— Jeg blir så eitrende galen og trist av å se slikt. Jeg tåler ikke mer utskeielser fra torghandlerne! Hvem har ansvar for å få orden her, spør Vigdis Knudsen.

Hun er mektig lei av alt rotet som torghandlerne setter bak salgsbodene sine.

Ingens bakgård

— Torghandlerne kan ikke bare behandle området som sin egen bakgård. Dette er mitt nærområde. Jeg bruker dette fortauet hver eneste dag. Hvis de har et annet sted å sette tingene, så må de gjøre det, for sånn skulle det ikke sett ut i fem minutter en gang, sier Knudsen.

Nå har hun besøk av sin sønn og svigerdatter som bor i Stockholm. Ikke så kjekt å vise frem til besøkende.

Svenske Elin Andersson (34) er enig med svigermor.

REAGERER: Vigdis Knudsen (63), sønnen Kristian Hjortland (33) og svigerdatteren Elin Andersson (34) reagerer på alt rotet på Torgets fasade ut mot gaten.
ELIN ELVSÅS

— Det ser ikke bra ut. Men enda verre er stanken på varme sommerdager, mener hun.

— Og hva er det med alle disse skjøteledningene? Bergen kommune må legge opp til at de får strøm i bodene uten sånne snublefeller som dette, sier Kristian Hjortland (33).

— Turistsesongen blir stadig lengre og det kommer masse folk. Det er bra, men det kan godt se litt greit ut. De fleste har litt estetisk sans. Jeg blir lei meg av dette, vi bergensere bruker jo dette fortauet i stedet for å kjempe oss gjennom et torg fullt av turister, sier Knudsen.

En del av produksjonen

En rask tur forbi alle torghandlerne avslører at noen har mer rot utenfor enn andre. Og hos noen står det verken kasser eller boss. Bak bodene langs bilveien forbi Torget er det definitivt verst denne torsdagen midt på dagen.

Sondre Tystad (22) jobber hos Husebø. Han forklarer at de store kassene inneholder is, som de bruker til å kjøle ned maten med. Gassflaskene er kun til dagens forbruk.

— Iskassene må vi ha her, det er ikke andre steder å gjøre av dem. Vi prøver å holde alt nærmest mulig bodveggen. Bosset som skal resirkuleres, har vi fått beskjed om å sette her av Totalreform. De skal hente det én gang i timen, sier Tystad.

Han opplever at torghandlerne får mye kritikk og synes mye er uberettiget.

— Hvis vi skal klare å drive noe her, så må vi få bruke litt plass. Vi er veldig bevisste på at når det kommer varer, så skal alle bidra til å få det vekk fra gaten så fort som mulig, sier Sondre Tystad.

Hva er problemet?

Bent Unneland ønsker ikke å kommentere bildene BT har tatt, men kommenterer situasjonen på Torget generelt. Noe han mener å ha gjort gjentatte ganger tidligere.

— For det første vil jeg berømme torghandlerne for den jobben de gjør på Fisketorget- for byen vår - og alle tilreisende fra inn - og utland. De utstråler en positivitet som gjenspeiles i alle de gode tilbakemeldingene vi får til daglig, skriver han i en e-post til BT.

Unneland skriver videre.

— At det til tider oppstår litt «kaos» rundt oss, må man nesten leve med når sesongen er på det mest hektiske. Jeg vil imidlertid presisere at det ikke skal være slik at noen torghandlere går utover de retningslinjer som eksisterer for driften. Dette er retningslinjer som Bergen kommune har lagt premissene for, og som driftsselskapet Totalreform as skal sørge for blir overholdt, skriver Unneland.

Om Unneland vurderer det som bildene viser er innenfor retningslinjene eller ikke, får vi ikke svar på.

Hva synes du om forholdene på Torget?