Slik ser ulike religioner på mat

joedestjerne.jpg
413643.jpg
islam_symbol.jpg
hinduisme_logo2.jpg
buddhisme_symbol.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Jødedom

Regler beskrevet i særlig 3. Mosebok i Bibelen, definerer mat som enten kosher (godkjent) eller treif (ødelagt, uren og derfor forbudt). Kjøtt bare fra ikke-kjøttetende dyr som er drøvtyggere og har kløvede klover. Slaktes ved å raskt skjære over halspulsåren slik at dyret tappes helt for blod. Spiser ikke hare, hest og gris. Heller ikke ville fugler, rovfugler, skalldyr, fisk uten finner.

Kristendom

Jesus opphevet mange av reglene jødene hadde i det gamle testamentet. Men mange ortodokse kristne holder seg unna matfett, vin og noen ganger kjøtt i 20 dager før jul og 40 dager før påske. De faster også på onsdager siden Jesus ble pågrepet og dømt på en onsdag, og på fredager — dagen Jesus døde (langfredag).

Islam

Koranen definerer mat som halal (godkjent) eller haram (forbudt). haram er kjøtt av selvdødde dyr, blod, svinekjøtt, kjøtt som er slaktet i et annet navn enn Guds, dyr som er kvalt, kuttet strupen på eller drept med et hardt slag, falt utfor stup eller revet i hjel av rovdyr. Alkohol forbudt.

Hinduisme

20- 30 prosent av hinduene lever som vegetarianere, og det er ulikt syn på kjøttspising, men de spiser normalt ikke kjøtt på grunn av stor respekt for alt levende. Noen spiser egg, fisk og kjøtt, men ikke kuer da de er hellige og symboliserer liv og rikdom. Alkohol forbudt.

Buddhisme

For alle troende buddshister gjelder dette: Ikke drepe, stjele, leve i seksuell umoral, lyve eller beruse seg. Mange foretrekker vegetarisk mat da de har stor respekt for alt levende. Men ingen matforbud, bortsett fra at munkene ikke skal spise etter kl. 12 om dagen. Ifølge Buddha skal alle mennesker selv komme til forståelse av hvordan man skal leve.

Kilde: hkportalen.se og trossamfunnene

Publisert: