— Prisen er først og fremst en anerkjennelse for arbeidet vi har gjort, sier Tine Nordgreen, prosjektleder for eMeistring.

I april åpnet Nordgreen klinikk for internettbehandling ved Bjørgvin Distriktspsykiatriske Senter (DPS) på Tertnes.

Internettbehandling har Nordgreen jobbet med siden 2007. Først har hun forsket på virkningen, så gjaldt det å finne tekniske løsninger for pasientbehandling over internett.

Åpent møte

Gevinsten ved nett-behandling er økt kapasitet. Hver terapeut kan ha kontakt med fire ganger så mange pasienter sammenlignet med ordinær terapi, samtidig som effekten av behandlingen er like god. På Tertnes er det nå seks terapeuter som driver nettbehandling.

— Hvor mange pasienter har dere fått?

— Til nå har vi behandlet i overkant av 30 pasienter. Det er fortsatt veldig mange som ikke vet om oss, og vi har kapasitet til å ta imot flere. Derfor inviterer vi mulige brukere til et åpent møte i Litteraturhuset 12. november, sier Nordgreen.

eMeistringsklinikken på Tertnes var landets første i sitt slag. Nå får Tertnes-klinikken avleggere ved Solli DPS på Nesttun og ved Vestfold DPS.

Samtidig jobber psykologene på Tertnes med å utvikle et program for depresjon og et for behandling av ungdom med sosial angst.

Inger-Johanne Nedreaas Haukedal, direktør ved Solli DPS, bekrefter at de også vil starte nettbehandling.

— Foreløpig er vi inne i prosjektet ved Bjørgvin, der våre terapeuter får utdanning. Målet er at dette skal bli en del av tilbudet hos oss, sier Haukedal.

Jobber på egen hånd

— Hvordan foregår slik nettbehandling?

Spørsmålet går til Tine Nordgreen.

— I disse programmene jobber folk mer på egen hånd, sammenlignet med et behandlingsløp hos terapeut. Behandlingen starter med en time hos terapeuten. Deretter får pasienten oppgaver å jobbe med på egen hånd. Det kan være å lese og forstå hva som skjer i kroppen når angsten setter inn. Eller utsette seg for situasjoner som utløser angst.

Underveis har pasienten ukentlig kontakt med terapeuten pr. e-post. Først når programmet er avsluttet, etter minimum ni uker, møter de personlig hos terapeuten igjen

I Sverige og særlig Storbritannia brukes nettbehandling i stor skala.

— Hvordan går jeg frem hvis jeg ønsker å prøve nettbehandling?

— Da trenger du henvisning fra fastlegen, akkurat som til ordinær terapi. Når pasientene så får time i et DPS, blir det vurdert om e-behandling kan være aktuelt.

Årets eHelsepris ble delt ut torsdag kveld under en festmiddag i kjølvannet av Healthworld. Annenplass gikk til Helsedirektoratets program for å få unge til å slutte å røyke og snuse. Tredjeplassen var det Drammen kommune som ble tildelt, for et demens/GPS-prosjekt de har kjørt sammen med SINTEF. Prosjektet er kalt Trygge spor. 31 ulike prosjekter var nominert. Les mer om tildelingen her.