Nå kan Bergen miste verdensrekorden

Og det med ekstremt god margin.

SVÆRT HØYT: Om dette prosjektet i London (t.h) blir godkjent for bygging, blir det seks ganger så høyt som trebygget i Bergen. Dermed ryker verdensrekorden. Foto: Arkiv/Cambridge University

  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Vi bergensere kan ikke skryte av så mange verdensrekorder. Mange vil si at vi har verdens vakreste by og verdens fineste dialekt, men det har dessverre aldri nådd rekordbøkene.

Selv om vi ofte omtaler Pepperkakebyen vår som verdens største, er det en by av pepperkaker i USA som har sikret seg guiness-rekorden.

Nå ser det ut som også en annen rekord kan ryke. Verdens største bygning i tre «Treet» ligger nemlig i Bergen, nærmere bestemt ved siden av Puddefjordsbroen på Damsgård. Nå hartreblokken i Bergen på 14 etasjer fått konkurranse fra britene. De planlegger nemlig en trebygning på 80 etasjer i London med plass til hele tusen leiligheter.

Flere konkurrenter

På hjemmesiden til universitetet i Cambridge argumenterer arkitektene bak prosjektet med at høye bygg i tre er gode for miljøet og mer avslappende å bo i. 

Det er ikke første gang noen prøver å bølle med verdensrekorden. I Vancouver konstrueres nå en 18-etasjes studentblokk i tre som skal stå ferdig i 2017.

Nå gjenstår det bare å se hvem som slår oss først.

— Dette er bare helt strålende. Fenomenalt, sier Ole H. Kleppe, prosjektsjef i BOB eiendomsutvikling. Han hadde ansvar for «Treet» i Bergen.

Populært bygg

— Jammen, er det ikke litt trist da? At noen tar rekorden vår?

— Vi har bare ventet på det. Dette betyr at flere og flere land prøver å finne løsninger på å bygge høyhus i tre, noe som er svært positivt for miljøet. Å bygge i tre er bærekraftig. Bygger du i stål og betong får du mye større utslipp, sier han.

Les også:

Les også

Canada sikler på den bergenske verdensrekorden

Det siste året har det kommet besøkende fra hele verden for å studere bygget i Bergen og for å lære mer om byggeteknikkene. Også forskere fra Cambridge har vært på besøk.

— I dag er det en trend at folk flytter til byene. For å bevare mest mulig areal er vi nødt til å bygge i høyden, og det er veldig bra at treindustrien har kommet på banen med gode og bærekraftige løsninger, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Helsebyråden til NRK: Smittede personer var på utendørsfest i Nygårdsparken i helgen

Men Beate Husa understreker at det er mye bedre med folk ute enn inne. Og stenging av Nygårdsparken er ikke aktuelt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nye tiltak i Eidfjord. Skal teste mer enn én av ti innbyggere.

  2. Helsebyråden til NRK: Smittede personer var på utendørsfest i Nygårdsparken i helgen

  3. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk

  4. De følte seg ført bak lyset. Nå ramler millionene inn.

  5. Tesla målt to ganger til 221 km/t – ny vending i rettssaken i dag

  6. Dette har ikke skjedd på åtte måneder: Ingen innlagte på Haukeland