-  Hva skal skje når Nygårdsparken åpnes igjen? Da må vi ha en plan: Hva om de narkomane får tilbake parken i form av parseller og blomsterbed, sier Christopher Haatuft.

Mannen bak Lysverket har fulgt stengingen av Nygårdsparken den siste måneden. Sammen med kompanjong Fredrik Saroea har ideen vokst frem om å gjøre noe i Nygårdsparken. Noe som kan erstatte minner om overdose og død.

En verkebyll

«Her hjemme har vi en park som er vakrere enn de fleste bergensere er klar over, men det folk flest assosierer den med er negativt og trist. Rusmisbrukerne og de som forsynte dem gjorde parken til en lei verkebyll i byen vår», har Haatuft og Fredrik Saroea skrevet i en e-post til en rekke personer som driver med rusomsorg i byen.

- Folk unngår jo å gå forbi her nå. Hvis vi åpner parken igjen uten å gjøre noe nytt, kommer den vonde følelsen til å være der fortsatt, sier Haatuft.

Ideen med parsellhager fikk han på en konferanse i Danmark, der han hørte på et innlegg om urban farming. Et innlegg av Ron Finley, som har dyrket blomster og grønnsaker i belastede områder i Los Angeles, gjorde inntrykk. Konseptet er enkelt: Man tar et stykke ubenyttet by og beplanter den med grønnsaker, frukt og bær.

Kan gi stolthet

Nå håper de at parken i frem­tiden kan spille en positiv rolle i historien om Bergens rusmisbrukere.

- I stedet for skamme seg over parken, kan også tidligere narkomane være stolte over hva de får til der, sier Haatuft.

- 40 års historie kan få en fin avslutning. Og de narkomane fortjener et monument over det som en gang var, sier Saroea, som også kjent som vokalist i Datarock.

De ser for seg en parsellhage, der eks-narkomane i rehabilitering kan jobbe sammen med frivillige. Der skal de dyrke grønnsaker og plante blomster.

- Dette må naturligvis være et aktivitetstilbud som en del av andre tiltak og rehabilitering, sier Haatuft.

Er gjerne med

Blant dem som er positive, er klinikkdirektør Kari Lossius ved Bergensklinikkene.

- Dette er en kjempeidé. Forslaget er sprekt, ungdommelig og fremtidsrettet. En parsellpark kan være med på å gi et meningsfullt liv til mange rusavhengige i rehabilitering, sier Lossius.

I dag har Hjellestadklinikken en dagavdeling, der tidligere rusavhengige gjør praktisk arbeid i tillegg til å bli fulgt opp på andre måter.

- Vi har god erfaring med at slikt arbeid er god terapi. Dette er interessant arbeid for dem som er på vår dagavdeling. Og det er takknemlig arbeid å se det vokse og gro rundt seg.

Har troen

- Er forslaget realistisk?

- Det er jo ikke så mye som skal til for å få det til. Og vi skjønner jo at dette må passe inn i fremtidsplanene for parken, sier Saroea.

- Nå er debatten om Nygårdsparken betent. Men lager vi en god og realistisk plan, er det ikke noe i veien for at dette kan bli noe av. Nygårdsparken kan bli en vakker park. Jeg håper politikerne ser det, sier Lossius.

- Jeg kjenner ikke til detaljene her, og kan derfor ikke kommentere dette før jeg har sett på det og snakket med Grønn etat, sier sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp).