Syrere hjelper syrere

Publisert Publisert

KLÆR TIL SYRERE; Drosjesjåfør Foad Hammoudeh (fremst) og konen hadde samlet sammen de hadde til overs av barneklær hjemme i Vadmyra. Syreren ga klærne til Alamal Forening i Bergen, som vil sende en fullastet container til flyktningleirene i Libanon. Foto: Leif Gullstein

  • Det gjelder mitt eget folk, og min egen familie. Jeg må gjøre det jeg kan for å hjelpe, sier den 51 år gamle drosjesjåføren Foad Hammoudeh i Vadmyra.

Syreren kom til Norge allerede i 1988. I helgen hadde og konen samlet sammen flere poser med barneklær han håper skal sendes til de lidende familiene som de hver dag ser bilder av i aviser og på TV. Dette er deres bidrag innsamlingsaksjonen som syrere og folk fra Syrias naboland som nå bor i Bergen, har startet. De vil sende klær, og først og fremst barneklær, til flyktningleirene i Libanon.

Les også:

Les også

Fem ting du kan gjørefor å hjelpe flyktninger

— Det er grusomt å sitte her i Bergen og bare se på det som skjer. Vi vet alle hvilke lidelser mange mennesker nå gjennomgår. Vi har alle vært der. Vi må gjøre noe, sier Mahmoud Aldhefeery.

Han har selv flyktet fra Syria, og kom til Bergen for et knapt år siden. Nå er han med i den arabiske forening Alamal i Bergen. Medlemmene har skrapt sammen 22 400 kroner til en container som de håper skal sendes fullstappet med barneklær fra Bergen til flyktningleirene i Libanon i slutten av september. Det er vinterklær til barn som nå samles inn.

LAGERET: - Det er grusomt å se bildene. Det er umulig å ikke bli grepet og forsøke å gjøre noe, sier palestinske Najah Hindi (nummer to fra høyre) som er drivkraften i Alamal forening i Bergen. Helt til venstre mannen Ghassan, datteren Tashib og helt til høyre Asmaa Souhila Harer fra Algerie. Foto: Leif Gullstein

— Vi er syrere. Vi har en plikt til å hjelpe, sier Mahmoud Aldhefeery.

Les også:

Les også

Tyske medier stiller opp for flyktningene

Over en million syriske flyktninger lever nå i Libanon.

— Barn frøs i hjel

22 år gamle Omar Rawal flyktet selv i båt fra Tyrkia til Hellas for ett år siden, før han kom til Norge og fikk innvilget politisk asyl. Før jul kom han til Bergen.

— Vi har sett på nyhetene om hvordan barna frøs sist vinter. De manglet klær og gikk barføtt i snøen. Barn frøs i hjel., De trenger virkelig hjelp, og vi må gjøre det vi kan, sier han.

Les også:

Les også

Ungarns grensegjerde mot flyktninger ferdig

Lørdag hadde Alamal Forening sin første innsamlingsdag, Da holdt de stands i Kong Oscars gate.

I helgen var en liten haug av sekker og plastposer plassert i lagerlokalene på Midttun. Lokalene har Alamal fått låne gratis i en måned. Mandag ettermiddag skal aktivistene samle inn klær på Nesttun Senter, senere i september på Vestkanten, i Bergen Moske og flere andre steder.

Organisasjonen ønsker seg klær i bra stand og som er vasket.

— Vi har opplevd det samme

Det er den palestinske kvinnen Najah Hindi som er drivkraft i Alamal. Hun har bodd i Bergen siden 2009 med sin mann Ghassan, datteren Tashib og sønnen Mohammed.

Les også:

Les også

Kritisk for tre flyktningbarn funnet i ny lastebil i Østerrike

De kommer fra byen Jenin på Vestbredden, som Israel beleiret og la i grus etter selvmordsaksjoner mot israelske mål i 2002.

— Vi ble drevet fra våre hjem. Vi har opplevd det samme som mange syrere. Det er grusomt å se bildene. Det er umulig å ikke bli grepet og forsøke å gjøre noe, sier hun.

Datteren Tashib går i tredje klasse på videregående skole. Hun sier dette om hva hun tenker om bildene av mennesker i skrøpelige båter over Middelhavet, døde mennesker på strendene i Middelhavet, og syriske fedre med barna sine i armene løper mot gjerder og politisperringer for å komme til Europa.

Les også:

Les også

Mistenkte i flyktningtragedien er varetektsfengslet

— Jeg mener jordkloden er for alle. Alle mennesker må få samme rett til å leve sine liv. Vi kan ikke sperre folk inne. Og nå må vi hjelpe de som tvinges til å leve i elendighet, sier TAsbih Himndi.

Alamal Forening har spredd løpesedler om innsamlingsaksjonen på Facebook og flere steder i byen. Mandag ettermiddag skal de ha stands på Nesttun Senter.

Publisert