- Tragisk å invitere Willoch

LANG TRADISJON:Tradisjonen tro holdes det også i år et fakkeltog og en minnemarkering for jøder i Bergen som ble deportert til tyske konsentrasjonsleire
  • En hån mot norske jøder å invitere Kåre Willoch til Holocaust-markering, mener Israel-venner.
  • Rune Christoffersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Tradisjonen tro holdes det også i år et fakkeltog og en minnemarkering for jøder i Bergen som ble deportert til tyske konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

Men valget av tidligere statsminister Kåre Willoch og SV-leder Audun Lysbakken, vekker protester.

— Demonisering

— Dette er et tragisk valg av talere. Her bruker man noen av de mest profilerte anti-israelske samfunnsdebattantene i Norge. Det er en hån mot norske jøder å ta dem med på en minnemarkering for jøder som ble deportert under krigen, sier Conrad Myrland i organisasjonen Med Israel for fred.

- Hva er det du reagerer på av det Willoch og Lysbakken har sagt?

— SV går inn for at flyktninger under krigen i 1948 skal ha rett til å returnere til Israel, noe som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Willoch reiser land og strand rundt og driver ensidig demonisering av Israel. Han er ekstremt urettferdig i sin kritikk.

- Hvorfor skal Israel-kritikk være til hinder for å delta i en minnemarkering for Holocaust-ofre?

— Willoch har drevet en årelang anti-israelsk kampanje, og har såret svært mange jøders følelser opp gjennom årene. Han har ikke bare kommet med utspill mot Israel, men mot jøder generelt, og støttet blant annet Jostein Gaarders kronikk i 2006. Det er ekstremt uvitende eller frekk arroganse å be ham tale.

Vil boikotte

- Mona Levin har tidligere kalt Willoch en antisemitt. Hva mener du?

— Jeg er generelt motstander av å stemple folk som jødehatere. Det er mer interessant å spørre hvilken effekt ordene man bruker har. Willoch skaper hat og uvilje mot Israel og jøder.

- Kan det være at han bidrar til mindre uvilije mot jøder ved å stille opp på et slikt arrangement?

— I mange arrangementer er det en kø av mennesker som vil vise omtanke og skape forståelse for døde jøder. Spørsmålet er om de vil løfte en finger for å skape forståelse for de seks millioner jødene som lever i Israel i dag, sier Myrland.

Han sier han aldri har fått så mange reaksjoner noen gang, som etter at organisasjonen la ut en artikkel om saken på sine nettsider.

— Musikeren Paul Goldstein, som har deltatt på markeringen siden 2001, har varslet at han vil boikotte arrangementet hvis invitasjonen står ved lag, sier Myrland.

Bt.no har ikke fått kontakt med Goldstein.

- Tradisjon

Nils Fleten i 26. november-komiteen sier at de har tradisjon for å invitere kjente samfunnspersoner, hvorav flere har vært kritiske til israelsk politikk.

Markeringen gjennomføres i samarbeid med velforeningen på Møhlenpris og sportsklubben Djerv, og får støtte fra Bergen kommune. Arrangementet holdes 26. november hvert år, datoen da flere hundre norske jøder ble skipet fra Oslo til tyske konsentrasjonsleirer.

— Vi har tidligere hatt både Jo Benkow, Reiulf Steen, Ågot Valle, Torstein Dale og Svein Alsaker. Lysbakken ble invitert fordi han har lokal tilknytning og er fra Møhlenpris. Willoch er en kjent samfunnsdebattant som er sterkt opptatt av menneskerettigheter.

- Hvorfor inviterer dere debattanter som sårer jøder til en minnemarkering for jødiske ofre?

— Det er ikke vår intensjon å såre noen, men å favne bredt til et lokalt arrangement. Det er veldig leit at det kommer negative reaksjoner, men dette er en markering som ikke har noe med storpolitikk å gjøre. Jeg er litt overrasket over kritikken, for vi har også tidligere hatt deltakere som har vært kritiske til Israel, sier Fleten.

- Hva synes du om at Paul Goldstein ikke vil være med hvis Willoch deltar?

— Det er leit. Under de tidligere arrangementene har han sunget en jødisk bønn på Menneskerettighetenes plass. Det er veldig synd hvis han trekker seg, sier Fleten. Han sier at markeringen ellers vil gå som planlagt.

Kåre Willoch sier til bt.no at han har blitt kalt antisemitt flere ganger gjennom årene.

— Jeg synes det er ganske ille, og helt borti veggene, sier han.

— Å fremstille kritikk mot Israel som kritikk mot jøder, er svært negativt både for Israel og jødene. Det betyr at man oppfatter jøder generelt som ansvarlige for israelsk politikk. Mange jøder er kritiske til Israels politikk. Å beskrive dem som antisemitter, er selvsagt meningsløst, sier Willoch.

Han kommer til å stille som avtalt på arrangementet 26. november.

— Selvsagt. Jeg har en avtale med arrangøren og setter stor pris på innbydelsen. Jeg vil benytte anledningen til å protestere mot antisemittisme, som jeg også har gjort flere ganger tidligere.

Bt.no gjør oppmerksom på at BT-journalist Gunnar Wiederstrøm også sitter i 26. november-komiteen.

ER BEDT OM Å KOMME: Det er en hån å invitere Kåre Willoch til Holocaust-markering.
Publisert: