- Bergen Høyre kastet oss ut

Knut Arild Hareide mener Bergen Høyre har opptrådt «ufattelig uryddig» i bybanesaken.

Publisert Publisert

hareide.jpg

  • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hør mer: Lytt eller abonner på 36,9 i Itunes

Lørdag åpnet Knut Arild Hareide den nasjonale valgkampen på Torgallmenningen i Bergen. I podkasten 36,9 fyrer han løs mot statsminister Erna Solbergs partifeller i Bergen. KrF gikk i juni i fjor ut av byrådet etter at de bystyrets flertall mot seg i spørsmålet om bybane over Bryggen.

— Jeg har sett med undring på det som har skjedd i bergenspolitikken. KrF valgte i 2003 å gå inn i byråd med Høyre og Frp som eneste sentrumsparti, men det var under en forutsetning: Bybanen skulle på plass, sier Hareide, som mener partiet ble dolket i ryggen da Høyre og Frp krevde gjennomslag for sitt vedtak om tunnel.

— Alle fagetater mener at den tenkningen som KrF hadde er riktig. Men det sier Høyre nei til. De stopper den saken som var hovedgrunnen til at KrF gikk inn i byrådet. I realiteten var det Høyre som kastet KrF ut av byrådet. Det var en ufattelig uryddig strategi, sier Hareide.

Kampen mot sperregrensen

Hareide vil ikke svare på om KrF bør gå inn igjen i et byråd med Høyre og Frp. I 36,9 snakker han imidlertid varmt om Ap, også nasjonalt. Hareide utelukker ikke et samarbeid ved valget i 2017.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk uttrykker skepsis mot dette i programmet.

— Å velge en annen side vil være et kjempesteg, og jeg tror at det kan være en måte å virkelig kjenne på sperregrensen på. Det er klart at det med Støre påvirker, men likevel så vil jeg si at sånn jeg kjenner miljøene så er det mye borgerlig tankegods. Et formelt samarbeid med Ap vil være gamblilng.

Hareide-effekten uteblir

Selbekk vedgår imidlertid at Jonas Gahr Støres opptreden i meningheten Sarons Dal i sommer har gjort inntrykk på kristenfolket. Der snakket han og Knut Arild Hareide om sin kristne tro.

— Jeg synes det er flott å snakke om troen min. Det er jo det viktigste i mitt liv, forteller Hareide i 36,9.

KrF sliter på meningsmålingene før høstens lokalvalg. I snitt ligger de under valgresultatet fra både 2011 og 2013. Begge gangene fikk de 5,6 prosent.

— Jeg tror han er nervøs. Han skulle komme inn i KrF, snakket om en Hareide-effekt, men denne evnen til å løfte partiet har foreløpig uteblikk. De fikk 5,6 prosent i stortingsvalget. Det var 0,1 prosent over det dårløigste valget i historien. Han har nødt å løfte partiet mer, hvis ikke så kan det bli uro i partiet.

**Liker du podkasten, kan du abonnere på den i din favorittavspiller._ Bruk 36 eller politikk som søkeord.Har du gått glipp av de tidligere utgavene, kan du høre dem her:**_

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Eidsvågtunnelen stengt - lange køer

  2. HRS med advarsel: Ikke dra på sjøen i dag

  3. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  4. Stjal respirator og medisinsk utstyr for barn fra luftambulansen

  5. – Vaktene truet med utkastelse hvis vi ikke holdt større avstand

  6. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si