Bronsejubel for Bøkko og Pedersen

Her får Håvard Bøkko klem av Jarle Pedersen etter bronseløpet på 1500 meter i natt.

KLEM: Her får Håvard Bøkko en god klem av landslagstrener Jarle Bøkko etter bronsemedaljen på 1500 meter skøyter. Til venstre, Mikael Flygind Larsen. Foto: Lise Åserud, Scanpix.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Skøytepresident Vibecke Sørensen, sportssjef Øystein Haugen og trener Johann Olav Koss hentet alle fram superlativene da hallingdølens prestasjon skulle beskrives. Bronse var gull verdt denne gang.

Også nederlandske tilskuere, som det var noen tusen av i OL-hallen, jublet ellevilt. Noe overraskende seiret Mark Tuitert foran favoritt og 1000-metervinner Shani Davis. For Nederland var det første gull på distansen siden Ard Schenk i Sapporo i 1972.

Følg OL på bt.no

Mueller på tråden

— Medaljen er deilig. Det er også beviset på at bråket ikke har ødelagt. Jeg har holdt støyen unna. Mange trodde ikke på meg og medalje under OL, sa Håvard Bøkko, som ikke ønsket å utdype hvem det er som ikke har hatt troen på medalje.

Peter Mueller var raskt på telefonen etter løpet for å gratulere eleven med praktløpet på 1500 meter i Richmond Olympic Oval.

— Han var svært fornøyd, sa Bøkko, som regnet med at det ville bli vanskelig å treffe ham lørdag. Søndag ville det iallfall bli et møte mellom Mueller og Bøkko. Fra søndag skal Bøkko tenke 10.000 meter.

Han ønsker også å takke alle som har hjulpet ham fram i karrieren. Ifølge Bøkko er det sikkert hundre personer.

Mannen med mage

- Men hvem har betydd mest?

— Det må nok være han med langt hår og mage, sa bronsevinneren med et smil.

Bare tre hundredeler skilte Bøkko fra sølvmedaljen til Shani Davis.

— Det rotet jeg bort i inngangen til en av svingene. Teknikken satt ikke helt, kommenterte Bøkko, som ikke hadde tro på noen medalje etter at han hadde tapt samløpet med nederlenderen Mark Tuitert.

— To par med sterke løpere gjensto. Jeg regnet med at det ville bli en ny trist 4.-plass, sa Bøkko, som endelig kan senke skulderne.

Det trengs foran tirsdagens milløp og lagtempoen senere neste uke.

Tok innpå

Håvard Bøkko fikk OL-bronse på 1500 meter med 1.46,13. Gullet gikk til parkamerat Mark Tuitert, mens Shani Davis så vidt knep sølvet.

Tuitert åpnet knallhardt i tredje siste par og sprintet til passeringstider verken Bøkko eller noen andre var i nærheten av å følge. Han holdt overraskende godt helt til mål og gikk inn til 1.45,57.

Det skulle holde til enda et nederlandsk OL-gull på skøyteisen.

— Jeg er den lykkeligste mann i livet. Jeg har ikke vunnet et løp på fire år, men jeg visste at jeg hadde så mye mer inne, Endelig fikk jeg det ut, sa Tuitert.

Etter å ha åpnet på 23,52 hadde han rundetidene 25,82, 27,14 og 29,09.

Bøkko kjempet tappert og jobbet seg inn til en tid som skulle holde til medalje. Han tok innpå Tuitert med fire tideler på sisterunden, men det var ikke nok.

Norsk på 8.plass

De amerikanske forhåndsfavorittene Chad Hedrick og Shani Davis gikk i de to siste parene. Først sprakk Hedrick da han prøvde å matche tidene til Tuitert. I siste par viste Davis seg sjanseløs mot ledertiden, men han kjempet seg i mål tre hundredeler foran Bøkkos tid.

— Jobben er bare nesten fullført. I 2006 vant jeg gull og sølv, og nå gjorde jeg det igjen. Jeg må jobbe videre, så kanskje jeg greier dobbelen neste gang, sa han.

Mikael Flygind Larsen gikk et meget godt løp og ble nummer åtte med 1.46,77. Christoffer Fagerli Rukke ble nummer 20 med 1.48,62, mens Fredrik van der Horst ble nummer 29 med 1.49,58. (©NTB)(©NTB)

FORNØYD: Endelig ble det norsk medaljejubel på skøyteisen. Landslagstrener Jarle Pedersen er storfornøyd med sin beste utøver, Håvard Bøkko. Foto: Lise Åserud, Scanpix.
Publisert
  1. Arna
BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.

Mest lest akkurat nå

  1. Bil truffet da stein dundret ned på E16 i Ytre Arna. Veien er stengt.

  2. Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

  3. Han scoret og spurtet mot hjørnet. Her er forklaringen.

  4. Mann pågrepet etter vold på badeplass

  5. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

  6. – Førsteklassinger har bare ett behov