• Det skal bli veldig kjekt å komme hjem til Askøy. Kjekt og trist, sier Fares Mehjez.

Se video øverst i saken!

Familien Mehjez fra Askøy har tilbrakt sommeren i Gaza. Mandag kveld kom de hjem til Bergen og skolestart.

— Det skal bli veldig kjekt å komme hjem til Askøy. Kjekt og trist. Min far og mine to søstre er fortsatt igjen i Gaza, sier Fares Mehjez.

13-åringen som skal begynne i 8. klasse på Kleppestø ungdomsskole har vært i Gaza siden skolen sluttet før sommeren. Sammen med foreldrene og tre av søsknene dro han til Gaza for å besøke to eldre søstre som fortsatt bor i det palestinske området.

HJEMME IGJEN: Mohammed Mehjez (lengst til venstre) var veldig glad for å ha deler av familien tilbake igjen fra Gaza i går kveld. Ved siden av ham står Sundus, moren Fawzja, Anas (med nevøen Fadi i armene), Fares og Salsabil.
Rune Sævig

Få uker etter at familien ankom Gaza startet den pågående konflikten, og familien fra Askøy befant seg plutselig i en krigssone.

Faren ble igjen

— Det har vært veldig skummelt. Vi sov ikke om natten, og hørte bomber og raketter veldig nær oss, sier han.

En natt fikk familien en telefon klokken to om natten med beskjed om å komme seg ut. Noen minutter senere ble en moské i nabolaget truffet, og leilighetsbygget de befant seg i ødelagt. Siden det har de bodd hos venner.

Faren i familien, Jamal, har blitt igjen for å være med de to eldste søstrene som ikke fikk komme til Norge da resten av familien kom i 2008. Til sammen er de ni søsken, og foruten de to i Gaza, er alle norske statsborgere.

- Forferdelig sommer

— Far ville ikke forlate døtrene sine der, så han ble igjen, forteller Mohammed Mehjez, den eldste broren til Fares.

Han måtte være igjen i Norge i sommer for å jobbe, og var svært lettet da han skulle ta imot moren og fire søsken på Flesland mandag kveld.

— Det har vært en helt forferdelig sommer. Jeg er veldig glad for at de kommer nå. Jeg har tenkt på dem hele tiden. Når jeg er på jobb tenker jeg bare på dem, sier han.

I starten gikk det greit å ringe til familien i Gaza, men da bombingen startet, forsvant både mobildekning og strøm. Det kunne gå lang tid mellom hver gang han hørte fra dem.

Har vært mye redd

Fares skulle egentlig begynt i 8. klasse på Kleppestø ungdomsskole i dag, men på grunn av lærerstreiken vet han ikke når han begynner. Broren Anas på 15, som også var med til Gaza, skal begynne i 10. klasse på samme skole.

— Jeg tror vennene våre kanskje forstår litt av hva vi har opplevd, men samtidig er det vanskelig når du bor i fredelige Norge, sier han.

De har vært mye redd, og Anas håper krigen slutter snart.

— Og jeg håper ingen i familien vår blir skadet, sier han.

Lang reise

De to søstrene, Sundus (19) og Salsabil (17), som landet sammen med brødrene mandag kveld, var tydelig preget etter en lang reise og sterke inntrykk.

— Det har vært veldig trist å høre om alle de døde barna. Jeg skjønner ikke hvorfor de bomber folk som vil leve i fred, sier Sundus.

Mohammed forteller at familien har lagt en strabasiøs reise bak seg for å komme hjem til Askøy.

— Først brukte de åtte timer på grensen mellom Gaza og Israel. Siden de har norske pass, kom de til slutt over. Deretter var de ti timer på grensen til Jordan, forklarer han.

Fra Jordan tok de båt til Egypt, taxi til flyplassen i Kairo og fly via London, før de endelig kunne lande på Flesland.

Mulig ny våpenhvile

Selv om gjensynsgleden var stor i går kveld, var det tydelig at familien fortsatt er preget av at to søstre og faren fortsatt er i Gaza.

— Faren vår kommer ikke til å dra derfra før det er trygt å forlate søstrene våre igjen, sier Mohammed.

Den midlertidige våpenhvilen mellom Israel og Hamas gikk ut i går kveld.

Samtidig meldte imidlertid Jerusalem Post at palestinske myndigheter kommer til å kunngjøre en ny våpenhvile.