Høyre og Frp danner regjering

Det blir mørkeblå regjering. KrF og Venstre har tatt enstemmige beslutninger om å stå utenfor regjering, men skriver avtale med Høyre og Frp.

ORIENTERTE: Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv jensen unnder pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld.
 • Pål Andreas Mæland
 • Terje Valestrand
 • Anders Haga
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Dette er sonderinger som har vært ført i åpenhet og har hatt stor gjensidig respekt. har bidratt til politiske avklaringer og et felles prosjekt, sa Erna Solberg på kveldens pressekonferanse.

Les avtalen mellom H, Frp, KrF og V her!

Hun takket alle som hadde deltatt i sonderingene.

— Jeg har lenge sagt at jeg ønsket en så bred borgerlig regjering som mulig. Vi presenterer en historisk samarbeidsavtale. Vi er enige om at vi har et felles ansvar for å forvalte det flertallet vi har fått av velgerne.

Så finner altså KrF og Venstre at de ikke nå vil være en del av regjeringen. Det betyr at Høyre og Frp vil forhandle om regjering. Men dette betyr ikke slutten på et samarbeid, men begynnelsen på en ny, sterk avtale.

Les også

Hagen: Djevelen ligger i detaljene

Denne avtalen vil ligge til grunn for det videre samarbeidet fremover. Det er ikke en regjeringserklæring, men inneholder avklaringer på viktige saker for oss. Det er den mest forpliktende avtale noen regjering har hatt med andre partier.

Hyller hverandre

Partileder Siv Jensen (Frp) sier de har fått betydelige politiske seire.

— Det handler om satsing på vei, innstramninger i asylpolitikken, lovfestet rett til sykehjemsplass og fjerning av avgiften.

Knut Arild Hareide (KrF) fulgte opp med å si at de har oppnådd betydelig større politisk gjennomslag enn hva de har klart de siste åtte årene.

— Familiene får mer frihet, vi stopper ferden mot et sorteringssamfunn, og vi får rettferdighet for asylbarna. Det SV har prøvd i åtte år har vi klart på 14 dager.

- Løft for fattige barn

Hareide trakk også frem forutsigbarhet for landbruket, og mer kristendom inn i skoleverket, som sentrale saker de har fått inn.

— De 5,6 prosentene som stemte KrF har sannelig fått valuta for sin stemme.

Trine Skei Grande (V) sier avtalen som de nå har signert gir Venstre gjennomslag for politikken deres og armslag i Stortinget.

— Vi har stoppet konsekvensutredning Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har stoppet oljeboring i Skagerak Jan Mayem.

Hun sier de skal få et løft for fattige barn, et løft for rusomsorg og for psykiatrien.

Publisert
 1. Kommunevalg 2015

Les mer om dette temaet

 1. Helga Pedersen frykter privatisering

 2. - Siv var den eneste som kunne klare dette

 3. Stopp på konsekvensutredning i nord

 4. Willoch imponert over Erna Solberg

 5. Hagen godt tilfreds med regjeringssamarbeid

 6. Hareide: KrF vil sette tydelige spor

 7. Miljøglede for fortsatt Lofoten-utsettelse

 8. Siv Jensen: - Vi har oppnådd mye

BT anbefaler

TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

Eirik Furuseth opplevde meldingene som truende og trakasserende.

LES SAKEN