- Så den voldsomme brottsjøen komme mot riggen

Flere av mannskapene på COSL Innovator så den voldsomme bølgen komme mot riggen.

Publisert Publisert

PÅ VEI TIL LAND: Her er riggen COSL Innovator på veit mot Ågotnes. Bildet er tatt ytterst i Øygarden torsdag ettermiddag. Foto: EIRIK BREKKE

  • Arne Edvardsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

PREGET: - De evakuerte er sterkt preget av å ha mistet en kollega, sier informasjonsmedarbeider Gisle Ledel Johannessen i Statoil. FOTO: TOR HØVIK

— Erfarne oljearbeidere forteller om en bølge de ikke hadde sett maken til. De var hjelpeløse vitner til at brottsjøen knuste deler av boligkvarteret. Foreløpige målinger viser at bølgen var 15,5 meter, sier Gisle Ledel Johannessen i Statoil.

- Sterkt preget

Han hadde nyttårsaften formiddag ansvar for kommunikasjon med mediene ved mottakssenteret Scandic Hotell på Kokstad der oljearbeidere ble debrifet etter dramatikken kvelden i forveien.

Jobbet på Ågotnet:

Les også

Mann (53) omkom i Nordsjøen

— De er sterkt preget av å ha mistet en kollega, og har hatt tilgang på krisepsykolog, medisinsk personell, fagfolk med bred erfaring fra evakuering, samt ledelse fra Statoil og COSL. I tillegg har de fått snakket med offshore-prest.

— Vi fikk snakket gjennom alle deler av hendelsen. Mange åpnet seg og snakket om hvordan de hadde opplevd situasjonen, men jeg vil ikke gå for detaljert inn på hva de forklarte. Vi har standard prosedyrer for hvordan ulykker skal håndteres.

— Et annet tema som ble diskutert var de voldsomme naturkreftene som er i sving når været er slik i Nordsjøen. Dette var erfarne folk, men de hadde ikke sett en slik brottsjø før, forteller Johannessen.

53-åring omkom

Det var 106 personer om bord i riggen da ulykken rammet COSL Innovator ved Troll-feltet i Nordsjøen, vest for Bergen. Statoil fikk meldingen like før 17 onsdag ettermiddag.

Dramatisk i Nordsjøen:

Les også

Én omkom da bølge traff nordsjø-rigg

Først ble det meldt om tre skadde. Seinere viste det seg at en 53 år gammel offshore-arbeider med tilhørighet i Aker Solutions på Ågotnes var omkommet.

— Vi vet foreløpig lite om hvor den omkomne og de skadde befant seg da brottsjøen slo inn over riggen. Lite tyder på at noen av dem var utendørs. Den videre granskningen må gi svar på hendelsesforløpet, sier Johannessen.

Evakuering i stormkast

— Av de 106 som var på plattformen ble 44 evakuert til fastlandet med helikoptre. I stormkastene var det ikke udramatisk å vinsje opp en for en til helikopteret. De evakuerte har imidlertid gitt uttrykk for at de følte seg trygge og at hele operasjonen gikk etter planen.

COSL-sjef:

Les også

- Dette er alles mareritt

Det var riggledelsen som, ifølge Johannessen, vurderte det slik at riggen ikke trengte full evakuering. De siste som ble evakuert kom til Flesland ved 23.40-tiden onsdag.

— Vel 60 personer er igjen om bord på riggen som nå er på vei mot fastlandet for egen maskin. Den skal etter planen ankomme Ågotnes ved 19-tiden i kveld.

Halvparten reiste hjem

Av de 44 som ble brakt til mottakssenteret på Kokstad valgte halvparten å dra hjem onsdag kveld. Den andre halvparten overnattet, og deltok på debrifingen nyttårsaften.

Lekter på vei mot plattform:

Les også

Stenger produksjonen og evakuerer alle på Valhall

— Nå håper vi at alt personell som ble evakuert fra plattformen har fått nødvendig bistand, og at de kommer seg trygt hjem etter de strabasiøse timene i havet, sier Johannessen.

Ingen av offshore-arbeiderne ønsket å snakke med pressen da Bergens Tidende var på Kokstad ved 12-tiden.

Sjømannsprester

— Riggen ankom Fedje i tolvtiden. Der tok den om bord en los, og riggen er nå på vei innaskjærs sørover. Den er ventet å ankomme Ågotnes i kveld, sier leder Jørgen Arnesen i COSL Norge til NTB torsdag ettermiddag.

Selskapet har mobilisert sjømannsprester som kan bistå mannskapet ved behov og sender et eget team samt nødvendig hjelp til Ågotnes, tilføyer Arnesen. Innseilingen til Fedje gikk ifølge ham problemfritt.

På vei ut i Nordsjøen

Flere vi snakket med var på vei offshore, mens de evakuerte var på vei hjem.

TIL NORDSJØEN: Hans Ivar Hansen var på vei ut i Nordsjøen da BT besøkte Scandic på Kokstad. FOTO: TOR HØVIK

— Det var veldig tragisk å høre om denne dødsulykken. Det er voldsomme krefter som er i sving der ute når uværet er på sitt verste, men arbeidet må gjøres. Vi føler oss trygge. Jeg tenker noen ganger på det at jeg har opplevd farligere situasjonen på vei til og fra Flesland i bil enn det jeg opplever på plattform, sier Hans Ivar Hansen, som jobber for Schlumberger.Helikoptre satt inn:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Evakuerer Eldfisk-feltet