• Begynn med medisin tidlig, sier ekspert.

På Apotek 1 på Galleriet er det stor pågang for å få medisiner mot pollen.

— Mange har kommentert at de begynte å klø veldig tidlig i år, forteller apoteker og pollenekspert Eli Bjørke Hellerslien. Hun er selv pollenallergiker og kjenner godt til symptomene. Kløe i nese og øyne, nysing, tett og rennende nese og røde øyne. Det tidlige pollenutbruddet skyldes fint vært den siste tiden som har ført til en tidlig vår.

— Det har vært en veldig mild vinter, og vi har hatt temperaturer som er godt over normalen, sier statsmeteorolog Anne Mette Olsen.

I Bergen begynte pollenspredningen i starten av februar, som er 3- 4 uker før normalen. Det var hassel og or som var tidligst ute, og denne uken begynte også spredningen av pollen fra selje, vier og pil i kystområdene opp til Trøndelag.

— Dette er en av de tidligste pollensesongene vi har registrert, forteller pollenanalytiker Trond Einar Brobakk i Norges astma- og allergiforbund.

Én million er plaget

Når personer med pollenallergi kommer i kontakt med bestemte pollentyper, aktiveres visse deler av immunforsvaret, og det skjer en betennelsesreaksjon i nese og øyne.

— Allergien kommer som et sjokk for folk hvert år. Noen har elektroniske resepter liggende på apoteket og får medisin med en gang, mens andre blir fortvilet når de finner ut at de ikke har det, sier Hellerslien.

Hun oppfordrer alle allergikere til å begynne med medisin tidlig, for å unngå plager. Det kan ta opp til én dag før medisinene begynner å virke, og hun mener det kan være lurt å begynne med medisiner én uke før et pollenutbrudd.

— Mange opplever også at de plutselig er blitt allergiske og får symptomer. Det kan være fordi de er blitt eldre, har født barn eller har vært allergiske når de var yngre. Derfor er det viktig at de oppsøker hjelp når de begynner å kjenne symptomene, sier Hellerslien.

Norges astma- og allergiforbund antar at nærmere én million nordmenn har mer eller mindre alvorlig pollenallergi.

Bjørken er verst

Hellerslien er selv plaget med allergi mot bjørk og burot, og går på allergimedisiner året rundt.

— Det verste er bjørkepollen. Det er det veldig mange som reagerer på, forteller hun.

Forventet spredning av bjørkepollen er i slutten av april, men både polleneksperten og pollenanalytikeren tror det vil komme tidligere i år.

— Derfor er det ekstra viktig at folk følger med på pollenvarslingene, og er forberedt når det plutselig kommer, sier hun.

Hellerslien har mange gode råd for hva du kan gjøre selv for å bli kvitt plagene.

— Bruk solbriller, og skyll håret og ansiktet når du kommer hjem om kvelden. Pollen fester seg i hår, nese og øyne når du går ute, og det er viktig å få det bort før du legger deg, sier hun.

Regn demper utbrudd

Behandling mot pollen finnes både på resept, selges over disk på apoteket og i dagligvareforretninger. De vanligste medikamentene er cetirizin og loratadin, i tillegg er det mange som klarer seg med øyendråper og nesespray.

— Tablettene fungerer på samme måte som barnesikring i støpsler. Hvis du har virkestoffene i kroppen når det blir pollenutbrudd, er det ikke plass til stoffene som kroppen reagerer på fra pollen, sier Hellerslien.

Heldigvis for allergikerne ser det ut som om det fine været forsvinner i helgen.

— I morgen blir det skyet og litt regn på formiddagen. Neste uke blir det nedbør og perioder med opphold innimellom, men det blir en helt annen værtype enn det vi har hatt til nå, sier Olsen.

Det er gode nyheter for pollenallergikere med røde øyne og rennende neser, da regnet skyller vekk mye av det plagsomme støvet.

— Regn er bra for allergikerne, men ikke for sinnet til folk, sier Hellerslien.