Regjeringen går for 12 politidistrikter

Regjeringen går inn for Hordaland og Sogn og Fjordane som ett politidistrikt. Rogaland og Haugaland og Sunnhordland slås også sammen.

NYTT POLITI: Venstres Iselin Nybø (til v.), statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen, la frem politireformen på en pressekonferanse tirsdag.

  • Rune Christophersen
  • Tron Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det betyr at Sunnhordland ifølge forslaget ikke blir en del av politiet i Hordaland.

Regjeringen bekrefter at den går inn for å redusere dagens 27 politidistrikter til 12.

— Utrolig skuffet

Tysnes-ordfører Kjetil Hestad (Ap), som også er styreleder i samarbeidsrådet for Sunnhordland, har tidligere sagt til BT at han er sterkt kritisk til løsningen for Sunnhordland. Vestlandet blir to politidistrikt

— Vi har kommunisert vårt budskap til regjeringen og Stortinget i lang tid, og jeg er utrolig skuffet over at Sunnhordland-politiet ser ut til å bli lagt til Rogaland. Vi har en statsminister og en statsråd fra Bergen, og jeg hadde en sterk forhåpning om at våre politikere fra Hordaland jobber for det beste for fylket, sier Hestad.

Han mener det er helt feil å bryte opp Hordaland som beredskapsområde.

Håper Stortinget snur

— Dette betyr også at kommunereformen for vår del er en saga blott. Tysnes, som hører til Hordaland politidistrikt, er i forhandlinger med kommuner som i fremtiden vil høre til Rogaland-politiet. Dette er en helt feil måte å tenke beredskap på, sier Hestad, som sier han vil jobbe for at Stortinget kommer til en annen løsning.

Også Politiets fellesforbund (PF) mener løsningen er dårlig. 90 prosent av de politi-ansatte i Sunnhordland ønsker seg til Hordaland, ifølge PF. Politiansatte ser mot Hordaland

Justisminister Anders Anundsen sa på pressekonferansen at politireformen har blitt presentert som et gigantisk sentraliseringsprosjekt.

— I realiteten er den det motsatte. Det er derfor vi kaller den nærpolitireformen, sier Anundsen.

- Dårlig løsning

Justisministeren vil ikke komme med noe tall på hvor mange lensmannskontorer som skal kuttes. Politianalysen gikk inn for å kutte dagens 354 tjenestesteder til 210.

— Det er mye usikkerhet om hvor mange tjenestesteder det vil bli i fremtiden. Vi setter ikke noe mål i form av et tall, for det vil variere. Det er viktig at vi har en politifaglig vurdering av det, og at kommunene er involvert i prosessen, sier Anundsen.

Han var likevel klar på at det er for mange tjenestesteder i dag.

— Vi må erkjenne at den tiden da det var politikraft i en bygning det står lensmannskontor på, den er over. Et lensmannskontor som er åpent tre dager i uken, det skaper ikke trygghet, etterforskning eller beredskap, sier Anundsen.

Han sier befolkningen likevel skal ha en kjøretid på maksimalt 45 minutter til nærmeste tjenestested. Minst én dag i uken skal det være mulig å få utført tjenester hos politiet utenfor kontortid.

- Kommunene kan klage

Iselin Nybø, som har forhandlet frem avtalen for Venstre, sier kommunene skal kunne klage hvis de mister lensmannskontoret.

— Lokalsamfunnene må involveres ved endring. Det er lokalsamfunnene som kjenner forholdene best. Derfor skal kommunene som blir berørt, kunne påklage en slik avgjørelse. Jeg vil også være tydelig på at dette skal være en politisk beslutning, sier Nybø.

Regjeringen setter også som krav at 95 prosent av alle anrop til 112 skal være besvart innen 20 sekunder. I tillegg kommer nettløsninger for publikum og mer mobil teknologi.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Har forlatt politiprinsipper

  2. Frykter et fjernere politi

  3. Farvel til Politimester Bastian

  4. Redd ny reform betyr slutten for nærpolitiet

BT anbefaler

Her serverer han den første ølen på tre uker: – Kø utenfor

– Det er komisk, sier daglig leder på Fotballpuben om serveringsreglene.

LES SAKEN