Hjertepasienter kan også spise egg og smør

Folk med hjertetrøbbel trenger ikke kutte ut rødt kjøtt, egg og smør. De tåler mettet fett like godt som friske personer, viser studie fra Haukeland.

Publisert Publisert

GRØNT LYS: Det viser seg at også hjertepasienter kan spise egg og annet mettet fett, så lenge de følger vanlige kostholdsråd. FOTO: SCANPIX

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vår studie konkluderer med at hjertepasienter kan spise et normalt balansert kosthold. Mange har vært svært redde for mettet fett, noe det ikke ser ut til å være noen grunn til, sier ernæringsfysiolog Nathalie Genevieve Puaschitz.

Nathalie Genevieve Puaschitz

Puaschitz er doktorgradsstipendiat finansiert av Nasjonalforeningen for folkehelse og tilknyttet hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen. Studien hun sikter til, omfatter nesten 2500 hjertepasienter fra Haukeland og Stavanger universitetssykehus. Pasientene har selv fylt ut skjema med opplysninger om kostholdet sitt.

Ikke flere infarkt

— Etter fem år så man at det ikke var mer hjerteinfarkt, hjertedød eller samlet dødelighet blant de pasientene som spiste mye mettet fett, enn blant dem som spiste lite, sier Puaschitz.

Resultatene i studien er nylig publisert i The Journal of Nutrition.

— Er dette beviset på at mettet fett likevel ikke er farlig for hjertet?

Mange har vært svært redde for mettet fett, noe det ikke ser ut til å være noen grunn til.

— Det har vi ikke grunnlag for å si. Det vi kan si er at hjertepasienter ikke trenger å være ekstra forsiktig med inntak av mettet fett. Hjertepasienter kan spise like mye mettet fett som friske folk. Men vi anbefaler alle å følge kostholdsrådene, som sier at maks 10 prosent av energiinntaket skal komme i form av mettet fett.

Et gram mettet fett tilsvarer ni kalorier. Hvis dagsbehovet er 2400 kalorier, er rådet da å spise maks 27 gram mettet fett. Omgjort til rene matvarer tilsvarer det en drøy spiseskje smør (ca. 30 gram), ca. 100 gram ost, eller oppunder 200 gram kjøttdeig (som har 14 prosent fett).

- Trygt å spise som andre

— Vil sykehuset med grunnlag i denne studien nå gi nye kostholdsråd til hjertepasienter?

— Jeg mener at man trygt kan anbefale hjertepasienter å spise som etter samme anbefalinger som den friske befolkningen. Det er viktig å ha et variert kosthold, det gjelder alle, sier Puaschitz.

De hjertepasientene som spiste mest mettet fett, spiste også mest sukker, hadde høyest kolesterol, dårligst kosthold og røykte mest. Likevel hadde de altså ikke høyere sykelighet eller dødelighet i studien.Kartleggingen av fettets betydning inngår i den vestnorske studien WENBIT. Deltakerne i studien var alle innom sykehusene i årene 1999 til 2004 og ble hjerteundersøkt. 80 prosent av pasientene var menn og snittalderen var nesten 62 år.

Undersøker videre

Puaschitz og resten av forskergruppen på Haukeland undersøker nå pasientgruppen videre med tanke på å finne forklaringer på hvorfor fettet ikke er så farlig som tidligere trodd. Pasientene blir blant annet gentestet og fordelt etter ulike livsstilsfaktorer.

— Det kan ikke utelukkes at for noen kan mettet fett være gunstig, mens det er farlig for andre. Problemet er å forstå alle faktorene som påvirker sammenhengen mellom kostholdet og helsen vår. Jo mer vi forstår av sammenhengene, jo nærmere er vi en fremtid der vi gir individuelle kostholdsråd. Men vi er ikke der ennå, avslutter Puaschitz.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) er kommet til rette på Voss

  2. – Hinsides lang kø

  3. Sjeldan fugl observert på Hjellestad

  4. Her debuterer hun som herretrener

  5. Denne boligen er den dyreste i Bergen i år

  6. Dei gifta seg. Så flytta dei kvar for seg. – Det luraste vi har gjort.