Hør eksplosjonen

Meteoren kan ha vært ventet

  • NTB
  • Jo Hjelle
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Flere videoer har dukket opp på Youtube etter den spektakulære meteoreksplosjonen i dag tidlig.

Et kamera i en bil fanget opp hele hendelsen på himmelen i Tsjeljabinsk i Russland.

Var det asteroiden?

Mange filmet også det voldsomme sporet av røyk over himmelen. Disse visste ikke at trykkbølgen fra eksplosjonen fremdeles var på vei til jordoverflaten. En voldsom eksplosjon høres mens det også singler i glass.

En asteroide var ventet å passere svært nær jorden i natt. Himmellegemet, som på det lengste måler ca. 58 meter, skulle passere bare 27.700 kilometer over hodene våre. Dermed ville den fly over jordoverflaten i en lavere høyde enn mange satellitter.

Nå er spekulasjonene begynt. Kan det ha vært denne asteroiden som falt ned over Russland i dag tidlig?

– Mange spør seg om hendelsen har en sammenheng med dagens nærpassering av asteroiden, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Han sier også at man trenger mer info om banen til meteoritten for å kunne si noe mer om dette.

Norsk Romsenter har en nettside med linker til flere videoer.

Panikk

400 mennesker skal ha blitt skadet da et meteorregn rammet sentrale deler av Russland fredag morgen. – Det er ingen grunn til panikk, sier geolog Hans Amundsen.

Eksplosjonene førte til at vinduer ble blåst ut, og flere titalls mennesker fikk mindre kuttskader, forårsaket av knust glass.

De brennende meteorittbitene førte til stor forvirring og uro blant innbyggerne i flere store byer. Enkelte trodde at et fly eksploderte i luften rett foran dem.

En rekke personer kastet seg over telefonen i panikk for å melde om strømbrudd og andre skader til myndighetene. Også mobilnettet falt ut.

Avsidesliggende

– En meteor gikk i oppløsning over Uralfjellene og brant delvis opp i den laveste delen av atmosfæren, skriver russiske beredskapsmyndigheter i en kunngjøring.

Deler av meteoritten falt 80 kilometer fra byen Satki, som igjen ligger 100 kilometer vest for regionens største by.

Geolog Hans Amundsen sier til NTB at det her er snakk om en stein, kanskje på størrelse med en komfyr, som har kommet inn i jordens atmosfære med veldig høy hastighet.

– Kanskje 20 ganger så fort som en geværkule. Da begynner den å bremse opp, varmes opp og begynner å gløde før den til slutt eksploderer, sier Amundsen som forteller at det er som en bilbombe i 10 kilometers høyde.

KRAFTIG SMELL: Sjokkbølgen kom mens fotografen filmet røyksporet på himmelen
Publisert