KrF går ut av byrådsforhandlingene. Full forvirring om hvor Senterpartiet står.

KrF ha besluttet å tre ut av byrådsforhandlingene. Nå kaller Høyre inn til samtaler med blant andre Sp, som Ap mener de allerede har en avtale med.

Publisert Publisert

GÅR UT AV BYRÅDET: Håkon Pettersen i KrF har i dag meddelt at de fratrer byrådet. Her ankommer han møtet Høyre har kalt inn til. Foto: Trygve Opheim

  1. Leserne mener

Håkon Pettersen, forhandlingsleder for KrF, begrunner bruddet med en erkjennelse av at den politiske avstanden mellom partiene har vist seg å være for stor til at et byrådssamarbeid er mulig.

– Etter gode, konstruktive samtaler gjennom flere uker ser vi at avstanden er for stor til at dette er noe vi kan gå for. KrF er bedre tjent med en friere rolle, sier han til BT.

Med bakgrunn i dette har Pettersen i dag tidlig orientert byrådsleder om at KrF etter eget ønske fratrer byrådet, skriver Bergen KrF i en pressemelding.

Høyre inviterer til samtaler

Harald Victor Hove (H) har fått med seg nyheten, og nøler ikke.

– Vi inviterer nå til samtaler om samarbeid. Samtalene finner sted klokken 12 lørdag på Radisson-hotellet på Bryggen.

– Vi har invitert FNB, Senterpartiet, KrF, Frp og Pensjonistene. Alle har sagt ja, bortsett fra Senterpartiet, som vi fremdeles venter på svar fra.

FNB: Trym Aafløy. Foto: Trygve Opheim

Ankommet er også KrF, H, FNB og Pp. Etter møtet sier FNB-topp Aafløy at møtet var konstruktivt og hyggelig.

– Vi hadde en del felles referansepunkter. Vi snakket om ting som kan være viktig for å gå videre. Vi var enige rundt bordet, og det var ikke noen konflikttema. Det ser ut som alle var positive, sier han.

Aafløy sier partiet ønsker å fortsette samtalene. Det ser ikke KrF og Pettersen bort fra.

– Vi vil ikke utelukker å snakke mer sammen. Vi har ikke avtalt flere møter denne helgen. Det er Høyre som har initiativet. For oss er det viktig med noen gode runder i partiet først, sier Pettersen i KrF.

Senterpartiet dukket ikke opp. Hvor de sto var det full forvirring om lørdag.

I en pressemelding fra Roger Valhammer (Ap) sto nemlig følgende:

– Jeg er glad for at vi har avklart et valgteknisk samarbeid med Senterpartiet og Rødt for bystyreperioden 2019-2023, og at vi kan gå videre med et Ap-ledet byråd. Sammen med Venstre, SV og MDG går vi nå i sluttforhandlinger med sikte på å danne et nytt byråd.

Valhammer står på sitt

Hove har fått med seg at Aps pressemelding hevder at Senterpartiet har sagt ja til et valgteknisk samarbeid med Ap.

– Men Ove Sverre Bjørdal sier til meg at det har han ikke gjort, sier Hove, som nå avventer tilbakemelding fra Senterpartiet.

Byrådsleder Roger Valhammer står imidlertid på uttalelsen sin om valgteknisk samarbeid med Sp.

– Jo. Jeg har fått bekreftet det fra Ove Sverre. De har også sagt til Hove og Høyre at det ikke er aktuelt med samarbeid den veien.

– Hvordan er samarbeidet formalisert?

– Vi er ikke enige om fordelingen av vervene på bystyresiden. Men vi er enige om å bli enige.

VIL HA SELSKAP: Harald Victor Hove (H) forsøker å få støtte til sitt byråd. Foto: Paul Sigve Amundsen

Sp: – Dette må dementeres

Anne Brit Reigstad, andrekandidat på listen til Senterpartiet etter Bjørdal, avviser at Senterpartiet har inngått et valgteknisk samarbeid med Ap.

– Det har vi ikke gått inn på. Dette har vi ikke diskutert, sier Reigstad, som ikke vet hvorfor Bjørdal eventuelt har sagt dette til Arbeiderpartiet.

Hun understreker at et slikt samarbeid ikke er klarert med styret i Senterpartiet.

Nå prøver hun å finne ut hva som har skjedd.

– Dette må dementeres i dag.

Skal ikke ha noe med Ap

Etter å ha snakket med Bjørdal ringer Reigstad opp igjen til BT sammen med nummer tre i bystyregruppen, Olav Reikerås. Reikerås sier han var ute på tur da nyheten om dette sprakk.

– Bare for å understreke dette. Vi har ikke gått med på noe valgteknisk samarbeid med Ap. Og vår oppfatning er at vi ikke skal ha noe mer å gjøre med Ap i lang tid fremover, sier han.

– Hvorfor ikke?

– Vi skal ikke svikte velgerne våre på trasévalget over Bryggen. Vi skal stå rakrygget nå i forhold til det vi har lovet våre velgere. Politikk er å holde løfter, svarer Reigstad.

De to sier de nettopp har hatt en samtale med Bjørdal.

– Dette må være en misforståelse det som er skjedd, sier Reigstad, som understreker at en teknisk avtale om fordeling av verv er noe de må diskutere mer grundig først.

Får ikke svar

Hvorvidt de rekker forhandlingene med Høyre som skjer på Bryggen er uvisst.

– Vi kan uansett ikke gå inn i et valgteknisk samarbeid med et byråd som har i sin politiske plattform at Bybanen skal gå over Bryggen. Dette er det ingen logikk i.

Først etter at forvirringen hadde vært total i flere timer, fikk BT fatt i Bjørdal lørdag ettermiddag.

Han sier det har vært flere misforståelser i løpet av lørdagen, og at Senterpartiet gjorde to ting klart i møter på fredag:

– For det første vedtok Bergen Senterparti at vi ikke ønsket å innlede forhandlinger med Harald Victor Hove om byråd.

– For det andre oppfattet jeg at det var forståelse i gruppen vår for hvordan vi skulle stemme når det nye bystyret ble konstituert i oktober.

Støtter ingen av dem

Bjørdal slår siden fast at Sp ikke vil støtte noen av byrådsalternativene. I så fall vil verken Høyre eller Ap samle flertall for sine byråd i bystyret. Høyres Hove sier de må avklare dette med Sp.

– Det beste er uansett at partiene setter seg ned i et rom og snakker sammen fremfor å ta dialogen i avisen.

Han sier Høyre har vært konkrete i sine henvendelser til Sp.

– I de fleste sakene som er nevnt, så er vi villig til å diskutere. De må spørre seg om de kan samarbeide med en ukjent side. Høyre har strukket seg lengre, vi snakker om lokale kjøkken på sykehjem, og mindre barnehager nært folk de bor.

Les også

Senterpartiets Ove Sverre Bjørdal: – Det har vært en rekke misforståelser

Har møte

Samtidig som Høyre forhandler med partier på Bryggen, inviterer Ap til forhandlingsmøte om samarbeid. De har kalt inn Rødt og Senterpartiet.

– Vi har sagt ja til et valgteknisk samarbeid. Det handler om fordeling av posisjoner på bystyresiden. Så stemmer vi for en ordfører fra den konstellasjonen, sier Sofie Marhaug i Rødt.

– Hva kan dere få fra dem?

– Da får vi vel sitte i de komiteene vi vil, og kanskje en halv stilling til å jobbe politikk. Men dette må vi se nærmere på. Jeg vet ikke helt sikkert hva det blir, understreker Marhaug.

Publisert