Reinfast på Hardangervidda

Reinsdyrflokken som stenger Rv 7 over Hardangervidda har ennå ikke flyttet seg. Vegvesenet får lov til å brøyte, men fjellovergangen fortsatt stengt.

Publisert Publisert

REINFAST: Dette møter reisende som ønsker å kjøre over Hardangervidda. Den har vært stengt siden i morges. Foto: Hildegunn Hatland

 • Erlend Langeland Haugen
 • Atle Andersson
 • Hanne Louise Åkernes
 • Hans K. Mjelva
 • Einar Aarre
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Riksvei 7 over Hardangervidda er klokken 11.30 torsdag fortsatt stengt på ubestemt tid.

— Jeg har jobbet på Vegtrafikksentralen siden 2005, og har aldri opplevd at veien over Hardangervidda er stengt på grunn av en reinsdyrflokk. Dette er en helt spesiell situasjon, sier trafikkoperatør Ove Amundsen.

Statens Naturoppsyn (SNO) følger situasjonen rundt reinsdyrflokken ved riksvei 7 kontinuerlig. Amundsen tør ikke spekulere i når veien over Hardangervidda kan bli åpnet for trafikk igjen.

Dyrene er om lag fem kilometer fra riksveien i området Skaupsjøen. De forflyttet seg litt nord-vestover i natt, og har igjen roet seg i dette området. Ein tilsvarende stor flokk er også observert ikke langt unna, men denne flokken har trolig trukket sørover igjen, opplyser Statens Naturoppsyn torsdag formiddag.

Får brøyte

Veien er derfor stengt for allmenn ferdsel inntil videre. Miljødirektoratet og SNO har likevel gitt Statens vegvesen tillatelse til å kjøre en runde med vedlikeholdsbrøyting for å sikre at veien kan åpnes på kort varsel dersom dyrene trekker unna og været tillater det.

— Dette har aldri skjedd før. Det er ekstremt stille i området uten alle bilene, sier Hildegunn Hatland. Hun er født og oppvokst i Granvin, og kan ikke huske at veien noensinne har vært stengt på grunn av rein. Derfor var hun onsdag kveld bare nødt til å ta et bilde av skiltet.

— Det er et litt morsomt skilt. Dyrene ligger jo ganske langt borte fra veien, og jeg tenker jo at det kanskje er litt drastisk å stenge veien. Det er første gang vi er reinfast her, sier hun.

En flokk med 2000 villrein har det siste døgnet oppholdt seg nær veien, og onsdag anbefalte Miljødirektoratet å stenge veien da det ser ut til å flokken kommer til å krysse den.

VILLREIN: En flokk med 2000 villrein har det siste døgnet oppholdt seg nær riksvei 7 på Hardangervidda. Veien ble onsdag formiddag stengt for at reinen skal kunne krysse veien. - Riksvei 7 er en barriere for reinen, sier rådgiver Kari Bjørneraas i Miljødirektoratet. Foto: HÅVARD KJØNTVEDT, STATENS NATUROPPSYN

Siden klokken 09.42 onsdag har veien vært stengt mellom Haugastøl og Leiro.— Hele Hardangervidda er nå stengt for all ferdsel, sier seksjonsleder Lars Øyre i Statens vegvesen.

- Dyrene bestemmer nå

Torsdag morgen hadde dyrene ikke bevegd seg siden vegen ble stengt onsdag morgen.

— Akkurat nå ligger dyrene i ro et par kilometer vest fra det som heter Storholmnuten, noen kilometer fra riksveien. De har hatt et vestlig bevegelsesmønster, men nå er det en rolig periode for dyra, sa Kari Bjørnerås, rådgiver i viltseksjonen i Miljødirektoratet, til BT onsdag.

Hun sier det er mulig at dyrene begynner å bevege på seg onsdag kveld eller natt til torsdag. Det gjorde de nemlig tirsdag.

Men frem til dyrene finner ut at det er på tide å dra videre vestover, forblir veien stengt.

— Så veien kan bli stengt i dagesvis?

— Ja, og så er det meldt om skikkelig uvær også i morgen kveld. Men det er ikke utenkelig at dyrene går videre. Vinden skal dreie nordvest, og de går gjerne mot vinden. Så da kan det hende at de er over ganske raskt, sa Bjørnerås.

Stengt på ubestemt tid

Trafikkoperatør Tina Fjeldavli ved Vegtrafikksentralen sier det er uvisst hvor lenge veien må være stengt.

— Det er veldig sjeldent vi må stenge på grunn av reinsdyrflokker, sier hun.

VANDRER: Hyttebygging og veibygging har gradvis innskrenket områdene for villreinen, som vandrer i mindre områder enn tidligere. - Riksvei 7 er en barriere for reinen, sier Kari Bjørneraas i Miljødirektoratet. ARKIVFOTO: OLAV STRAND

2000 DYR: I går ble flokken ble observert ca. tre kilometer fra veien, ved Halnetunga på østsiden av riksvei 7. Foto: HÅVARD KJØNTVEDT, STATENS NATUROPPSYN

Statens naturoppsyn har fulgt flokken på rundt 2000 villrein tett det siste døgnet. Vegvesenet opplyser at det er vedtatt at riksvei 7 skal stenges om det oppstår en situasjon der veien kan hindre villreinens trekk.

— Vi har en avtale om å stenge veien når dyr kommer nær den og eventuelt skal krysse den. Det er dyrene som vil styre mye av det som nå skjer, sier seksjonsleder Øyre.

Skal til beiteområder

Årsaken til stengingen er at reinen skal få nødvendig ro til å trekke over veien, opplyser rådgiver Kari Bjørneraas i Miljødirektoratet.

— Dette er dyr som er veldig sky. Villrein trekker over enorme områder, og det er naturlig at den om vinteren trekker nordover for å finne bedre beiteområder, sier Bjørneraas.

Hun viser til at hyttebygging og veibygging gradvis har innskrenket områdene for villreinen. Den vandrer nå i langt mindre områder enn tidligere.

— Riksvei 7 er en barriere for reinen. Det er derfor vi også oppfordrer bilister til å ikke stoppe dersom de ser rein. Nå har vi observert flokken på 2000 dyr i en posisjon der de kan krysse veien, sier Bjørneraas.

Hun påpeker at det er ytterst sjelden villrein blir påkjørt av trafikk. Dette i motsetning til tamrein.

Bilister kan bli innestengt

Veien er stengt mellom Haugastøl i øst og Leiro i vest, og Vegvesenet ber bilister mellom de to bommene om å kjøre ut.

— En egen patruljebil vil bli sendt over vidden for å varsle folk, blant annet ved å legge meldinger på parkerte biler, skriver Vegvesenet.

Vegvesenet kan ikke garantere at veien blir brøytet under stengingen. Folk som velger å bli værende i området, for eksempel på en hytte, kan ikke regne med å få bilen sin hentet ut.

— Politiet vil eventuelt bli varslet om vi ikke får kontakt med bileiere.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Derfor gikk sosiale medier i svart i dag: – Nå skjønner alle at dette ikke går over av seg selv

 2. Slik er reglene for den nye skolehverdagen

 3. Karoline (26) omkom etter fall i foss: – Dette er et stort tap for oss alle

 4. – Eg hatar kattar

 5. Måtte hentes i helikopter fra Via Ferrata i Loen

 6. Øygarden FK henter Liverpool-legende