Slik kan Politi-Vestlandet bli

Disse lensmannskontorene forsvinner, dersom politimesteren får det som han vil.

Publisert:

FORESLÅR KUTT: Kaare Songstad, politimester i Vest politidistrikt. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt sendte fredag ut sitt forslag til ny struktur for distriktet, som består av størstedelen av Hordaland og Sogn og Fjordane.

Som BT tidligere har skrevet, innebærer forslaget en nedleggelse av en rekke lensmannskontorer i de to fylkene. I Hordaland vil politimesteren redusere til 16 tjenestesteder, hvorav fire ligger i Bergen.

Les også

Disse lensmannskontorene kan forsvinne

Det betyr at politistasjonene både i Åsane, Fyllingsdalen og Fana blir beholdt, til tross for at de var foreslått nedlagt av en arbeidsgruppe i politiet.

– Vi er glad for at politimesteren ikke ønsker å legge ned bydelsstasjonene. En ting er sårbarheten ved kun å ha en stor stasjon i sentrum. Minst like viktig er betydningen av forebygging og lokalkunnskap i bydelene, som jo er på størrelse med store norske byer, kommenterer byrådsleder Harald Schjelderup.

De seks kontorene i Austrheim, Jondal, Radøy, Samnanger, Ulvik og Ullensvang er foreslått nedlagt.

Dette er forslaget til tjenestesteder i Hordaland, med det ene alternativet til geografiske driftsenheter. Foto: VEST POLITIDISTRIKT

I Sogn og Fjordane skal det være 11 eller 12 tjenestesteder igjen, som er en kraftig nedgang fra dagens situasjon med 21 lensmannskontorer.

Blant dem som forrsvinner, er Askvoll, Balestrand, Bremanger, Gaular, Gulen, Hyllestad, Jølster, Luster, Selje og Solund.

Kommunene i Hordaland og Sogn og Fjordane er nå invitert til høring med seks ukers frist for å si hva de mener om forslaget.

Les også

Også brannreform: 32 kommuner kan bli til én brannregion

– Skal bli mer tilgjengelig

Songstad skriver at målet er et politi som er mer tilgjengelig og til stede med god lokal forankring og samhandling, samtidig som man kan levere like tjenester over hele landet.

Slik kan strukturen i Sogn og Fjordane bli, Foto: VEST POLITIDISTRIKT

Politimesteren skriver blant annet dette om hva de gjenværende tjenestestedene skal gjøre:

«Vest politidistrikt vil arbeide for at vi får fleire patruljer i aktiv patruljeteneste og vi vil då trenge mindre beredskaps- og heimevaktteneste i framtida. Heimevakt er ikkje ein effektiv tenesteform».

«Tenestestadene skal ha fleksible opningstider som gjer det mogleg å få gjort tenester hos politiet utanfor kontortid minst ein dag i veka. Vanlegvis vil ein tenestestad ha open ekspedisjon i kontortida.»

Publisert: