Ekspressvei for sykler

Syklistene i Bergen er lei av å bli behandlet som en pariakaste. - Vi vil ha egne sykkelekspressveier, sier lokallagslederen i Syklistenes Landsforening.

  • Marianne Nilsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det er regn i luften. I Sandviken suser bilene forbi syklistene som sykler i sykkeltraseen. Like ved Neumann, kommer det en dame med lyseblå sykkel, svart sykkelhjelm med rød og hvite fartsstriper, sykkelhansker og rosa jakke. Det er lokallagslederen for Syklistenes Landsforening, Åse Simonsen. Hun har fått mange reaksjoner fra syklister etter artiklene på bt.no.

— Vi er blitt en pariakaste som ingen vil ha, samtidig som politikere vil at vi skal sette bilene fra oss og benytte sykler i stedet. Problemet er også blitt større etter at det er flere som har begynt å sykle, sier Åse Simonsen.

Simonsen sier det er en stor utfordring å sykle i Bergen og omegn i dag. Selv har hun syklet i over 25 år og har vært leder av lokallaget i nærmere 6 år.

— Hadde for eksempel folk lært seg til å gå på høyre side eller tatt ut proppene av ørene, så hadde det gjort det litt enklere for syklistene, sier hun.

Les også

Hvor god syklist er du egentlig?

— Sett ned fartsgrensen

Lederen for Bergen Cykleklubb, Hans Jørgen Morvik, reagerer også på hvor lite hensyn det tas til syklister.

— Vi har alle et forbedringspotensial, ikke bare syklistene. Det er viktig å understreke at gående og syklende må ta hensyn til hverandre på gang- og sykkelvei, men også at denne veien ikke er egnet som lekeplass, sier Morvik.

Han synes også man bør sette ned fartsgrensen flere steder for at syklistene kan sykle trygt i veibanen.

— Trafikken bare øker og det kommer til å bli et større problem dersom det ikke gjøres noe. Det er ingen annen utvei enn å begrense biltrafikken for å gjøre forholdene bedre for syklister, gående og kollektivtrafikk, sier han.

Selv var han utsatt for to sykkelulykker i fjor. Den ene gangen kolliderte han med en bil som ikke overholdt vikeplikten ned Vallaheiene.

— Jeg ble meid ned. Jeg hadde rett og slett ikke sjans til å stoppe. Jeg lå i cirka 50 kilometer i timen i veibanen, så krysset plutselig en bil veien. Jeg traff bilen i fronten og tok salto over den. Heldigvis var det en lav bil og det endte kun med en brukket finger, sier han.

Sykkelekspressveier

Lokallagslederen i Syklistenes Landsforening, drømmer om at syklende og gående kan få hvert sitt felt over store deler av byen og om sykkelekspressveier.

— Det beste hadde vært sykkelekspressveier fra utkanten og inn til sentrum, som for eksempel fra Fana, Åsane og Laksevåg, slik at det virkelig kan bli et alternativ å bruke sykkel til jobb. Det er jo det myndighetene vil at vi skal.

Hun håper den nye sykkelstrategiplanen som ble vedtatt i vår, vil gjøre situasjonen enklere for syklistene.

— Vi har hatt jevnlige møter med Statens vegvesen og kommunen. Planen i seg selv ser veldig bra ut. Nå må den bare realiseres i konkrete handlinger, sier hun.

Hva synes du om forslaget om ekspressveier for syklister? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Se, så nære på!

  2. Til kamp mot råsyklister

  3. - Hvorfor så hissig?

  4. Syklist kjørte på Celina (7) og stakk

BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN