Ble tatt med pass og 15.000 kroner

Politiet mener at den overgrepssiktede 18-åringen kan ha planlagt å rømme landet da han ble pågrepet.

Publisert Publisert

FORSVARER: Den overgrepssiktede 18-åringens forsvarer, Kaj Wigum, bekrefter at hans klient nekter for å ha forgrepet seg på den seks år gamle jenten. Foto: Jan M. Lillebø

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Torsdag pågrep politiet en 18 år gammel mann fra Bergen. Han er siktet for å ha forgrepet seg på en seks år gammel jente i Hjortlandsveien tirsdag i forrige uke.

Fredag ettermiddag, like før klokken 15, kom kjennelsen fra Bergen tingrett.

18-åringen er varetektsfengslet i fire uker, med full isolasjon de to første ukene. Et brev— og besøksforbud vil gjelde for alle fire ukene.

Retten mener altså at det er skjellig grunn til - eller sannsynlighetsovervekt for - at 18-åringen har gjort overgrep mot 6-åringen. Siktelsen dreier seg om seksuell omgang.

— Vi har fått medhold i at det både er gjentagelsesfare, unndragelsesfare og bevisforspillelsesfare, slik vi mente, sier politiadvokat Trond Eide.

- Jeg tror det er ham

Politiet mener å sitte på flere bevis som knytter mannen til åstedet og selve handlingen.

Blant annet skal flere vitner ha observert ham i området i tiden rundt overgrepet.

— Fotokonfrontasjoner har styrket politiet i troen på at han er gjerningsmannen. Siktede har erkjent å ha vært i Flaktveit-området med to hunder i det aktuelle tidsrommet, sa politiadvokat Trond Eide etter fredagens fengslingsmøte.

Fire vitner har vært inne til fotokonfrontasjon. Flere av dem skal ha pekt 18-åringen ut blant 12 forskjellige bilder som politiet har lagt frem.

Vitnene mener å ha observert tenåringen i området Hjortlandsveien samme ettermiddag som overgrepet skjedde.

Den seks år gamle jenten, offeret i saken, har fått se de samme 12 bildene. Ifølge kjennelsen fra Bergen tingrett skal jenten ha svart «Jeg tror det er ham», og pekt på bildet av 18-åringen.

Tatt med pass og penger

Etter det første avhøret ble politiet enda mer mistenksomme. Fire dager senere slo de til, og pågrep mannen i hjemmet hans. Han ble tatt ved 11-tiden torsdag formiddag.

Politiet beslagla ifølge retten 15.000 kroner og et pass hjemme hos 18-åringen, i tillegg til to grå joggebukser. Politiet mener den siktede var på reisefot da han ble tatt.

Seksåringen har overfor politiet forklart at gjerningsmannen hadde på seg en lignende bukse.

Tenåringen er siktet for å ha hatt seksuell omgang med et barn under 14 år, straffelovens paragraf 195.

Retten mener at siktede fremstår som en person som er farlig for barn som ferdes alene ute, og at det er en risiko for at han kan slå til igjen.

Tidligere ustraffet

Selv nekter den tidligere ustraffede 18-åringen for å ha noe med saken å gjøre, og aksepterte ikke fengsling.

Den siktede tenåringen ankom retten like før klokken 12.45. Han var ikledd en grå bomullsgenser og dongeribukse.

— Jeg kan bekrefte at min klient ikke erkjenner straffskyld. Ut over det har jeg ingen kommentarer til saken, sa Wigum etter at retten var hevet.

Tidlig utpekt av politiet

Som BT har skrevet tidligere, kom18-åringen tidlig i politiets søkelys. Allerede søndag var han inne til avhør. Da hadde han status som vitne i saken, etter å ha blitt observert i området med to hunder.

— Han pekte seg etter hvert ut som en aktuell gjerningsmann som politiet fikk økt mistanke til, bekrefter politiadvokat Eide.

PARTENE: Politiet føler seg sikre på at 18-åringen er gjerningsmannen. Fra venstre: forsvarer Kaj Wigum, bistandsadvokat Bjarte Aarlie og politiadvokat Trond Eide. Foto: Jan M. Lillebø

Den seks år gamle jentens foreldre har via sin bistandsadvokat blitt orientert om at en mann nå er pågrepet i saken.— Familien er imponert over hvor mye politiet har fått til på så kort tid. Det vet at store mengder informasjon er samlet inn, blant annet gjennom 60 vitneavhør, sier bistandsadvokat Bjarte Aarlie.

Tilbake på skolen

Han forteller videre at familien er lettet over at politiet mener å ha tatt rett mann, og at de dermed slipper å frykte at datteren deres skulle møte gjerningsmannen tilfeldig på gaten.

- Er jenten tilbake på skolen?

— Ja. Familien ville vinne hverdagen tilbake så raskt som mulig, og håper pågripelsen vil føre til at også hele Flaktveit-området nå kan vinne friheten tilbake, sier Aarlie.

Overgrepet skal ha skjedd mellom klokken 15.30 og 17.30 om ettermiddagen, da jenten var på vei fra Breimyra skole til Hjortlandsvegen i Åsane.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Samtalene i busskonflikten fortsetter utover natten

  2. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  3. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  4. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  5. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?