Her er det forbudt med fisk

På Os barneskule har en elev med fiskeallergi satt stopper for alle former for fisk på skolen.

FORBUD: På Os barneskule har alle elevene fått beskjed om at de ikke må ha med seg mat i skoletiden eller på SFO som inneholder fisk eller spor av fisk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Første skoledag fikk alle elevene ved Os barneskule med seg et skriv hjem der de ble bedt om å ikke ha med seg mat i skoletiden eller på SFO som inneholder fisk eller spor av fisk.

— Det stemmer. Vi har en elev som har fiskeallergi. Vi har valgt å gå bredt ut med informasjon inntil vi vet hvilket nivå vi skal legge oss på. Vi er opptatt av å ivareta eleven på en best mulig måte og har tett dialog med hjemmet og helsepersonell, sier Renate Onstad, fungerende rektor ved Os barneskule.

Les også:

Les også

40 prosent av befolkningen får allergiske reaksjoner i løpet av livet

Les også:

Ikke makrell i tomat eller kaviar

I skrivet gir skolen eksempler på matvarer som inneholder fisk eller fiskeprodukter, og som ikke kan tas med på skolen. Et eksempel er leverpostei, da det kan inneholde ansjos. Andre eksempler på matvarer som ikke skal være med i matpakken er makrell i tomat, kaviar og ulike former for laksepålegg.

— Vi tar alle saker om ulike tilpassinger på alvor, om det gjelder allergi eller andre ting. Det viktigste for oss er at alle elevene våre skal få en trygg skolestart og at de blir tatt imot på lik linje, sier Onstad.

Eleven er ifølge skrivet allergisk og sensitiv mot alle typer fisk og mat som inneholder spor av fisk. Eleven kan få alvorlige allergiske reaksjoner ved fysisk kontakt med matvarer som inneholder dette eller dersom vedkommende er i nærheten av en som har spist fisk eller mat som inneholder spor av fisk, skriver skolen i et informasjonsbrevet.

Les også:

Les også

Dagens barn er så allergiske at det er blitt et folkehelseproblem. Hva skjer med oss?

— Dette er en læringsprosess for oss, og det er viktig at vi tilpasser oss og ser på våre rutiner. Alle som går på denne skolen, skal ha det bra. Vi har også fått støtte av oppvekst- og kulturetaten i kommunen på måten vi har håndtert dette på.

- Bra at skolen tar det på alvor

Torgeir Storaas, seksjonsleder ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen

Torgeir Storaas, seksjonsleder ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, synes det er bra at skolen tar matallergi på alvor.— Det er veldig bra at skolens ledelse tar på alvor at elever kan ha alvorlig matallergi. I sjeldne tilfeller kan det være veldig lite som skal til for å utløse en potensielt svært alvorlig reaksjon som krever akutt behandling med adrenalin, og eventuelt sykehusinnleggelse, sier Storaas.

Men han tror ikke strategien som er valgt ved Os barneskule er den beste verken for barnet selv eller de andre elevene.

— Hvis strategien er at barnet aldri skal møte fiskeallergener noe sted, måtte samme strategi følges ved kinobesøk, på fotballkamper, i annen fritidsaktivitet, ved besøk på butikk, osv., sier han.

- Gi god opplæring til barnet

Han viser til at Helsedirektoratet nylig har gitt ut en anbefaling for barnehager og skoler om nøtter basert på råd fra en ekspertgruppe av barneallergologer og andre spesialister. Den generelle anbefalingen her er at det ikke bør innsettes forbud mot nøtter i en klasse, skole eller barnehage. Bare helt unntaksvis kan dette være aktuelt.

— Barnet og dets pårørende må uansett forholde seg til at reaksjoner kan komme, og en bedre strategi vil være å gi god opplæring til barnet selv, foreldre og andre personer som lever nær barnet i hvordan oppdage at en reaksjon er i gang, og hvordan akuttbehandle den.

Les også:

Publisert: