Møøøø! fra «Bergen» til Bergen

De fikk en bit av Maria Stuarts soveværelse, skotsk grisefest, drømmedager på bryggeri - og oksen «Bergen». Sommerens Storbritannia-raid ble en julaften for 22 byambassadører fra Det Glade Bergen.

Publisert Publisert
  • Truls Synnestvedt
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

— Det var helt sprøtt, stønner Hans Henrik Tøsdal, nysmidd formand i den lattermilde selskapsklubben med lokal adresse i et smitt i Gågaten.

Om tidligere turer i vesterled har vært opplevelser i gallaklassen, så er det bare forbokstaven mot årets oppvisning i britisk vertskapskunst.

Eller hva sier vi til opptil flere drømmedager på bryggeriet Young & Co i London, Edinburgh Military Tattoo, innkvartering på slott, rojal kanonsalutt og av en eller annen grunn spesiallaget spade for skyttergraver.

Og overrekkelse av stuten Bergen - en av fem gjenlevende opprinnelige okser i Aberdeen angus-klassen, etter munn og klovsykens herjinger.

— Vi kommer til å ta vårt ansvar for «Bergen» på alvor, forteller Tøsdal. Allerede i desember har han og oldermand Anders Colban Følid tenkt seg til Edinburgh med en balle høy og ønsker om god jul til «Bergen».

— Det var vanskelig å få «Bergen» med på flyet tilbake, derfor velger vi heller å gjøre det på den måten, humrer Tøsdal.

Glade Edinburgh

Det Glades Bergens like glade gutter og jenter er så visst ingen nybegynnere i festligheter på britisk jord.

Både i fjor og i forfjor ble den røde løperen rullet ut i metervis for VIP-ene fra The Spiritual Guild of Bergen i Norway. Og 17. mai i år var en hel kiltdelegasjon på gjenvisitt i Bergen.

Visstnok også et minneverdig besøk, med Dronningens siste «gunner» Thom MacKay til stede på Skansen-salutten og innvielse av «scottish corner» i Den Krohnske Vinkælder i Gågaten.

— Men årets returbesøk i London og Edinburgh overgikk det meste av skotsk-norske opplevelser hittil, hoier Tøsdal. Selv om man fra Bergen hadde medbrakt en anglofisert versjon av statuttene for Det Glade Bergen ý til det som skal bli Det Glade Edinburgh ý med rapportplikt til Bergen - så medgir både Tøsdal og glade bergensere som Ralph Wilson og Erik Andersen, at vertene tok kukaken med angusen.

Likevel ikke noe dumt poeng at man fra Bergen hadde med bok om Edvard Grieg fordi Edvards bestefar i sin tid het Greig og kom fra - nettopp - Skottland.

Pluss 80 invitasjoner til «gunner» Thoms ekteskapsinngåelse med Joyce Mills i Bergen 17. mai neste år.

— Det bryllupet har Det Glade Bergen påtatt seg å være teknisk arrangør for, røper Tøsdal. Tør vi tippe en noe skotskdominert feiring av nasjonaldagen i Bergen i 2004?

I Stuart-sjokk

Angus eller ikke angus, i Det Glade Bergen er man fremdeles i tummelumsk sjokk over at man fikk frakte med seg ut av Skottland et bit av veggpanelet i værelset der dronning Maria Stuart ble født på Linlithgow Castle i 1542.

— Absolutt utrolig. Som om vi skulle begynne å eksportere originale deler av Bryggen i Bergen, sier Tøsdal.

Derfor ligger Maria Stuart-relikvien foreløpig i en bergensk safe, i tilfelle skottene skulle ombestemme seg og true med krig mot Norge dersom panelbiten ikke blir returnert.

Lokal grisefest

Har vi glemt noen av surprisene? Det måtte i så fall være karaffelen med «gunner» Thom MacKays whisky, bare tilgjengelig på Edinburgh Castle ý og et sjakkspill med brikkene hand made, til bruk på lune innekvelder i Den Krohnske Vinkælder i Gågaten.

Og en «skotsk aften» som visstnok var det nærmeste det går an å komme en lokal grisefest. Du glade Bergen for en tur det må ha vært!

MARIA STUART-GAVE: Oldermand Anders Colban Følid (t.h.) fra Det Glade Bergen mottar plakett og panelfragment fra den skotske dronning Maria Stuarts føderom fra vertskapets James Thomson. <p/>FOTO: MAGNE ÅHJEM

Publisert
BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug: – Jeg har gjort en stor feil

  2. TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  3. To gjenger barket sammen på Nygårdshøyden

  4. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  5. Mistet lappen etter å ha kjørt i 129km/t

  6. Hasjen erstattet sex, mat og venner for «Anne» (20). Til slutt turte hun ikke gå ut av leiligheten.