Jeg var feil mann på rett sted

Jeg vært med på mye forskjellig dugnadsarbeid, men å skulle bake en kake, det var jeg ikke forberedt på.

DUGNAD: Kakebaking er ikke Erik Hanøys sterke side.
  • Erik Hanøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Jeg sto lettere apatisk i Gimlehallen og prøvde å oppsummere den informasjonen jeg nettopp hadde fått servert. I løpet av 34 hektiske sekunder hadde den myndige damen gitt meg et lynkurs i kioskdrift. Hun ramset opp i stort tempo om vekslepenger, prislister, renhold og vafler. Så forsvant hun ut døren, og jeg sto alene og rådvill tilbake.

Hvordan havnet jeg egentlig i denne situasjonen? Jo, det hadde seg slik at jeg var blitt innkalt til dugnad for basketlaget til guttungen. Det er i utgangspunktet greit nok, vi foreldre må selvsagt stille opp for at ungene våre skal få drive med idrett. Jeg var imidlertid forberedt på at jeg skulle være speaker, siden jeg tross alt har lang erfaring på dette området, men nei da, det viste seg at det var større bruk for meg i kiosken!

Nå er det ingen heksekunst å betjene en kiosk, men det var en liten detalj som hadde gitt meg bange anelser. Den myndige damen hadde nemlig gitt meg beskjed om at jeg måtte bake en sjokoladekake ...

«Ehhh, ka sa du no? Skal eg bake en kake? Men ... det e jo ikkje eg nåkke god til ...»

Jo da, jeg fikk beskjed om at det var veldig enkelt, for jeg skulle bruke en sånn Toro kakemiks, så dette ville gå så fint så. Hun ga meg et smil, ønsket meg lykke til og ble borte.

Les også

Hun ba om hjelp med matteleksen. Nå ventet hun på pappas svar.

Jeg må ærlig innrømme at kakebaking ikke er min sterke side. Noen katastrofale forsøk i heimkunnskapen på Slåtthaug ungdomsskole førte til at jeg aldri utviklet den helt store interessen. Mine forskjellige samboere har dessuten alle vært veldig flinke, så det har ikke vært noe poeng i at jeg skulle rote ting til. Damene har som regel satt meg til å gjøre andre oppgaver, der jeg ville være til bedre nytte. Denne gangen var det imidlertid ingen nåde, kiosken hadde nybakt sjokoladekake på menyen, så det var bare å sette i gang ...

Jeg har aldri hatt noe imot å stille på dugnad, det blir som oftest en hyggelig sosial greie, der man blir kjent med nye mennesker.

Det er ikke alltid det passer like godt, vi har jo alle travle liv, men det er viktig å holde den stolte norske dugnadstradisjonen levende. Den skrytes jo opp i skyene av både konge og statsminister, de snakker begge om hvor viktig dugnadsånden er for vår nasjonale identitet. Uten dugnadsinnsats vil de frivillige organisasjonene få det vanskeligere, derfor har jeg stablet flasker, båret materialer, malt vegger, feiet gulv, fraktet avfall og sortert varer. Jeg vært med på mye forskjellig dugnadsarbeid, men å skulle bake en kake, som kundene attpåtil skal betale penger for, det var jeg ikke forberedt på.

Dugnad er flott, men denne gangen var jeg feil mann på rett sted.

Les også

Hei, jeg heter Erik, og jeg er gniten

Det viste seg faktisk at denne kakebakingen ikke var så vanskelig som fryktet, det var bare å røre sammen pulveret med vann, lage glasur og sette det hele i ovnen. Jeg holdt riktignok på å begå en stor tabbe da jeg ville påføre glasuren før steking, men ble reddet av en tilfeldig kunde, som bestemt hevdet at glasuren skulle påføres etterpå. Jeg tror jeg gjorde klokt i å lytte til henne ...

En drøy halvtime senere var sjokoladekaken ferdig. Den var nok ikke noe mesterverk, jeg hadde blant annet fått en stor søkk i midten av kaken, men forutsetningene tatt i betraktning var jeg godt fornøyd. Nå er det mulig at jeg var alene om den oppfatningen, for tre timer senere hadde jeg enda ikke solgt et eneste kakestykke ...

Derimot så gikk det unna med kaffe, vafler, pølser, brus og sjokolade. Det var til tider svært hektisk, men jeg hadde det veldig gøy. Pengene rant inn i kassen og jeg forlot Gimlehallen med et smil om munnen. Dette hadde vært en trivelig lørdag formiddag.

Jeg har derfor en oppfordring til alle foreldre. Har du mulighet, så møt opp på dugnad, du også. Det er faktisk mye kjekkere enn man skulle tro, og du gjør en innsats som kommer dine egne barn til gode.

Dessuten så kan det jo hende at du lærer noe også, som for eksempel at glasuren skal på etter steking.

Publisert: