- Jeg kommer aldri til å tilgi. Mest sannsynlig har de ødelagt livet mitt

Steffen ble kalt brilleslange og sett på som en svekling. Han var en som ikke gjorde motstand. En som skulle tas.

  • Gerd Margrete Tjeldflåt
  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Februar 2001: Kjeven er most ned i gulvet. Steffen er 13 år og sikker på at han skal dø. En liten tiendeklassing strammer hendene rundt halsen hans, og nekter å gi slipp.

«Du er ikke verd noe», knurrer han.

Steffen svarer ikke. Bare ligger der urørlig, og kjenner de fysiske fornemmelse av å bli kvalt. Smerten er likevel sterkest i det han ser foran seg langs gulvet. Han ser skoene til medelever. Skoene til gjengen fra tiende klasse. Det er alle de som ikke sier eller gjør noe.

— De bare sto der og så på, forteller Steffen Ekren.

Begynte tidlig

Tall BT har fått tilgang til fra elevundersøkelsen for 2012, viser at hver fjerde elev i Hordaland sier de har opplevd mobbing.

Jeg vet ikke hvorfor de valgte meg. Kanskje det var brillene, eller fordi jeg var stille og trivdes best rundt voksne. Jeg vet ikke.

5422 elever sier de blir mobbet en sjelden gang eller oftere, mens 1848 svarer at de blir mobbet fra et par ganger i måneden til flere ganger i uken. Det er åtte prosent av alle elevene. Både barneskoler og ungdomsskoler er med i undersøkelsen.

Steffen Ekren er i dag 25 år. Mobbingen startet allerede i tredje klasse på Kolltveit skole i Fjell. Han ble utpekt som en brilleslange. Klærne hans ble kastet over gjerdet, eiendeler forsvant og bøkene ble revet opp. Ni år gamle Steffen ville ikke gå på skolen, og ba foreldrene om å få slippe.

— Jeg vet ikke hvorfor de valgte meg. Kanskje det var brillene, eller kanskje det var fordi jeg var stille og trivdes best rundt voksne. Jeg vet ikke, sier Steffen.

Lærerne tok jevnlig mobberne med ut på gangen og inn til samtale, men uten hell.

Les også

Rektor: - Svært vondt å høre

— Foran lærerne sa de at de skulle slutte å plage meg, men det skjedde aldri. Det fikk aldri konsekvenser. De fikk aldri noen straff.

Han ble et mer og mer innadvendt barn, og selvfølelsen ble lik null. Han skiftet fra briller til linser, og prøvde å gjøre seg mest mulig usynlig frem til syvende klasse var over.

Måtte snu

Steffen gledet seg til å begynne på ungdomsskolen. Han var forventningsfull og tenkte at han nå endelig skulle få seg et nytt miljø. Han drømte om nye venner, en ny start hvor også han var inkludert. Slik ble det ikke.

— Ryktet hadde gått om at jeg var en som ikke gjorde motstand. At jeg var en de kunne ta. Det første året på ungdomsskolen ble det verste året gjennom hele skolegangen min, forteller Steffen.

— Hvem som helst kan i utgangspunktet bli et mobbeoffer, men risikoen kan være varierende. Det sier Erling Roland, professor ved Læringsmiljøsenteret i Stavanger.

— Den største risikofaktoren er å vise sårbarhet. En annen stor risikofaktor er det å være ensom, forteller han.

Hva skulle jeg skrive om? Jeg hadde ikke et liv verdt en setning.

Steffen var både sårbar og ganske ensom. En gjeng med tiendeklassinger begynte å plage ham daglig. De kalte ham svekling, «streken» og dyttet ham inn i buskene. De kommenterte klærne han gikk med, holdningen og hvordan han så ut. Steffen utviklet etter hvert sterk angst for å gå på skolen.

«Jeg klarer ikke å gå skolen», var min første tanke om morgenen. Det sier jo sitt. Av og til prøvde jeg å gå på skolen, men da jeg nærmet meg, var angsten så sterk at jeg måtte snu, sier han.

Mobbeoffer Steffen123.jpg

Han snek seg inn dører for å gjemme seg i ulike klasserom i friminuttene. Han gikk over skolegrensen, slik at ingen kunne finne ham. Å skulke ble en vanesak, særlig på tirsdager. Klassen hans måtte da bruke samme inngang som mobberne.

Byttet skole

Februar 2013: Det er vinterferie på Fjell ungdomsskole. Der det vanligvis er ungdommer i flokk, er det i dag bare ventilasjonsanleggene som hvisker. Steffen spaserer rolig rundt på området, peker mot skolegrensen og naboskolen.

Mot klasserommet og korridoren der han opplevde sitt livs mareritt. Ingen vet hva som gjorde at tiendeklassingen slapp grepet om Steffens hals den gangen, men det gjorde han, og Steffen fikk leve.

Jeg kommer aldri til å tilgi dem. Mest sannsynlig har de ødelagt hele livet mitt.

Skolen skal ifølge Steffen ha koblet inn foreldre og barnevern, og tre elever skal ha måttet skifte skole.

— Det var en liten seier, men jeg er likevel sint på skolene som ikke gjorde noe før. Hele ungdomstiden min ble ødelagt, og den får jeg aldri tilbake, sier Steffen.

I norsktimen i tiende klasse fikk Steffen beskjed om å skrive en biografi. Mens de andre elevene gikk i gang med skrivingen, satte Steffen seg på bakbeina. Han nektet å skrive.— Hva skulle jeg skrive om? Jeg hadde ikke et liv verdt en setning, sier han.

- Store depresjoner

— Det er dokumentert i en rekke studier at mange får depresjoner som varer langt ut i livet i etterkant av å ha blitt mobbet i skoletiden. Det forteller Dan Olweus, professor i psykologi og internasjonal mobbeekspert.

— Det er fullt forståelig at mange bærer nag mot skolen som ikke grep inn og stoppet dette, sier han.

Han forteller at det har vært gjort intervjuer med folk i femtiårene som fortsatt tenker daglig på det de ble utsatt for i skoletiden, og har problemer knyttet til det.

— Ofte er de usikre når de treffer nye folk, og kjenner seg ikke trygge på at de vil bli møtt på en respektfull måte. Ofre for mobbing sliter også ofte med angst, selvmordstanker, selvskading og har mye mer helseplager som vondt i magen og vondt i hodet, sier Olweus.

Les også

- Vi kan gjøre en forskjell

Får flashbacks

I år har Steffen tatt seg fri fra studiene, og bruker mesteparten av tiden på politikk, fotografi og frivillig arbeid som leder for Mental Helse Ungdom i region Vest. Selv om det går bedre nå, så sliter han mye med spising, dårlig selvbilde og tunge depresjoner.

Jevnlig får han også flashbacks fra ungdomstiden. Særlig når han treffer på mobberne. Flere av dem bor fremdeles på Sotra, og det hender han ser dem på bussen, på dagligvaren eller på Sartor Senter.

— Jeg kommer aldri til å tilgi dem. Mest sannsynlig har de ødelagt hele livet mitt, sier Steffen.

Har du opplevd mobbing? Har du selv mobbet? Del din historie:

VAR ALLTID REDD: En fjerdedel av alle elever i Hordaland sier at de har opplevd mobbing. For Steffen Ekren ødelagte mobbingen hele ungdomstiden. - Ingen fortjener å ha det slik jeg hadde det. Ingen skal være redd for å gå på skolen, sier Ekren som håper hans historie kan hjelpe andre i samme situasjon.
Publisert
  1. Vær en venn
  2. Mobbing
BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.