Journalisten valgte å gå undercover da han tok et to ukers langt coachingkurs innenfor NLP. Bokstavene står for nevrolingvistisk programmering, og NLP er en av de mest dominerende retningene innenfor livscoaching i Norge.

I dag kommer magasinet Plot ut med nytt nummer i Bergen, og der kan du lese dokumentaren han skrev om opplevelsene med å bli sertifisert livscoach etter bare to uker.

— Ekstremt mye kan legges i begrepet, og det er såpass utvannet nå at mange unngår å kalle seg coach. Jeg har tatt for meg NLP. Teorien er at hvis man skal få folk til å fungere som ledere, er det viktig hvordan de har det personlig, sier Frafjord.

Tall fra 2008 viste at norske bedrifter kjøpte coachingtjenester for 700 millioner kroner. Medberegnet vekst og det offentliges bruk, regner Frafjord med at det er snakk om en milliardindustri.

Metoden

Å gå undercover er en kontroversiell metode og noe journalister sjelden gjør.

— For å få et troverdig inntrykk, kunne jeg ikke presentere meg som journalist som tenkte å skrive en dokumentar. Da unngikk jeg at undervisningen ble tilpasset til at det var en journalist der. Jeg tror dette var den eneste muligheten til å få et fullstendig innblikk i bransjen, sier Frafjord.

Han understreker at han presenterte seg med fullt navn og ikke la skjul på at han jobbet i et forlag som ga ut et magasin.

— I dokumentaren virker det som om du var kritisk i starten og helt ukritisk på slutten. Men en stund etter kurset var den kritiske innstillingen tilbake.

— Ja, det var litt spesielt. Det mest skremmende er hvordan den kritiske tilnærmingen ble blåst bort i en periode. Hva skjer med dem som overhodet ikke er kritiske til kurset? Jeg vet det ikke, men det er betimelig å spørre. Jeg håper vi kan få en debatt om metodene som blir brukt, svarer Frafjord.

Traumeøvelser

Særlig er han kritisk til øvelsene i traumebehandling.

— Som alle andre har jeg opplevd kjipe ting. Jeg beskriver en situasjon med en drukningsulykke med en kompis, men jeg har ingen alvorlige traumer. Jeg tenker på dem som virkelig har kjent ille ting på kroppen og stiller spørsmål ved hva som skjer med dem. Ingen fagfolk er med for å fange opp reaksjoner. Kurset er åpenbart ikke bra for alle.

- Kan være farlig

Frafjord har intervjuet psykolog Line Wulfsberg, og hun sier at nevrolingvistisk programmering kan være skadelig når man ikke bruker dette som en del av en større verktøykasse.

— Man kan bli NLP-coach på noen uker. Embetsstudiet i psykologi varer derimot i seks år. Dette er ikke tilfeldig. Som psykolog skal man lære å bruke rett type behandling på hvert enkelt problem, sier hun blant annet til bladet.

Selv skriver Frafjord i reportasjen: "Da jeg legger meg for å sove kvelden etter den siste kursdagen, er jeg forvirret, nedbrutt og får en følelse av at hjernen min holder på å bli sentrifugert i en vaskemaskin."

- Hva har kurset betydd for deg personlig?

— Lite.

300 undervisningstimer

Frafjord valgte å anonymisere instruktør og hvilket kurs han gikk på, av hensyn til de andre deltakerne. Jan Otto Hovda er styreleder i Den Norske CoachForening og forteller at deres medlemmer ikke tilbyr kurs for å bli sertifiserte coacher som varer i to uker. Minimum er 300 undervisningstimer over halvannet år og 1200 sider teori.

— Du kan få brevkurs i NLP også. Det er ikke grenser for hva som tilbys på markedet, men vi ønsker ikke å si noe om hva andre tilbyr. Vi tilbyr en kvalitetssikret utdanning hvor opptakskravene er strenge, sier Hovda.

Han kjenner ikke til at det brukes traumeøvelser under toukers NLP-kurs.

— For oss er det viktig at man er bevisst sin egen kompetanse og ikke leker psykiater eller psykolog.

Han ønsker ikke å kommentere Frafjords metodebruk med å gå undercover.

— Hvis arrangøren leverer god kvalitet, er ikke journalister undercover noen fare.