Tungløfter melder oppbud: - 55 mister jobben i Kvinnherad

Etter et tøft år melder Eide Marine Services AS oppbud. – Alle i lokalsamfunnet er berørt. Dette er en mørk dag, sier ordfører Peder Sjo Slettebø.

Publisert:

TUNGT ÅR: Eier og daglig leder av Eide Marine Services, Georg Eide, har hatt et tungt år. Nå må selskapet hans melde oppbud. Foto: Rune Nielsen (arkiv)

Fredag melder Eide Marine Services AS at de blir nødt til å melde oppbud førstkommende mandag.

Det betyr at de ansatte ved selskapets hjørnesteinsbedrift på Halsnøy ikke lenger har en jobb å gå til. I alt skal det være om lag 90 personer som mister jobben, skriver avisen Kvinnheringen. Rundt 55 av disse bor i Kvinnherad.

– Det var svært nedslående å motta denne meldingen. Dette er en mørk dag for hele Kvinnheradsamfunnet, og en dramatisk situasjon for alle som er berørt, ser ordfører Peder Sjo Slettebø.

Selskapet hadde et vanskelig år i 2015, med et årsresultat på minus 99 millioner kroner, og et resultat før skatt på minus 128 millioner.

Les også

Tungt år for tungløfter: 99 millioner i underskudd

Berørt av oljenedtur

I august gikk daglig leder Georg Eide ut og fortalte om den tøffe tiden.

– Dette er veldig enkelt. Vi manglet beskjeftigelse for tungløftskipene våre i fjor vår. Det var et veldig krevende marked internasjonalt, sa Georg Eide til BT i august.

Eide Marine Services driver hovedsakelig med tunge løft og slep til sjøs, og har en flåte på rundt 40 kostbare fartøy. I tillegg driver selskapet en ingeniøravdeling og et verksted som jobber med egne fartøy på Halsnøy i Kvinnherad kommune.

Oljenedturen både i Norge og i resten av verden, i tillegg til lavere aktivitet innenfor en del av de andre segmentene selskapet operer innenfor, førte til blodrøde tall i 2015.

Oppsigelser i vår

Selskapet har de siste årene tatt flere strukturelle grep. Før sommeren måtte 15 ansatte gå, og to av selskapets store slepebåter er lagt i opplag.

Daglig leder Georg Eide ønsker ikke å uttale seg om oppbudet før han har vært i skifteretten mandag.

– Vi hadde en kort samtale etter at Eide hadde informert sine ansatte om situasjonen. Det var oppløftende å høre at han tenker offensivt, og ser for seg en form for videre drift, sier ordfører Slettebø.

Les også

Spektakulær kunst over hele Halsnøy

Går en usikker fremtid i møte

Han poengterer at kommunen vil ha som første prioritet å bistå de ansatte som nå mister jobbene sine.

– Dette gjør sterkt inntrykk på mange. Lokalsamfunnet er lite, og jeg kjenner selv flere som har mistet jobben. Mange av dem har småbarnsfamilier og går en usikker fremtid i møte, sier Slettebø.

Kommunen skal i samtale med de ansatte over helgen for å finne ut av hvordan best følge dem opp, ifølge ordføreren.

– Eide Marine Services har eksistert lenge og vært gjennom flere opp- og nedturer. De har alltid klart å reise seg, og vi håper naturligvis at det blir tilfellet også denne gangen.

Publisert: