Aafløy med ufravikelige krav om bomriving

Han sørget for tidenes politiske jordskjelv i Bergen, men endte opp med dårlige utsikter til byrådsmakt.

Publisert:

VINNER: Trym Aafløy kunne juble over en stor bystyregruppe. Han utelukker helt å forhandle vekk bomkravene i bytte mot makt. Ved siden av ham jubler Gunnar Van Der Meeren, nummer tre på listen. Foto: Paul S. Amundsen

For to år siden var han en ukjent kafévert med få gjester og elendig omsetning.

Mandag kveld hadde 56-åringen hele landets oppmerksomhet, etter å prestert noe bergenspolitikken aldri før har sett:

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) endte på 16,9 prosent av stemmene.

Dette skjer bare et drøyt år etter at lokallaget ble stiftet, i mai 2018. De er tredje største parti i landets nest største by, og ikke langt bak de to store – Ap og Høyre.

Det politiske jordskjelvet lå i 23-tiden an til å gi Aafløys parti 13 seter i bystyret – like mange som Ap. De endte med elleve.

– Bommene må bort

På valgvaken på First Hotel Marin på Bryggen sto jubelen i taket. Og kravene var krystallklare:

– Vi kommer aldri til å støtte et byråd som ikke vil fjerne ytre bomring, sa Aafløy da resultatet var klart.

– Kan dere forhandle om hvor raskt det skal skje?

– Poenget er at de må bort. Det tror jeg også de andre partiene vet. Vi får se om noen ringer til oss, sier Aafløy.

Han legger ikke skjul på at det føles godt å dra i land et så godt resultat.

– Vi kniver med Høyre og Ap om å være største parti. De har sine store valgkampmaskiner. Vi har vært 21 personer, med 40.000 kroner å bruke. Vi har hatt helt andre forutsetninger, og likevel greier vi dette, sier Aafløy.

Høyre åpnet døren

Tross det sensasjonelle inntoget i bergenspolitikken: Valgkvelden endte med svært dårlige utstikter til byrådsmakt for FNB.

Det hjalp lite at Aafløy og hans folk plutselig ble sluppet inn i den politiske varmen i vår, da Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove inviterte FNB til «være med og ta ansvar». Frp, H og FNB fikk til slutt bare 28 mandater. De trenger 34 for å ha flertall - noe ikke engang Pensjonistpartiet og Sp sammen kan hjelpe dem med å få.

– Rett og slett fantastisk

Aafløy ville valgkveldne verken ta den politiske uttellingen på forskudd eller røpe hva slags posisjon han hadde sett for seg i det politiske Bergen.

– Jeg har foreløpig ingen ønsker jeg vil gå ut med, sa Aafløy.

– Kan det være aktuelt å gå i byråd?

– Da må vi ha et flertall bak oss i bystyret.

– Og dersom dere får det?

– Det er mange «dersom» her. Vi får se om noen ringer oss, sa Aafløy - et forbehold som skulle vise seg å være fornuftig etter som kvelden skred fram.

UNDERDOG: – Vi har hatt helt andre forutsetninger, og likevel greier vi dette, sier Aafløy om styrkeforholdet i valgkampen mellom FNB og de store partiene. Foto: Paul S. Amundsen

Klare krav

Hvordan bompengemotstandernes hovedkrav skulle håndteres i et eventuelt samarbeid om å styre byen, var også uklart. FNB krever at:

  • Ytre bomring må rives og bomtakstene reduseres
  • Bybanen til Åsane skal ikke bygges – og i alle fall ikke gå over Bryggen

– Får sikkert tak i nummeret

Da Aafløy ankom valgvaken mandag, gjorde han det klart at han ikke har tenkt å stå med luen i hånden for noen av de andre partiene.

– Jeg har ikke tenkt å ringe noen. Dersom noen er interessert i å snakke med oss, så får de sikkert tak i nummeret, sier Aafløy.

Etter at resultatet var klart, var han like krystallklar på hva som vil være viktigste sak i eventuelle forhandlinger:

– De 15 bommene i ytre bomring må bort. Det kravet er ufravikelig, sier Aafløy – vel vitende om at både statsminister Erna Solberg og Høyres Harald Victor Hove har avvist nettopp dette.

Hove sa i valgkampen at det ikke kommer på tale å rive de nye bomstasjonene i ytre bomring. Og Erna Solberg bekreftet så seint om i slutten av august, etter bompengeforliket i regjeringen, at det ikke er aktuell politikk for Høyre.

OMSVERMET: Det var ingen tvil om hvem som var hovedpersonen på FNBs valgvake. Foto: Paul S. Amundsen

Publisert: