg

BT anbefaler

Tipsene strømmer inn etter at professor fortalte om kjærlighetssvindel

Tipsflom til Åsted Norge-redaksjonen og politiet.

LES SAKEN