Tunnelbrannen henlagt

Den polske sjåføren kan ikke klandres for brannen i Gudvangatunnelen, mener politiet.

Publisert Publisert

DRAMATISK: Gudvangatunnelen ble rammet av en storbrann mandag 5. august 2013. 65 personer ble innlagt på sykehus, ti hadde alvorlige skader. Foto: Arne Hofseth

 • Liv Solli Okkenhaug
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

5. august i fjor begynte det å brenne i vogntoget til den polske sjåføren inne i Gudvangatunnelen i Sogn.

Vogntogsjåføren ble siktet for brudd på vegtrafikkloven, fordi politiet mente vogntoget hadde tekniske mangler som førte til varmgang og brann.

Ingen overoppheting

Fredag opplyser politiadvokat Jørn-Lasse Refsnes at siktelsen mot sjåføren er henlagt etter bevisets stilling.

Teorien om at brannen skyldtes overoppheting som følge av lekkasje på kjølevæskeanlegget er blitt forkastet etter grundige undersøkelser og etterforskning.

— Brannteknikere fra Kripos har undersøkt vraket med sikte på å finne en mulig brannårsak. På grunn av de omfattende skadene var det ikke mulig å finne en sikker årsak til brannen. En sannsynlig årsak er antennelse av olje fra en lekkasje fra smøremiddelslangen til turboen, som over tid hadde gnisset mot motorblokka. Oljen kan ha antent etter gnister fra det elektriske anlegget, skriver Refsnes i en pressemelding.

73 mennesker som befant seg i tunnelen ble evakuert. 65 ble innlagt på sykehus, ti av dem med alvorlige skader. De siste ble utskrevet fra sykehus tirsdag 13. august.

- Hendelig uhell

Politiet konkluderer med at en ikke kan se bort fra at brannen skyldes et hendelig uhell. De understreker at både fører og eier har plikt til å sørge for at kjøretøy er i forsvarlig stand.

— Det vil likevel være tilfeller hvor det på tross av alvorlig skade ikke med sikkerhet kan konkluderes med at noen er å klandre for uhellet. En avdekking av den aktuelle oljelekkasjen ville ha krevd en relativt grundig motorinspeksjon, og en slik undersøkelse kan det normalt ikke kreves at føreren gjennomfører før hver kjøretur. skriver politiadvokaten.

Vogntoget hadde sist vært til rutinekontroll og godkjent ved verksted i Polen i mars 2013. I tillegg til at saken mot sjåføren er henlagt, har han fått tilbake førerkortet som ble beslaglagt av politiet.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Krever 20 millioner etter Gudvangatunnel-brannen

 2. Sendte røyken mot folk

 3. Klarer ikke finne brannårsaken

 4. Reiselivet tapte 6 millioner kroner på tunnelbrann

 5. Gudvangatunnelen åpnes delvis

 6. Permitterer hotellansatte etter tunnelbrannen

 7. Sjåfør (28) siktet etter tunnelbrann

 8. Reddet fra røyken etter 45 minutter

 9. Slik ser tunnelen ut nå

 10. Her tar traileren fyr

 11. 66 fortsatt på sykehus